array(1) {
  [0]=>
  int(36717)
}

Video: een rondleiding door en over de Abdij van Middelburg

Een paar keer per week lopen we over het Abdijplein. Dat vinden we namelijk een van de mooiste plekjes van Middelburg. Dat hoeven we verder niet toe te lichten, toch? Hoe dan ook: vaak als we daar lopen mijmeren we over de dingen die we vanaf het plein niet kunnen zien. De binnenkant van die torentjes, de zolders, de kelders. Iemand had ons zelfs eens ingefluisterd dat er bovenlangs ook een doorgang is naar de Nieuwe Kerk.

Een paar weken geleden besloten we de stoute schoenen aan te trekken en meldden we ons bij de receptie van Provincie Zeeland. Of er misschien een kans bestond dat we eens rondgeleid zouden worden? Het viel te proberen, vonden we. Juist op dat moment kwam Henk Leeftink voorbij lopen. We kenden hem niet, maar hij bleek, als projectleider gebouwen, nu net de man te zijn die we moesten hebben. Hij had het druk die dag maar hij nam ons kaartje aan en hij zei dat hij er eens naar zou kijken.

Afgelopen week belde hij met de mededeling dat we welkom waren, al had hij geen flauw idee wat we nu precies wilden. Toen we het gisteren even uitlegden snapte hij het echter meteen. “Plekjes waar buitenstaanders niet zo vaak komen? Dat kan hoor. Loop maar met me mee”.

“En wat er toen gebeurde zal u versteld doen staan”, zou een modern medium dan koppen op Facebook. Henk liet ons letterlijk alle hoeken van het abdijcomplex zien, in ongeveer een half uur. Wat een tempo heeft die man zeg! Nu zijn wij dol op tempo. Overal waar we komen is het een soort ‘hit & run’. Maar in Henk moesten we toch onze meerdere erkennen. Eenmaal boven in het eerste torentje stonden we al te hijgen en zweten als oude mannen, maar toen moest de sprint nog beginnen. Wisten wij veel! Maar oh, wat was het tof wat hij ons allemaal liet zien. Zolders die dienen als opslagruimtes, machinekamers, de crypte, aanbouwsels, vergaderzalen én -we hadden geen idee van het bestaan ervan- een tunnel die de twee gebouwen aan weerszijden van de Korte Giststraat verbindt. Qua uiterlijk niet zo spannend, maar alleen al het feit dat die gang er ligt! Mooi man.

Voor wat betreft die bovenverbinding met de Nieuwe Kerk moest Henk ons wél teleurstellen. “Dat is waarschijnlijk een onderdeel van de kerk zelf. Maar die gang waren we alweer vergeten. We waren veel te druk met het uitkijken van onze ogen en met het wissen van zweet van onze voorhoofden.

Nu ja, geniet maar even mee. Met excuses voor het in de soep draaien van het begeleidende muziekje, ook dat nog.

En Henk? Die is wel geboren in Middelburg, maar woont nu in Souburg. “Maar”, zo voegde hij daar aan toe: “wel in de Middelburgsestraat.” Wij rekenen ‘m goed. Henk is De Stad!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Uit de geschiedenis van De Oesterschelp, deel 3 (slot)
Uit de geschiedenis van De Oesterschelp, deel 3 (slot)

We hadden het beloofd: van de serie foto’s over de geschiedenis van de Oesterschelp in de Gravenstraat zou ook nog een derde deel volgen. Bij dezen. Deze foto’s kregen we […]

19 feb 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Beelden uit de oorlogsgeschiedenis van Toorenvliedt
Beelden uit de oorlogsgeschiedenis van Toorenvliedt

Historie! Toen we eind vorig jaar door Piet de Bruin werden rondgeleid door Park Toorenvliedt spraken we natuurlijk ook nog over de bunkers die in het park liggen. Het park […]

21 feb 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Salon Dignity vanaf vandaag geopend
Salon Dignity vanaf vandaag geopend

Vandaag heropent Digna de Visser haar kapsalon Salon Dignity aan Lange Noordstraat 24! De salon maakte voorheen deel uit van InMiddels in de Lange Delft, maar staat vanaf nu dus […]

21 feb 2017