array(15) {
  [0]=>
  int(75192)
  [1]=>
  int(75195)
  [2]=>
  int(75193)
  [3]=>
  int(75183)
  [4]=>
  int(75190)
  [5]=>
  int(75187)
  [6]=>
  int(75182)
  [7]=>
  int(75188)
  [8]=>
  int(75186)
  [9]=>
  int(75189)
  [10]=>
  int(75184)
  [11]=>
  int(75181)
  [12]=>
  int(75185)
  [13]=>
  int(75191)
  [14]=>
  int(75194)
}

Wagenaarstraat 20 in Middelburg: een kleine geschiedenis van de Dry Snipkens

We herhaalden het vorige week nog maar eens: we houden ons altijd aanbevolen voor inkijkjes in de mooie of bijzondere (monumenten-) panden van Middelburg. Dat zeggen we ook altijd tegen makelaars. Die krijgen zulke buitenkansjes immers aan de lopende band.

Toen we in juli op bezoek gingen in het nieuwe Middelburgse kantoor van Hoogedeure Makelaars zeiden we het ook. Dat hebben ze onthouden. We kregen gisteren een attente mail, met mooie foto’s van Denice Hartman én met een stukje over de geschiedenis het pand aan de Wagenaarstraat 20, geschreven door de huidige eigenaars Mirjam en Harold.

Normaal gesproken nemen we zelf graag een kijkje in zo’n pand, maar in dit geval is dat niet nodig. We delen het verhaal van Mirjam en Harold graag. We zochten er nog wel wat oude foto’s bij, uit de beeldbanken van ZB Bibliotheek van Zeeland, het Zeeuws Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Plus wat knipsels uit ZB Krantenbank Zeeland, bij de passage over dat instituut voor steno- en machineschrijven, van de familie Sinke. Dat zat er voor de oorlog al, en in 1962 dus nog steeds.

Het verhaal:

Wij wonen inmiddels 16 jaar in de Dry Snipkens aan de Wagenaarstraat 20 in Middelburg. Het is grappig hoe een huis toch altijd zo’n verhaal heeft en een plekje in de harten van mensen lijkt te veroveren. Want in de jaren dat wij hier wonen hebben zich spontaan vier van de ex-bewoners gemeld met de vraag om nog eens binnen te mogen kijken.

Zo had toevalligerwijs de oom van mijn moeder hier net na de oorlog zijn opleiding tot kleermaker gevolgd. Toen we het plafond onder zijn werkkamer verwijderden, vonden we daar inderdaad de bewijzen van stapeltjes draad en knopjes die tussendoor de planken waren gevallen. Middelburg lag toen nog in puin en vanuit zijn raampje kon hij de ruïnes van de Abdij zien. De toenmalige bewoners sliepen toen met z’n vieren in de kinderkamer. Ze hadden een pronkkamer op de eerste verdieping in het voorhuis en woonden in het achterhuis in een kamer van 3 bij 4.

Op de begane grond was toen een Stenokantoor gevestigd. Een bekende plek voor heel veel Middelburgers, want je kon er ook je typediploma halen. Ome Leen vertelde dat de vrouw des huizes een keer een poging had gedaan “de zee in te lopen”, zij was van adel en kon de schande van de gelekte geldschulden niet verdragen.

Een andere vrouw was hier opgegroeid en vertelde dat haar moeder een keer vet in de kachel had gegooid waarna de schoorsteen ontplofte en de brokstukken twee huizen verder op het dak waren beland.

En dan had je nog een jongen die hier in de jaren ‘70 met zijn ouders had gewoond. Zij hadden er veel verbouwd en hij kon nog veel van zijn ouders werk terug vinden.

Daarna heeft er in ieder geval nog een kunstenaar in gezeten die het niet zo nauw nam met het onderhoud. Hij had een lekkage verholpen met kattengrit (incl poep) tussen het plafond en het dak te gooien. En hij had een handdoek als isolatie rond het dakraam gebonden.

