Geplaatst op 10 mei 2020

Vandaag 10 jaar geleden: de Giro d’Italia in Middelburg

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de Giro d’Italia Zeeland en Middelburg aandeed. In dat licht is het monumentje bij de finishlijn van toen, voor de overleden wielrenner Wouter Weylandt, gisteren weer netjes bijgewerkt.
 
Toen we er zojuist een paar foto’s van maakten flitsten er allerlei herinneringen door ons hoofd. Hoe de stad helemaal roze kleurde die maand. Van de Balansfontein tot de Lange Jan: er was geen ontkomen aan. Ook die bizarre Zeeuwse kapjes staan nog in het geheugen gegrift. Ze waren geestig, maar jeetje: wat zagen de dragers ervan er allemaal stom uit. Haha!
 
Natuurlijk was er ook van alles te doen over de kosten. Of het die paar ton nu echt waard was zullen we wel nooit weten, maar feit is wel dat Middelburg internationaal heel mooi in beeld kwam en dat het er sindsdien zeker niet minder druk op is geworden, in onze stad. Dat maar weinig mensen een jaar later nog weten waar een start of finish per etappe was, dát nemen we maar gewoon voor lief.
 
Feit is ook dat de stad lekker meedeinde op de Giro. Het was de periode van Stichting Bella Festa, met niet alleen een feest op de Dam en het Damplein, maar ook op de Markt en Plein 1940. Roze wasgoed boven de straten, Bettie Serveert op de Markt, dansers en zangeressen overal: het was geweldig. En de toenmalige burgemeester Koos Schouwenaar maar door de stad crossen die dag. En weet je nog, hoe Jonathan Duinkerke opeens opdook in het peloton? Hilarisch was het.
 
De foto’s van al het moois bij VRIENDSCHAP cafe restaurant mogen we helaas niet delen, maar die zijn te bekijken op Flickr.
 
Meer lezen en bekijken:
 
 
 
 
 
 
Foto’s 2010: Annelies Joziasse, Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Paco Maaskant, Wouter de Bruyn, Lisetta de Witte, Giro d’Italia, Henk Kosters, Tim van Eenennaam, Petra Roovers

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg