Geplaatst op 05 juli 2017

Welkom bij de VOM, Sebastian den Herder

Toen we drie jaar geleden begonnen met Wij zijn De Stad – Middelburg was hij een van de eerste ondernemers die we bezochten: Sebastian den Herder Vintage & Designers, in de Sint Janstraat. Dat was een leuke kennismaking, met een man bij wie een groot deel van zijn leven in het teken staat van designkleding.

Vorige week sloot ook Sebastian aan bij de VOM, een goede reden om weer eens op bezoek te gaan. Die eerste keer hadden we nogal wat tekst en uitleg nodig bij de betekenis en waarde van design, en die kregen we ook. Desondanks stonden we ons gisteren toch weer te vergapen bij de topstukken die nu in de winkel hangen. Bij een mantelpak (zeggen we dat goed?) van Vivienne Westwood bijvoorbeeld, of bij een zijden blouse van Dries van Noten. Sebastian daarover: “die kreeg ik vandaag binnen maar die verkoop ik donderdag al hoor.” Vervolgens raakten we toch weer in gesprek over de vraag naar vintage en design. Kort samengevat: die vraag is behoorlijk groot. Sebastian vaart er wel bij, al is hij ook zo eerlijk om te zeggen dat het in de wintermaanden allemaal wel iets minder is, een wereld van verschil met de zomermaanden.

Daar heeft Sebastian wel iets op gevonden en wij vinden het mooi om juist die oplossing hier even onder de aandacht te brengen: Instagram. Sebastian begon in maart 2016 met het plaatsen van foto’s van zijn collecties op dat andere platform van Facebook, uiteraard voorzien van de bijbehorende hashtags. Met ruim 1000 volgers kun je niet zeggen dat hij daar viraal gaat, maar daar gaat het ook niet om; wat er gebeurt is dat mensen van heinde en verre -ook veel Duitsers- zijn stukken ontdekken door zijn foto’s en regelmatig naar Middelburg afreizen om de kleding ook daadwerkelijk te scoren. Daar zitten reguliere consumenten tussen, maar ook echte verzamelaars. Design en kunst hebben veel raakvlakken. Heel veel tijd is Sebastian niet kwijt aan Instagram, maar hij doet het wel doordacht. Voor hem is het als een gratis etalage, met wereldwijd bereik. Mooi toch?

We vroegen Sebastian tot slot ook nog naar zijn persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen tijd. Ook toen kwamen we toch al snel weer in de werksfeer terecht. Twee maanden geleden mocht hij in opdracht van het Zeeuws Museum kleding maken uit stof die afkomstig was van replica’s van de wandtapijten die in het museum hangen. Die replica’s waren ooit gebruikt voor de film Michiel de Ruyter. Het resultaat daarvan kun je zien op de screenshots van Instagram, en op www.facebook.com/sebastian.denherder/posts/1473061486083702. Sebastian was erg trots op die opdracht, en terecht. Hij heeft ze nu nog in de winkel, maar ze zijn inmiddels wel aangekocht voor het museum. Later duiken ze daar ongetwijfeld ook weer op. Cool.

Welkom bij de VOM, Sebastian!

www.instagram.com/sebastiandenherder

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2014/08/30/op-bezoek-bij-sebastian-den-herder-vintage-designers/

wijzijndestad.com/2016/06/12/truus-van-t-hoge-is-de-stad/

wijzijndestad.com/2016/04/19/om-te-koesteren-de-sint-janstraat-in-middelburg/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg