Geplaatst op 15 januari 2017

Vertellen bij Isings: een moderne variant van de rederijkerskamers van weleer

Toen Isings vorig jaar zomer sloot zei eigenaar Jurgen Vos het al: dat betekende niet dat hij niets meer zou organiseren in de zaak. Hij kon het koffiehuis gewoon niet meer goed combineren met zijn werk als docent geschiedenis.

En nu is daar inderdaad een evenement, of beter gezegd: een serie evenementen. Samen met Anne Marie Linskens en Edith Mulder organiseert Jurgen op 27 januari Vertellen bij Isings, een avond waarin het vertellen van verhalen, het voordragen van gedichten, muziek en stand-up comedy centraal staan. Het trio wil proberen een moderne variant van de rederijkerskamers van weleer (zie onderaan) op te zetten. De avonden zijn gratis toegankelijk voor iedereen, en iedereen is ook welkom zelf een bijdrage te leveren, graag zelfs.

Een leuk idee, toch? Wij gingen vrijdagmiddag even kijken in Isings en die fraaie ruimte is zeer geschikt voor zo’n evenement. Veel boeken, heerlijke stoelen, oude prenten en schoolkaarten: het is er ook al intiem als er maar een paar mensen zijn. En alle horeca-apparatuur staat er nog gewoon, dus met die koffie en thee zit het ook wel goed.

Anne Marie, Edith en Jurgen maken in hun werk ook veel gebruik van verhalen. Verhalen zijn de basis, verhalen zijn heerlijk. Je kunt ze op veel verschillende manieren vertellen. Wil jij ook? Geef je dan op! En als je dat niks vindt mag je natuurlijk ook gewoon komen luisteren 🙂

**
Vanaf de 15e tot ver in de 18e eeuw zijn overal in Zeeland rederijkerskamers actief geweest. Dat waren gezelschappen van stads- en dorpsbewoners die samenkwamen om literatuur (gedichten, liederen en toneel) te schrijven, die voor te dragen en op te voeren, en met elkaar over tal van onderwerpen van gedachten te wisselen.

Zie ook:
middelburgdronk.nl/wiki/De_Rethorykamer
middelburgdronk.nl/wiki/Isings
rederijkerszeeland.wordpress.com/2014/03/25/9-als-wij-naer-mijddelborch-gijngen-om-prijs-te-wijnnen/comment-page-1/

Afbeelding 1785: een optocht van de Rederijkers in Middelburg: collectie Rijksstudio


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg