Geplaatst op 15 september 2017

Welkom bij de VOM, Silvy’s gusti e sapori!

Het is best raar: in de laatste acht jaar zijn we maar liefst vijf keer op vakantie geweest in Italië. We zijn er een beetje verliefd op geworden. En toch hebben we nog steeds niet het gevoel dat we de cultuur en de geschiedenis van het land goed kennen of begrijpen. Dat heeft alles te maken met het feit dat we de taal ook niet of nauwelijks spreken. Een klein stukje tekst lezen gaat soms nog net, maar het verstaan en spreken? Ho maar! Dan zijn er veel nuances die je ontgaan, zo simpel is het.

Maar toen we vorig jaar het mooie Sardinië bezochten voelden we wel duidelijk dat het daar niet zo is als in de rest van het land. Het eiland is niet onafhankelijk, maar wel autonoom. In sommige dorpen is het verzet tegen het vasteland bijna tastbaar. Maar als je ons zou vragen waar de verschillen ‘m precies in zitten, dan moeten we je het antwoord schuldig blijven. Maar voor ons gevoel is Sardinië toch een beetje een land op zich.

Dat geldt ook voor de keuken. Die is onmiskenbaar Italiaans, maar toch anders. Hoe anders? Nou, daar komt ‘ie: als je dat wilt weten moet je gewoon eens gaan eten bij Silvy’s gusti e sapori in de Stationsstraat. Daar, bij Etienne Sterman en Silvana Sterman Piras eet je geen pizza’s, maar gerechten als Sartizzu (Sardijnse worst), Sardijnse Fregola of Seada. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden dat te gek. En vrij uniek in Zeeland bovendien.

Dat Sylvi’s keuken Sardijns is berust niet op toeval. Silvana is geboren op Sardinië, maar ze woont en werkt hier al 25 jaar, en sinds twee jaar ook écht samen met haar man Etienne. En er is ook nog een nieuwtje! Toen we vorige week op bezoek waren bij Sylvi’s (op hun enige vrije dag) kwam ook Silvana’s broertje Gabriele Piras even aanwaaien. Toen hoorden we dat hij ook voor zijn zus werkt, sinds kort. Verrassend! Sterke familieverbanden zorgen voor een mooie versterking van de keuken, zou je kunnen zeggen. Zo wordt het alleen nog maar mooier, toch? Het riep bij ons de vraag op of het dan soms zo goed gaat met het restaurant. Zo groot is de zaak tenslotte ook weer niet. Etienne bevestigde dat. “We zijn heel tevreden ja.” Waarbij het misschien ook goed is om te weten dat Sylvi’s ook catering doet én pasta maakt voor diverse bedrijven in de provincie. Ook in die zin was versterking in de keuken een goed idee.

En ook daarom wilden Etienne en Silvana zich graag aansluiten bij Wij zijn De Stad en de VOM. De zaak mag dan een beetje aan de rand van het centrum zitten: het stel voelt zich erg betrokken bij alles wat er in de stad gebeurt. Ze volgen veel via sociale media, en als ze vrij zijn kun je er donder op zeggen dat ze op het terras zitten bij Vriendschap. Of ergens anders, want de twee houden ook van nieuwe initiatieven, zoals Hard & Ziel. Ze zijn oprecht blij met al die activiteit in de stad, wat je ook goed terugzag in hun bijdragen aan de M800 Horeca Battle.

Silvy’s gusti e sapori is in Middelburg dus zeker niet autonoom, maar wel bijzonder, zichzelf.

Zij zijn Sardinië, zij zijn De Stad!

www.silvys.nl

nl.wikipedia.org/wiki/Sardinië


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg