Als er nu één ding is waarover we afgelopen week veel hebben bijgeleerd dan is het fruit. Of misschien nog beter gezegd: de handel in fruit.
Fruitshop sloot zich namelijk aan bij de Vereniging Ondernemers Middelburg. In dat kader bezochten we afgelopen donderdag de grote tent van het bedrijf op Weekmarkt Middelburg en waren we de volgende dag een middag te gast bij Michael de Visser, die samen met zijn broer Niels eigenaar is van het bedrijf.
Dat het altijd lekker druk is bij Fruitshop wisten we natuurlijk al wel, maar in dat uurtje donderdagochtend merkten we pas goed hoé druk precies. De tenten van het bedrijf zijn eigenlijk ingericht als een soort supermarkt, waar klanten hun groenten en fruit zelf in winkelmandjes doen. Voor de kassa’s staan continu rijen en medewerkers vullen de producten doorlopend aan. Voor veel bezoekers is Fruitshop blijkbaar ook een ontmoetingsplek. Overal stonden mensen met elkaar te kletsen. Gezellig!
We zagen al snel dat de inhoud van die grote vrachtwagen niet voldoende is voor een hele marktdag. Sommige producten verkopen zo goed dat er halverwege de dag nieuwe voorraden moeten worden aangevoerd. Hoe dat allemaal werkt zagen we een dag later. Vrijdag reden we eerst naar de weekmarkt in Vlissingen, waar ongeveer hetzelfde team aan het werk was als een dag eerder in Middelburg. Daar zagen we hoe Michael dan even snel kijkt wat er bijna op is, of waar juist nog te veel van over is. Vervolgens belt hij dan met de mensen in de loods in Kapelle om de nieuwe bestellingen door te geven. Die worden dan meteen bezorgd met een kleinere vrachtwagen.
De verkoop wordt strak ingepland, maar er zijn veel meer factoren die de verkoop beïnvloeden dan we vooraf beseften. De dagprijs van de handel speelt een rol, maar ook het weer. Het is verbazingwekkend hoeveel meer aardbeien er bijvoorbeeld worden verkocht als de zon schijnt. We noemen maar iets. Daar moet dus in feite de hele dag op geanticipeerd worden, en dat gebeurt dan ook.
Ondanks die hectiek blijft Michael rustig en vrolijk als hij zijn rondje doet. Hij regelt bij die bezoekjes niet alleen de bestellingen, maar praat ook met de medewerkers (Fruitshop heeft er 45 in totaal!), grapt wat met klanten of helpt ze even en hij lege plekken in dozen en kisten vult hij zelf ook continu op, terwijl hij als een echte marktkoopman zijn waren aanprijst. Da’s altijd mooi om te zien en te horen. En als Michael dat zelf niet doet dan doen z’n medewerkers het wel. De meeste namen kennen we nog niet maar een dame als Mien (Michael noemt haar tante Mien) vinden we nu al legendarisch. Ze kent iedereen, ze weet alles en ze straalt van de energie en dat terwijl ze gezien haar leeftijd ook al met pensioen had kunnen zijn. Gewoon een topper.
Michael nam ook nog de moeite om ons de winkels in Goes-Zuid en Kapelle te laten zien. Die hebben dezelfde uitstraling als de tenten op de markt maar zijn natuurlijk wel een beetje anders. Ze liggen in woonwijken die we zelf niet goed kennen, maar een ding weten we nu wel: ook in die winkels is het druk. En ook daar is de sfeer zo lekker ontspannen.
Ter afsluiting nam Michael ons mee naar het kloppende hart van de onderneming, de bedrijfsloods in Kapelle. Hij stelde ons voor aan collega Erik, die dáár alles regelt. Daar leerden we dan weer hoe het bedrijf wordt aangestuurd, hoe groot het smaakverschil is tussen een grote Belgische kers en een kleinere maar ook goedkopere soort, en hoe duurzaam Fruitshop is als het gaat om afval en energie. 90% wordt gerecycled. Fruitafval wordt verwerkt tot veevoer. Het hele dak ligt vol zonnepanelen. Dat soort dingen.
Na zo’n middag valt er natuurlijk nog veel meer te vertellen. Over de veilingen en de verschillen per markt bijvoorbeeld. Of over de geschiedenis van het bedrijf en over de diversiteit van het personeel. We laten het hier nu maar even bij. Een ding is zeker: wij zijn onder de indruk. Fruitshop is een prachtbedrijf.
Welkom bij de VOM, mensen!