array(14) {
 [0]=>
 int(43989)
 [1]=>
 int(43981)
 [2]=>
 int(43983)
 [3]=>
 int(43982)
 [4]=>
 int(43984)
 [5]=>
 int(43985)
 [6]=>
 int(43994)
 [7]=>
 int(43986)
 [8]=>
 int(43987)
 [9]=>
 int(43988)
 [10]=>
 int(43990)
 [11]=>
 int(43991)
 [12]=>
 int(43992)
 [13]=>
 int(43993)
}

Versmarkt ‘t Westland: ondernemen in Dauwendaele sinds 1984

Als je John Smits van Versmarkt ‘t Westland vraagt hoe lang het al is geleden dat hij begon in Winkelcentrum Dauwendaele knippert hij niet eens met zijn ogen: “in 1984 begonnen we hier, met een kale unit.”

De geschiedenis van de Versmarkt gaat dus al 37 jaar terug, en eigenlijk nog verder, want de familie Smits had eerder ook zaken elders, zoals in de gravenstraat, in Middelburg centrum. Nu wordt de winkel in Dauwendaele gerund door de jongste van de vier van Smits, nadat broer Peter er na al die jaren voor heeft gekozen een nieuw avontuur aan te gaan, in de Randstad. Zijn zusje Marijke nam het stokje graag van hem over, maar dan wel graag met hulp van een andere broer, John. Samen zijn ze nu de gezichten van de winkel anno 2021.

Marijke en John stonden vroeger ook al in de winkel, maar maakten in de afgelopen twintig jaar wel hun uitstapjes, naar andere werkgevers, andere eigen zaken en, ook niet te onderschatten, het gezinsleven. Daarover vertellen ze meer in dit filmpje. Het was natuurlijk wel even wennen, om de draad weer op te pakken, maar de twee hebben samen dusdanig veel ervaring dat alles alweer snel op rolletjes liep. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van Marijke, haar eigen zaak, alsnog uit.

Ooit had de familie Smits twee units in gebruik in het winkelcentrum. Aan de overkant zat ooit een winkel in noten en kaas, met een Jamin. Wat dat betreft is er veel veranderd in de loop van de tijd, maar in deze compactere vorm is de Versmarkt ideaal voor alle klanten die dol zijn op vers en kwaliteit, maar die gemak ook belangrijk vinden. Dat hoor je en zie je de hele tijd, als je een uurtje in de winkel rondhangt. Marijke en John kennen iedereen, en maken met iedereen een praatje. Of het nu gaat over de toekomst van het winkelcentrum, of over de prijs van een bepaald soort fruit: de twee hoeven niet lang naar woorden te zoeken.

Met de nieuwe bezetting is de toekomst van de winkel gewaarborgd en zelfs áls die pensionering in beeld komt is de kans best groot dat de zaak gewoon in de familie blijft. Een zoon van John heeft er bijvoorbeeld best oren naar. Vieren we over dertien jaar dan gewoon ook het vijftigjarig jubileum van ‘t Westland in het Winkelcentrum? Wij denken zomaar van wel. En dat is een prachtig gegeven!

Volgende verhalen

Afbeelding #004 voor het verhaal Zo online: de uitreiking van de Four Freedoms Awards vanuit Middelburg
Zo online: de uitreiking van de Four Freedoms Awards vanuit Middelburg

Nog twintig minuten: dan begint de livestream van de uitreiking van de Four Freedoms Awards. Tijdens de uitzending op krijgen de laureaten van 2020 alsnog hun Four Freedoms Awards online […]

31 mrt 2021
Afbeelding #001 voor het verhaal Tegelgedichten Middelburg verhuisd van Koorkerkplein naar Kousteensedijk
Tegelgedichten Middelburg verhuisd van Koorkerkplein naar Kousteensedijk

De tegels met daarop gedichten van alle (voormalige) stadsdichters van Middelburg, zijn verplaatst van het Koorkerkplein onder de Lange Jan naar de entree van de ZB aan de Kousteensedijk. Rond […]

31 mrt 2021
Afbeelding #012 voor het verhaal Haarsnijder & Barbier Stoffe Jongens geopend in de Sint Janstraat in Middelburg
Haarsnijder & Barbier Stoffe Jongens geopend in de Sint Janstraat in Middelburg

We zouden bijna praatjes gaan krijgen over de beperkte leegstand in Middelburg centrum. Vijf weken geleden schreven we met gemengde gevoelens over de sluiting van The Men’s Room in de […]

1 apr 2021