Geplaatst op 20 juli 2017

Welkom bij de VOM, Ruud en Sophia de Bree!

Dik twee jaar geleden noemden we Schoen & Sleutelmakerij Ruud de Bree in de Segeersstraat ‘een zekerheidje’. Dat is de winkel van Ruud en zijn vrouw Sophia uiteraard nog steeds, maar toen we er onlangs weer op bezoek gingen omdat de zaak zich ook heeft aangesloten bij de VOM waren dingen anders dan anders, zo leek het. Zo zat Ruud deze keer op het bankje voor de winkel, toen we aankwamen, gezellig met de buurtjes van Kantoorvakhandel Littooij en van Eijk. Dat was misschien wel de eerste keer dat we Ruud nu eens niet aan het werk zagen. Meestal is hij druk bezig achter zijn machines en vrijwel altijd met zijn gehoorbeschermers op. Deze keer dus niet; Ruud was even aan het pauzeren.

Omdat we al eens foto’s hadden gemaakt leek het ons leuk om een kort filmpje te maken van de ambachtelijke kunsten van Ruud. We zagen ooit een filmpje online van een andere schoenmaker die in een razend tempo, zeer vakkundig, nieuwe zolen en hakken onder een paar schoenen zette. Omdat we wisten dat Ruud dat net zo goed kan leek het ons wel aardig om dát in beeld te brengen. Mis. Ruud bleek die ochtend al stapels reparaties weggewerkt te hebben, die inmiddels klaarstonden om door de klanten te worden opgehaald. Een nieuwe afspraak maken was ook zo wat, dus filmden we Ruud terwijl hij een extra zool maakte voor een sandaal van iemand met ongelijke benen. Minder spectaculair misschien, maar je ziet in die twee minuten wel hoe deze man te werk gaat. Snijden en knippen met de hand. Even een sleutel maken tussendoor. Passen, meten en bijschuren. Het is een vloeiend proces.

Tussen de bedrijven door wordt er regelmatig gedold in de winkel. Ruud en Sophia plagen elkaar doorlopend maar zijn ondertussen wél een hecht team. En terwijl we bezig waren zagen we Jos van Eijk buiten allemaal gekke bekken trekken voor de etalage. “…da’s beter dan een verre vriend”, beaamde Ruud. Wij schoten ondertussen in de lach door de fratsen van de kleine hond van het stel, die bijna altijd in zijn mandje naast de toonbank ligt. Door zijn blik wist hij ons medelijden op te roepen. “Daar hoef je geen medelijden mee te hebben hoor”, riep Sophia, “hij is vanochtend gebeten door een gróte hond.” “Maar dat is toch zielig?”, probeerden we nog. “Helemaal niet! Die gaat al zijn hele leven met veel kabaal achter grotere honden aan. Die van vanochtend pikte dat niet en hapte terug. Eigen schuld dus.” Door die toelichting was de blik van die kleine rakker opeens erg grappig. De vraag is nog maar of hij er van geleerd heeft. Een hondenkarakter verander je voor ons gevoel niet zomaar.

Maar terug naar de schoen- en sleutelmakerij. Die bestaat in 2019 dertig jaar. Ruud begon ooit als franchisenemer van de landelijk Moto-keten maar ging al vrij snel onder eigen naam verder. Na al die jaren hebben hij en Sophia beslist niet te klagen over de vraag naar schoenreparaties en nieuwe sleutels. Daar is altijd vraag naar en zoveel schoen- en sleutelmakers heeft de stad ook niet meer. Maar toch; je moet het wel waarmaken alllemaal. Ruud en Sophia doen dat!

Welkom bij de VOM mensen.

www.ruuddebree.nl

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2015/04/20/op-bezoek-bij-ruud-de-bree-schoen-en-sleutelmakerij

wijzijndestad.com/word-nu-lidMeer verhalen over Ruud De Bree Schoen-en Sleutelmakerij

Op bezoek bij…Ruud de Bree Schoen– en sleutelmakerij

Er zijn van die winkels in Middelburg die je misschien nog het beste zou kunnen omschrijven als ‘een zekerheidje’. Schoen & Sleutelmakerij Ruud de Bree in de Segeersstraat is zo’n…

Lees meer

Ruud de Bree slijpt er op los

Zijn er in Middelburg al plekjes waar bijna geschaatst kan worden? Wij hebben er geen weet van, maar Schoen & Sleutelmakerij Ruud de Bree heeft het er als schaatsenslijper druk…

Lees meer

Ruud De Bree is klaar voor de winter!

Ruud de Bree is er mooi op tijd bij, dit jaar! Foto 22 juli: Peter Maljers

Lees meer