Na hem kwam mijn schoonvader (Theo Elenbaas) in het huis. Het huis stond al lang te koop, want er moest veel gebeuren. Hij zag iets in het huis wat niemand anders zag! In het begin sliep hij tussen de emmertjes die het water van het lekke dak opvingen. Uiteindelijk heeft hij het huis weer nieuw leven ingeblazen en in het voormalig Steno kantoor een therapieruimte gemaakt.

Inmiddels is het huis een heerlijke plek geworden die qua comfort niet onder doet voor veel van de woningen in de Mortiere. Maar ondanks dat we nog maar een kleine 100 jaar van de minstens 350 jaar geschiedenis van deze woning weten, vind je hier nog de sfeer en het verhaal van al die eeuwen en al die mensen die er een stukje van zijn geworden.

In de 16 jaar dat wij het hier thuis mochten noemen, zijn ook wij een deel geworden van dit verhaal. In het schilderwerk en de vele reparaties en de door eigen handen gemaakte eikenhouten keuken. Maar vooral door de drie meisjes die hier zijn geboren: ‘de dry wichtjes…..(oud-Nederlands voor meisjes).

Prachtig toch? Binnenkort meer beelden van dit pand bij Hoogedeure. Het pand komt binnenkort namelijk te koop, maar dat kon je wel al raden natuurlijk.

Meer over de geschiedenis van de Wagenaarstraat (met vandaag ook de ontdekking dat er ooit ook een zijstraatje was met de naam Rentmeesterstraat):

https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/1982-10-01/edition/0/page/23

https://tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/arc/2001-01-01/edition/0/page/52

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #020 voor het verhaal Over historische grond en het strippen van de Hofpleinkerk in Middelburg
Over historische grond en het strippen van de Hofpleinkerk in Middelburg

Het strippen van de voormalige kerk aan het Hofplein is in volle gang. Het zijn de voorbereidingen voor de bouw van een zorgcentrum met bijbehorende woning. We vroegen gisteren aan […]

4 mei 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Uit de geschiedenis van de Gouden Poorte in Middelburg
Uit de geschiedenis van de Gouden Poorte in Middelburg

Uit de archieven van de rubriek Barcodes op Middelburg Dronk: Welig wellende knakworst in de Gouden Poorte (Door Rob van Hese, 31-10-2014) Mijn dagelijkse wandeling door Middelburg voert me soms […]

29 dec 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal De laatste avond van Restaurant De Eetkamer in Middelburg
De laatste avond van Restaurant De Eetkamer in Middelburg

Wat een mooi, bont gezelschap zat er gisteravond in De Eetkamer! Dik twee maanden nadat Jan en Emma de Pree hadden aangekondigd dat ze zouden gaan stoppen met hun restaurant […]

28 jun 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij de Zeeuwse Alliantie in de Wagenaarstraat
Op bezoek bij de Zeeuwse Alliantie in de Wagenaarstraat

Geschiedenis is overal in Middelburg te vinden, maar als er nu één stukje binnenstad is waar de eeuwen die voor ons liggen bijna tastbaar zijn, dan is het wel het […]

24 aug 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #014 voor het verhaal Restaurant Okiyo viert opening in Middelburg met gratis proeverijen
Restaurant Ukiyo viert opening in Middelburg met gratis proeverijen

Het is nu bijna twee maanden geleden dat Ukiyo, het nieuwe Japanse restaurant op de Vlasmarkt, de deuren opende voor het publiek. Daniel en Isabel hadden die opening goed voorbereid, […]

21 sep 2023
Afbeelding #009 voor het verhaal Tinyrebel opent nieuw bedrijfspand met showroom in Middelburg
Tinyrebel opent nieuw bedrijfspand met showroom in Middelburg

Tinyrebel zát al in Middelburg, op Arnestein om precies te zijn maar we moeten het maar meteen bekennen: daar hadden we geen flauw idee van. Het bouwbedrijf is recent echter […]

21 sep 2023
Afbeelding #003 voor het verhaal Terugblik: Kickoff Festival Zeeland 2023 in Middelburg
Terugblik: Kickoff Festival Zeeland 2023 in Middelburg

Drie weken geleden was er weer een Middelburgse editie van Kickoff Festival Zeeland, dit jaar op Hof van Tange. We blikken nog een laatste keer terug, met deze toffe samenvatting […]

21 sep 2023