Geplaatst op 13 april 2017

Verstopte proefwerken van de HBS duiken op na 60 jaar

Dit is zo heerlijk! Stel je eens voor dat je Tonny bent, en zo rond 1957 op de Christelijke H.B.S. voor Walcheren (een voorloper van CSW van de Perre) zit. In dat warme lokaal aan de kant van de Dam krijg je van de leraar geschiedenis een proefwerk terug van een week eerder. Je schrikt van wat je ziet. “Een vier? Daar zal vader niet blij mee zijn!”

Dan bedenk je dat je dat proefwerk ook best kunt wegmoffelen, onder dat dat losse vloerdeel waar jouw lessenaar op staat. “Geen mens die dat merkt”, redeneer je. En inderdaad: je hoort er nooit meer iets van. Die vier haal je later keurig op, waardoor het gemiddelde op je rapport gewoon keurig is.

Maar dan, 60 jaar later, besluit Wijnkoperij van Leerzem te gaan verbouwen in dat latere ‘Paleis op de Dam’. Die moet ook onder de vloer zijn van jouw oude klaslokaal. En daar duiken ze opeens allemaal op, die proefwerken die ooit het daglicht niet konden verdragen. Ze zitten onder het stof en gruis, en het papier verpulvert al een beetje, maar ze zijn nog redelijk goed leesbaar.

Om in te lijsten toch?

Toen Ben van Velzen ons meldde dat hij dit had gevonden sprongen we natuurlijk meteen op de fiets. Dit soort gein vinden we prachtig. En passant kunnen we dan ook alvast melden dat er inmiddels een naam is gevonden (en er ook een winnaar van een wijnpakket is) én een goede kok. Daar moeten we nog even over zwijgen tot alles is afgehandeld, maar we komen er zeker nog op terug!

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2017/03/27/paleis-op-de-dam-meer-over-de-plannen-van-ben-en-steven-van-velzen/

Foto oude lessenaars HBS: Beeldbank Zeeuws Archief
Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland


Delen op