array(2) {
  [0]=>
  int(17972)
  [1]=>
  int(51600)
}

Welkom bij de VOM, Bureau de Filosoof!

Er zijn de afgelopen twee jaar veel verschillende soorten Middelburgse ondernemers lid geworden van de Vereniging Ondernemers Middelburg. We zijn dus best wat gewend, als het gaat om diversiteit. Maar toen we een aanmelding ontvingen van Bureau de Filosoof uit de Zandstraat knipperden we toch even een paar keer met onze ogen. Kun je ook ondernemen in filosofie dan?

Nou, reken maar!

Op de website www.defilosoof.nu lazen we dat Joyce Pijnenburg achter het bureau zit. Joyce omschrijft zichzelf daar als verhalenverteller, meedenker en criticus, een omschrijving waar we alleen nog maar nieuwsgieriger van werden. We maakten snel een afspraak, op verzoek van Joyce in het mooi Huis ‘s-Hertogenbosch aan de Vlasmarkt. Daar gaat ze binnenkort namelijk lezingen en cursussen geven én daar was ze in april eindverantwoordelijke van De Zeeuwse Nacht van de Filosofie.

In de tuin van het monumentenpand stak Joyce van wal. Ze vertelde hoe ze als Domburgse in 2001 naar Amsterdam vertrok voor haar studie en daar vervolgens 17 jaar bleef wonen. Dit jaar verhuisde ze terug naar Zeeland. Ze had genoeg van de drukte van de stad maar misschien nog wel belangrijker: in haar geboorteprovincie ziet ze volop kansen voor haar werk als docent, programmamaker, consulent en schrijfbegeleider. Met die Nacht van de Filosofie knalde ze er meteen lekker in. Die werd goed bezocht en in de PZC achteraf zelfs omschreven als té goed.

Het werd nog interessanter toen Joyce begon te vertellen over haar aandachtsgebieden, haar passies en de thema’s waar ze zich de afgelopen 17 jaar intensief mee bezig heeft gehouden. Eerlijk is eerlijk: we moesten even flink bijschakelen om alles goed te kunnen volgen, maar Joyce weet echt heel veel van historische andersdenkers, rebellen en radicalen. Het (denk-)werk van al die interessante figuren vertaalt Joyce naar toepassingen nu, ook in het bedrijfsleven. Een citaat uit de beschrijving van de openingslezing die ze op 7 juli geeft in Huis ‘s-Hertogenboch:

“Toch waren er door de tijd heen radicale denkers, vaak mystici en vrouwen, die – tegen de draad van de dominante cultuur in – de polariteiten van duisternis en licht gelijkwaardig beschouwden. Zij kunnen ook nu nog onze verbeelding stimuleren om vraagstukken over gender, dekolonisatie en klimaat anders te beschouwen.”

We zouden Joyce graag nog uitgebreider citeren, maar daar is dit het aangewezen platform niet voor. Geloof ons maar gewoon als we zeggen dat we in dat uurtje hebben vastgesteld dat ze inderdaad een verhalenverteller is, en een goede ook. We waren zelf in ieder geval één en al oor, en zaten een dag later nog terug te denken aan dingen waarover ze sprak. Mystiek en magie, waanzin en rebellie, ketters en onderdrukte denkers: wij houden ervan! En tof dat Joyce het debat over de donkere kant van de Westerse geschiedenis een podium gaat geven in het Zeeuwse. We hopen oprecht dat ze een groot en geïnteresseerd publiek zal vinden hier!

Kijk dus vooral even op de site van Joyce, naar het (Middelburgse) programma voor de komende maanden:

https://www.defilosoof.nu/agenda

Welkom terug in Zeeland Joyce, welkom bij de VOM!

Leestip: ‘Het meest intieme is ook het meest universele‘.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Hallo, Lange!
Hallo, Lange!

Die Lange is overal, zelfs achter de bloemen van Jumbo Sir W. Churchilllaan Middelburg! De schildering werd gemaakt door AWP Rekwisieten, vertelde Marco Broekhoven. Nu we hem en zijn collega’s […]

5 jun 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Doekenbroei
Doekenbroei

Doekenbroei! Nee nee, we weten: geen ‘hard’ nieuws op Wij zijn De Stad’. Maar soms lopen we er gewoon in mensen! Brandweer en alles in de Lange Noordstraat, bij de […]

5 jun 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Studenten, tot ziens
Studenten, tot ziens

Zij waren De Stad. Bedankt, studenten!

5 jun 2018