Geplaatst op 06 december 2017

Welkom bij de VOM, Bakker Bart Middelburg!

Toen we vorige week aan kwamen lopen bij Bakkerbart Middelburg zagen we meteen iets dat ons nog niet eerder was opgevallen: deze bakker bezorgt ook aan huis. Eigenaar/Franchisenemer Alain Desmedt stond op dat moment net een medewerkster op weg te helpen, met een recent aangeschafte scooter. “Dat doen we al jaren hoor! We leveren ook veel aan Middelburgse bedrijven. Deze bestelling gaat naar de Kleverskerkseweg, bijvoorbeeld.”

Als er bezorgd wordt gaat het meestal om belegde broodjes en hartige snacks, want dát zijn volgens ons de producten waar Bakker Bart in uitblinkt. Alain bevestigt het, als hij ons rondleidt door de bakkerij. De zaak verkoopt ook gewoon brood, maar het gros van de klanten komt toch voor de zoete en hartige snacks, of om belegde broodjes, die ook vaak ter plekke worden genuttigd. Je ziet het ook in de bakkerij zelf. Alles wordt er vers gebakken, maar wel van deegproducten die dagelijks worden aangevoerd. Hoe dat allemaal werkt bij deze keten kun je nalezen op www.bakkerbart.nl/over-bakker-bart/over-bart-s-retail.

Alain een is harde werker. Als je de winkel bezoekt is de kans heel groot dat je de baas zelf ook rond ziet lopen. Hoeveel uur werkt hij eigenlijk per week? “Precies weet ik het niet, maar ik ben er altijd als eerste, en ga meestal ook laatste weg. Ik begin om half zes in de ochtend. En ja, dat doe ik zeven dagen per week, al 16 jaar lang”. Wow, daar zijn we toch even stil van. Hij werkt dus in ieder geval meer dan 80 uur per week, altijd. Dat is nogal wat. Maar voor Alain is het de normaalste zaak van de wereld. “Het is hard werken ja, maar voor mij is het ook een hobby, een manier van leven.” Dat moet haast wel ja. Maar zijn vrolijkheid leidt er niet onder. Als wij er zijn dolt hij met de medewerkers, neemt tussendoor telefoontjes aan en vertelt ondertussen honderduit.

Hij legt onder meer uit dat Bakker Bart weliswaar een keten is, maar dat hij meer vrijheden heeft als ondernemer dan menigeen beseft. Hij is van huis uit banketbakker en maakt ook regelmatig dingen die je niet per se zult vinden in andere vestigingen, zoals persoonlijke bruidstaarten. En dat hij zoveel werkt heeft ook te maken met de openingstijden. Bakker Bart is gewoon iedere dag open, met uitzondering van eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Alain gelooft in duidelijkheid voor de klant. “Een paar weken terug ontdekte een oudere heer dat wij iedere zondag zijn geopend. Nu pas, ja. Maar sindsdien komt hij iedere week terug. Als je dan een paar keer dicht bent doet hij dat niet meer hoor.”

Alain vertelde ons ook met enige trots over de defibrillator (AED) die sinds kort in zijn zaak hangt. Die betaalde hij uit eigen zak, omdat hij vindt dat hij als vaak geopende zaak de helpende hand moet kunnen bieden als er iemand een hartstilstand heeft. Interessant in dit kader is dat Univé Middelburg morgen juist de hele dag gratis reanimatiedemonstraties geeft op de ijsbaan van Zeeland houdt van schaatsen. Daar kun je meer over lezen op www.zeelandnet.nl/uitinzeeland/cursussen-en-lezingen/reanimatie-demonstratie-ijsbaan-middelburg

Maar nog even terug naar Bakker Bart: Alain heeft zich nu ook aangesloten bij de VOM en Wij zijn De Stad – Middelburg. “Dat werd wel eens tijd, na al die jaren”. Dat zullen wij zelf niet snel zeggen, maar we juichten het initiatief uiteraard van harte toe. Rest ons nog een ding: die uitzending van De Reünie, van Alain’s oude klas op de Wellinge. Dat was best een heftige aflevering, maar ook een mooie. Het is een interessante glimp uit het verleden van Alain. Want hij mag dan zijn geboren in België; hij groeide op in Middelburg, en onderneemt er na al die jaren nog steeds met veel plezier. Alain is De Stad!

www.uitzendinggemist.net/aflevering/56718/De_Reunie.html

Overige links:

www.bakkerbartmiddelburg.nl/

ontbijtjethuis.nl

wijzijndestad.com/verhalen/waar-hangen-de-defibrillators-van-middelburg-eigenlijk/Precies weet ik het niet, maar ik ben er altijd als eerste, en ga meestal ook laatste weg. Ik begin om half zes in de ochtend.