Geplaatst op 02 september 2020

Wandelen door de Langeviele in Middelburg, 1970-1988

Net als vorige maand met de Lange Delft zag je, wandelend door de Langeviele in Middelburg, tussen 1970 en 1988, heel wat winkels en ondernemingen die nu niet meer bestaan of die zijn verhuisd.
 
Denk aan klinkende namen als meubelhuis Gerritsen, speelgoedwinkels Visser en OKE, slagerij van Sabben, fruithandel van de Hiele, muziekwinkel Sjiep HiFi, Zeeman, De Zeeuwse Centrale Discotheek, De Schietspoel, de Raiffeisenbank, Pelgrom Tapijten, De Leeuw Schoenen, Jeans Inn, Maljaars en Molefesta, Blankenburgh. De lijst is lang.
 
Hierbij een serie van 24 foto’s uit die periode, afkomstig uit de Beeldbank Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en de beeldbank van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 
Iets zeggen over de de oorsprong van de naam Langeviele is overigens minder eenvoudig dan in het geval van de Lange Delft. Er waren in het verleden talloze spellingsvarianten, van Lange Vyl, tot Lange Vuyle. De meest waarschijnlijke uitleg is dat het woord ‘viele’ is afgeleid van het woord villa. Dat zou dan weer verwijzen naar een hof dat lag bij het klooster op de plek waar nu de Augustijnenstraat ligt. Langevieles komen ook elders voor, Korte Vieles gek genoeg nergens.
 
Meer lezen? Check dan De Tijdschriftenbank Zeeland.
 
Gerelateerd:
 
 
 
 
 

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg