Kiek! Die zijn ook weer netjes geschilderd door Gemeente Middelburg.
Het doet ons bedenken dat we nog niet zo gek veel weten, van die spuisluis. We citeren daarom even een passage van Molendatabase:
“Aan de zuidelijke rand van de Middelburgse oude stadskern, even boven het Kanaal door Walcheren (richting Vlissingen) bevindt zich een groot monumentaal waterstaatkundig complex: naast elkaar liggen een schutsluis, een spuisluis en een restant van een getijdenmolen. De in 1763 gebouwde schutsluis diende om schepen te schutten die bij wisselend tij vanaf de Nieuwe Haven (aan de zeezijde) naar het vaste peil van de stadsgrachten wilden varen.
Naast de schutsluis bevinden zich onder de bestrating de restanten van de vroegere spuisluis. Deze diende niet alleen om bij eb de haven schoon te spoelen maar ook om bij vloed een verderop gelegen waterbassin, het ‘Molenwater’ vol te laten stromen, dit laatste ook voor de getijdemolen. Het bouwjaar van de getijdenmolen is onzeker, maar zal in de periode van 1500-1550 liggen. Vast staat we dat het een korenmolen was, vermoedelijk met twee koppel stenen. De getijdenmolen raakte waarschijnlijk in 1857/’58 buiten gebruik.”
Toegevoegd ook twee afbeeldingen uit de collectie van het Zeeuws Archief, van het Huis van Bewaring rond 1900, met op de voorgrond de situatie toen. De afbeelding van ’t Rasp- en Spinhuis is nog veel ouder. De luchtfoto van de omgeving in 1970 is van Patrick Riemens.
De foto’s van vandaag werden gemaakt door Kees Berwald. Dank daarvoor!