Geplaatst op 23 augustus 2017

Van wie bin jie d’r één? Twee keer op bezoek bij Mundo Concept in Middelburg

‘Van wie bin jie d’r één?’ We roepen regelmatig dat Middelburg een groot dorp is, maar in de praktijk valt het lang niet altijd mee, om alle dwarsverbanden tussen Middelburgers in kaart te brengen of te onthouden. Daar is de stad net iets te groot voor.

Neem nu ons bezoekje aan Mundo Concept aan Langeviele 26, in februari. We wisten al dat het pand ooit eigendom was van Jac de Bruijn, die nog veel meer panden in de omgeving had. Maar over de huidige situatie waren we een beetje in verwarring. In de winkel werkt Margit de Bruijn, maar zij is niet de eigenaresse. Zij is een dochter van de oud-eigenaar. Bij bijeenkomsten van de VOM treffen we regelmatig Peter Wielemaker, waarvan we dachten dat hij de eigenaar misschien zou zijn, maar ook dat bleek niet te kloppen.

Hoe zit het dan wel?

Toen we dat bij een tweede bezoek aan de winkel vroegen moesten Anja en Janine Wielemaker wel lachen. Het was niet eens zo heel ingewikkeld. Anja en Janine zijn zussen van Peter. Die was ooit getrouwd met Margit. Zij namen de zaak van pa de Bruijn over in de jaren 90. De twee zussen huren het pand sinds 2011 van hun broer en Margit, voor hun winkel Mundo. Mundo bestond toen nog niet zo heel lang. Veel mensen kennen de dames vooral van hun carrières daarvoor. Janine werkte jarenlang bij CZ Zorgverzekeringen, Anja was een bekend gezicht van de Rabobank in Middelburg. Kiek, dat is dan eindelijk opgehelderd.

Ondertussen gaat het prima met Mundo. Zoals gebruikelijk hebben we niet zo veel te vertellen over de kleding en accessoires die er verkocht worden maar toen we informeerden of de drukte die we vaak zien bij de winkel een goede indicatie is van ‘de stand van zaken’ bevestigden de zussen dat. Ze vertelden vervolgens nog wel iets over het aanbod van Mundo, zoals het merk Koton. Ze zijn de enigen in Nederland die dat verkopen. Maar bekijk dat vooral op de vernieuwde website van de winkel: www.mundoconcept.nl/c-3395471/koton

Weinig verrassend: ónze interesse ging vooral uit naar de dames zelf, en naar het schitterende pand. Tijdens dat tweede bezoekje was Margit er niet, maar wel Renske Lorier, die we dan weer kennen van Studio MELT en al die leuke borden die ze maakt. Zij is ook bij Mundo creatief bezig. Ze regelt alle PR en sociale media, maar bijvoorbeeld ook de shop-in-shop die Mundo heeft bij InMiddels. De andere dame op de foto’s hoefde aanvankelijk niet zo nodig in beeld en nu snappen we ook wel waarom. Judith T Gildekasteel wérkt helemaal niet bij Mundo. Zij is een vriendin van de zusjes Wielemaker. Ook zij had overigens wel wat dwarsverbanden voor ons in petto. Die komen misschien op een ander moment nog eens aan bod, wie weet.

En dat pand? Dat heeft gewoon een mooie geschiedenis. Via Renske kregen we nog een paar mooie oude foto’s van Peter. Rond 1900 was in het pand een verpleeghuis gevestigd. In de jaren 20 een slagerij met de fantastische naam (nomen est omen) Vleeschhouwerij Hakker. Nog voor de oorlog kwam limonadefabriek en drankenhandel DéKo in het pand, om daar jaren te blijven. De dames lieten zien dat bij een zekere lichtinval de letters van die zaak nog steeds zijn te zien in de ramen. In de jaren 80 had Peeters Geschenken daar ook een vestiging, en toen volgden dus nog de Bruijn Meubelen en Mundo. Dat is toch een prachtig gevarieerde tijdlijn?

Ze zijn De Stad hoor, die Wielemakers, de Bruijns en Lorieren!

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2016/01/12/winkels-van-toen-speelgoedhuis-oke-in-de-langeviele

wijzijndestad.com/2017/06/04/de-langeviele-in-middelburg-straalt-in-de-kampioen/

wijzijndestad.com/2017/04/06/de-langeviele-in-middelburg-hip-en-happening/

Historische foto’s: collectie Peter Wielemaker
Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg