array(1) {
  [0]=>
  int(21925)
}

Video: Oliebollen bakken in Bakkerij Maljaars

“Wanneer komen jullie nu eens bij ons kijken?” Appeltje Maljaars (Jona), de zoon van Sam Maljaars, van Bakkerij Maljaars begon er vorige week over, toen we hem zagen bij Cafe Tympaan. “Volgende week bakken we 20.000 oliebollen, da’s wel mooi toch?” 20.000? Dat leek ons zeker mooi! We waren sowieso heel benieuwd hoe het er aan toegaat in de laatste warme bakker (met een bakkerij aan de winkel) van Middelburg. We hadden een afspraak. Gisteren appte Jona nog even: “we beginnen om 4 uur”. Als luitjes die maar zelden voor 02.00 uur naar bed gaan vonden we opstaan om 06.00 vroeg zat. Dat bleek geen probleem te zijn. “We bakken sowieso door tot in de middag, we zien jullie wel verschijnen”.

Toen we rond half zeven de bakkerij betraden, via de achterzijde aan de Augustijnenstraat, was iedereen inderdaad al hard aan het werk. We filmden vervolgens 13 minuten aan een stuk. Eenmaal thuis overwogen de beelden te bewerken, maar dat zou zonde zijn. Op deze manier is het verhaal wat completer en zie je goed hoe mooi het bakkersvak is én hoe zwaar. Sam vertelt tussen de bedrijven door over het ambacht, Jona legt uit waarom hij de bakkerij niet wil voortzetten, als zijn ouders ermee stoppen.

We willen niets afdoen aan het feestelijke aspect van al die lekkere oliebollen en appelbeignets. Het is indrukwekkend om te zien hoe een paar mensen er 2000 per uur bakken, terwijl iemand anders er ook gewoon voor heeft gezorgd dat al het brood is gebakken, en al dat andere lekkers. Jan-Luuk begon gisteravond al, om 23.00. En die is ook nog niet thuis, zullen we maar zeggen.

Maar toen we terugliepen naar huis bleef bij ons toch vooral die gedachte hangen van een beroep dat geleidelijk verdwijnt. “Het is geen leven”, zei Jona. Dat weet hij natuurlijk als geen ander, en toch hadden we het gevoel dat iedereen daar zijn werk met liefde stond te doen vanochtend, zeker pa. Ondanks het feit dat hij in 3 dagen maar 8 uur heeft geslapen.

Diep respect voor deze familie en hun medewerkers. Zij zijn De Stad!

Een selectie van foto’s is te vinden op

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Vuurwerk kopen in Middelburg, 30 december 2017
Vuurwerk kopen in Middelburg, 30 december 2017

Wij vinden het best een beetje maf, dat het in de nationale vuurwerkwet van 2002 zo is geregeld dat er vandaag geen vuurwerk mag worden verkocht, terwijl winkels wel open […]

31 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Gelukkig nieuwjaar, Middelburg
Gelukkig nieuwjaar, Middelburg
1 jan 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Wij zijn de Zonneblussers
Wij zijn de Zonneblussers

Wij zijn de zonneblussers! Goedemorgen, spuit 11 hier. Een voorvalletje op eerste Kerstdag in Middelburg, dat gelukkig goed afliep: iemand dacht vlammen te zien uit een schoorsteen in de Koepoortstaat. […]

2 jan 2018