Of ‘De vraag van de week’ echt een nieuwe rubriek wordt op Wij zijn De Stad durven we niet te beloven, maar omdat we zeer regelmatig vragen krijgen waarvoor geldt dat het antwoord erop interessant kan zijn voor méér mensen, hebben we besloten die hier zo nu en dan te delen.
Neem nu de vraag over de website Struikelstenen Zeeland. Die was tot voor kort te vinden via https://struikelstenenzeeland.nl Nu wees de Middelburgse Michelle ons er via Instagram op dat de site uit de lucht is. Ze schreef: “Wat zonde!! 😔 nu kunnen we de verhalen en foto’s niet meer opzoeken. Een belangrijk stuk geschiedenis dat minder aandacht heeft nu. Mijn zoon Tommy wil zo graag de verhalen van de mensen van de steentjes weten.”
Wij kregen de verhalen inderdaad ook niet meer in beeld. Daarom gingen we op zoek naar de mensen achter de site. Die vonden we uiteindelijk na wat zoekacties. De contactgegevens gaven we door aan Michelle. Omdat we zelf ook benieuwd waren geworden naar de toedracht (er was nog niet zo lang geleden wat gesteggel over een subsidie voor het project, van Provincie Zeeland) besloten we om meer informatie in te winnen. Bij zulke vragen gaat het dan vaak niet om dat wat je weet, maar om wie je kent. Wij besloten een mail te sturen naar Lotte Bergen, van het Etty Hillesum Huis. We vermoedden dat zij mogelijk iets meer wist over de werkgroep achter Struikelstenen Zeeland.
Het was meteen bingo. Lotte reageerde al binnen een paar minuten. Ze antwoordde: “Dank voor je bericht. De stichting struikelstenen heeft alles ondergebracht bij het Etty Hillesum Huis. Er is niets verdwenen. De info op de struikelstenenwebsite is nu geïntegreerd op de website van het EHH ( maar we moeten een en ander nog wat zichtbaarder maken, daar zijn we nu mee bezig). De werkgroep is ook actief en we zijn educatief materiaal verder aan het ontwikkelen. De verhalen gaan we ook opnemen in de expositie in het EHH.”
Ze verwees vervolgens naar de pagina
https://ettyhillesumhuis.nl/struikelstenen-zeeland/
Opgelost dus! Wat dan ook nog zou moeten gebeuren is dat de oude website voortaan doorverwijst naar de nieuwe pagina met informatie. Een zogenoemde redirect. Die tip hebben we Lotte natuurlijk gegeven. Ze gaat er werk van maken.
Overigens staan de verhalen nog niet bij alle namen. Daar is gelukkig ook een tijdelijke oplossing voor: de Wayback Machine van Archive.org. Dat is een online archief met screenshots van vele miljoenen internetpagina’s wereldwijd. Soms kun je ook nog doorklikken naar subpagina’s. Hier een voorbeeld.
Kiek! Weten we dat ook weer. En jullie nu ook. En dat allemaal dankzij dat berichtje van Michelle 🙂
Foto’s: archief Wij zijn De Stad en Marian van der Weide, via de beeldbank van ZB Bibliotheek van Zeeland