array(17) {
  [0]=>
  int(4948)
  [1]=>
  int(4949)
  [2]=>
  int(4950)
  [3]=>
  int(4951)
  [4]=>
  int(4952)
  [5]=>
  int(4953)
  [6]=>
  int(4954)
  [7]=>
  int(4955)
  [8]=>
  int(4956)
  [9]=>
  int(4957)
  [10]=>
  int(4958)
  [11]=>
  int(4959)
  [12]=>
  int(4960)
  [13]=>
  int(4961)
  [14]=>
  int(4962)
  [15]=>
  int(4963)
  [16]=>
  int(4964)
}

Welkom in de Gouden Croone! De historische schoonheid van Houtkaai 17

Het begon die ochtend in mei, toen we de vlaggetjes van de Segeersstraat stonden te kieken, en we voor een kopje koffie naar boven werden geroepen door Jan en Tanny van den Broeke. Op het achterbalkon wees Tanny op de achtergevel van Houtkaai 17. “Jullie zouden eens een kijkje moeten gaan nemen bij de familie Steketee daar beneden. Mart en Elly hebben een heel bijzonder huis. Ik wil anders best even vragen of jullie welkom zijn?”

Ah! Over dat huis hadden Emilie Sturm en Jochem Verhaard het een paar weken eerder ook al gehad. Nu was onze nieuwsgierigheid écht gewekt. Toen we leerden dat we inderdaad welkom waren maakten we dan ook graag een afspraak. In de redelijk gevulde agenda hielden we anderhalf uur vrij. Dat zou wel genoeg zijn voor een eerste kennismaking, dachten we. Wisten wij veel.

Aan die anderhalf uur hadden we bij lange na niet genoeg. Tijdens het gesprek met Mart kwamen we al heel snel op allerlei Walcherse dwarsverbanden. Hij bleek familieleden van ons te kennen en hij vertelde ook met plezier over zijn eigen verleden, als bakker, en als eigenaar van een broodfabriek in Westkapelle. We kletsten er lekker op los, waardoor de tijd snel verstreek. En dan moest de rondleiding door het pand nog beginnen.

Nu is dat pand zelf al een verhaal op zich. Er is helaas maar weinig bekend over de geschiedenis ervan, maar ooit bestond Houtkaai 17, dat nu ‘De Gouden Croone’ heet uit twee afzonderlijke huizen, namelijk ‘De Biertonne’ en ‘Het Geleersde Been’. Hou oud het precies is lijkt ook niemand te weten, maar het wordt al genoemd in een document uit 1599.

We konden de rondleiding niet eens afmaken, want ook – of júist – als het gaat om het interieur is Mart Steketee een echte verhalenverteller. Bij iedere schaal of ander gebruiksvoorwerp heeft hij iets uit te leggen en hij koppelt vrijwel alles aan de geschiedenis van de stad en de provincie én aan de oorsprong van bepaalde uitdrukkingen of woorden.

Op zeker moment liet hij bijvoorbeeld een zeer oude stoel zien, met een luikje in de zitting. Wij dachten even dat we naar een oude toiletstoel stonden te kijken, maar het bleek een soort geldstoel te zijn. Dat luikje kan ook op slot. “Daar komt de uitdrukking ‘op zijn geld zitten’ vandaan”, lachte Mart. Om vervolgens meteen door te gaan naar een inklapbaar tafeltje met het wapen van Middelburg in het blad gesneden. “Ooit gemaakt in Middelburg, nu weer terug!”. Met ’terug’ doelde Mart op het feit dat de tafel ook een aantal jaar in Slot Baarland stond, waar de familie Steketee voorheen woonde, en regelmatig de media mee haalde.

We hadden de tuin nog niet bewonderd en in de Herenkamer waren we eigenlijk ook nog niet klaar, maar we moesten toch écht naar onze volgende afspraak. “Wacht, jullie moeten echt de kelder nog even zien!” Beleefd weigeren was geen optie. Gelukkig ook maar want toen we daar aankwamen wisten we helemaal niet wat we zagen. Een oude wijnkelder met prachtige attributen en authentieke glijbanen voor de vaatjes maar nog veel gekker: een verborgen mini-kapel, uit de tijd van de Spaanse overheersing, toen je als Middelburger niet veilig ter kerke kon gaan. Buitengewoon. En we mochten gewoon gaan zitten hoor, op een bankje dat minstens vierhonderd jaar oud is. De balken in het kleine plafond bleken nog een Christenkruis te vormen ook.

Toen we weer buiten stonden waren we gewoon een beetje in de war van al het moois dat we hadden gezien en gehoord. We hadden een rondleiding gehad door een woonhuis, jazeker, maar eigenlijk ook door een soort museum. We gaan graag nog eens terug t.z.t. Wat ons betreft zijn dit soort huizen, met zulke bevlogen bewoners, de échte pareltjes van onze stad.

Zie ook:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/90244/Wie-wordt-de-nieuwe-kasteelheer-van-Slot-Baarland-video

https://www.ad.nl/zeeland/slot-baarland-al-17-maanden-te-koop-we-verkopen-het-niet-aan-clubjes~ac4bd06e/

https://www.stamboomonderzoek.com/marius/showmedia.php?mediaID=59784&medialinkID=79269

Gerelateerd Houtkaai:

Viskiosk ‘t Beste Maatje in Middelburg finalist Nationale Haringtest 2018

https://wijzijndestad.com/verhalen/op-bezoek-bijparijs-aan-de-kaai-in-middelburg/

Help de Horeca in Middelburg de crisis door: een mooi plan

Historische foto’s en krantenknipsels: Beeldbank Zeeuws Archief en Beeldbank en Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Plaatjes luisteren in Vroom en Dreesmann Middelburg, april 1970
Plaatjes luisteren in Vroom en Dreesmann Middelburg, april 1970

Ah ja, een beetje V&D-nostalgie! Een foto van Vroom en Dreesmann in de Lange Delft in Middelburg, april 1970. Het warenhuis had toen nog een mooie platenafdelingen, waar je elpees […]

8 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De kunst van Klein Café Cliché Middelburg
De kunst van Klein Café Cliché Middelburg

Jawel hoor, we waren er als de kippen bij, toen we hoorden van de opening van Klein Café Cliché Middelburg. We genoten met volle teugen van al het lekkers dat […]

8 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Zomerzotheid: Middelburg op Instagram, juni 2020
Zomerzotheid: Middelburg op Instagram, juni 2020

The sun is rich
 And gladly pays
 In golden hours,
 Silver days, And long green weeks
 That never end.
 School’s out. The time
 Is ours to spend. #Middelburg op Instagram, […]

9 jul 2020