Over dik een week wordt het Etty Hillesum Huis officieel geopend in Middelburg. Dat gebeurt op 18 september, met een mooi programma in de Koorkerk, waar iedereen welkom is. Tof, maar uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om het huis zelf, dat zich bevindt aan het Molenwater. Dat huis is niet alleen een museum; het wordt ook een instituut voor educatie, wetenschap, kunst en cultuur.
Een paar mensen mochten vandaag alvast een kijkje komen nemen in het huis, ook wij. We waren verhinderd, maar ook deze keer wilde Joan Krüse best een paar foto’s voor ons maken. Ze zag onder meer het kunstwerk dat Juul Kortekaas schonk aan het huis. Hulde! De voorzitter van de stichting Etty Hillesum Huis, Lotte Bergen, mailde ons een beetje uitleg. We citeren haar graag:
“In 2019 kwam het geboortehuis van Etty Hillesum aan het Molenwater 77 te koop te staan. En nu, na 3 jaar hard werken met veel bevlogen en betrokken mensen en dankzij verschillende fondsen en vele donaties wordt het Etty Hillesum geopend.
In het huis is een expositieruimte waar het leven van Etty, haar dagboeken, de historische context waarin zij leefde en de geschiedenis van Joods Middelburg wordt gepresenteerd. Er is een sfeervolle caféruimte met uitzicht op het Molenwaterpark en een kleine boekwinkeltje. Het onderzoekscentrum dat Klaas Smelik in 2008 aan de Universiteit van Gent oprichtte en in 2015 naar Middelburg verhuisde en in het Zeeuws Archief een mooi onderkomen kreeg, heeft nu een mooie ruimte in het Etty Hillesum Huis op de eerste etage. Het onderzoekscentrum zal eind van het jaar toegankelijk zijn voor bezoekers. Het huis is geopend op wo-do-vr-za middag van 13.00 – 17.00 open voor bezoekers. (en op de koopzondag van 13.00 – 17.00).
Op de eerste etage bevindt zich een mooie ruime voorkamer waar groepsbijeenkomsten en educatieve activiteiten worden georganiseerd. Deze ruimte is ook als vergaderruimte te huur. (meer informatie is te vinden op de website die na de opening in een nieuw jasje online is).
De opening zal plaatsvinden met een mooi programma in de Koorkerk op zondag middag 18 september van 16.00 – 18.00. Er worden een aantal mooie lezingen verzorgd, o.a. door schrijfster Sanne Terlouw en journalist Frits Barend en historica Aline Pennewaard gaan in gesprek over Etty HIllesum, vrijheid en het belang van het doorgeven van de geschiedenis en er is veel mooie muziek. Het volledige programma vindt u op de website en social media. De toegang is gratis, maar aanmelding via mail info@ettyhillesumhuis.nl wordt zeer gewaardeerd.”
Meer over Etty en de plannen van de stichting kun je vinden op https://ettyhillesumhuis.nl. De nieuwe site komt dus online na de opening. Voor mensen die geen zin hebben om door te klikken toch even een samenvatting:
Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg aan het Molenwater 77 geboren waar nu Het Etty Hillesum Huis is. Op 8 maart 1941 begint Etty aan haar dagboek. Haar dagboekschriften vertrouwde zij kort voor haar definitieve vertrek naar het doorgangskamp Westerbork toe aan een huisgenote. Op 7 september 1943 werd Etty Hillesum samen met haar ouders en jongste broer Mischa naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd en in het najaar van 1943 vermoord.
In 1981 verscheen een eerste uitgave van haar dagboekaantekeningen onder de titel Het Verstoorde leven. Vanaf dat moment is het nooit meer stil geweest rondom de Joodse dagboekschrijfster.