array(10) {
 [0]=>
 int(8442)
 [1]=>
 int(8443)
 [2]=>
 int(8444)
 [3]=>
 int(8445)
 [4]=>
 int(8446)
 [5]=>
 int(8447)
 [6]=>
 int(8448)
 [7]=>
 int(8449)
 [8]=>
 int(8450)
 [9]=>
 int(8451)
}

Wij waren De Stad 2019: Middelburg in november en december

Aan dynamiek geen gebrek in Middelburg, in 2019. Ook in november en december gebeurde er weer van alles en nog wat.

Voorafgaand aan de drukbezochte heropening van de Albert Heijn aan de Pottenbakkerssingel mochten we de nieuwe winkel alvast bekijken. Ook de Etos en ’t Smoske heropenden in het nieuwe winkelcentrum Tref. Mooie voorproefjes van het nieuwe geheel, dat media 2020 klaar moet zijn. Met recht een opwaardering van het gebouw uit 1974!

Er zijn ook ondernemers die zijn gestopt of zullen gaan stoppen. Café Ut Babbelaertje bijvoorbeeld. Eigenaar Lou Traas en fotograaf Ruden Riemens blikten terug op de afgelopen jaren met een geweldige fotoserie van de vaste bezoekers van het café. Henk Sies Mode stopte ook, na veertig (!) jaar in Middelburg. Met winkeliconen Henk en Anneke keken we terug op die vier decennia.

Er kwamen ook nieuwe winkels bij. Start with Dirt opende in de Langeviele en stopte in Vlissingen. TOF Conceptstore opende in de Nieuwe Burg. Elloro opende in de Lange Noordstraat Soep & Sap opende aan de Markt, in het pand waar voorheen Robuust en Diesch zaten. Een aanwinst! In dezelfde week opende Martin Meedendorp Foodbar Middelburg in de Nieuwe Burg, in het pand waar voorheen Kippie zat. We kunnen melden dat de friet op Spaanse wijze erg lekker is. Nog niét open maar wel aangekondigd: er komt een hotel in de Sint Jorisdoelen op de Balans. Dat project gaan we natuurlijk met veel belangstelling volgen, in 2020.

Als we kijken naar alle (her-) openingen en naar de winkels die stopten in 2019 durven we best te stellen dat het goed gaat met de binnenstad van Middelburg. In de belangrijkste winkelstraten is niet zo veel leegstand meer. Natuurlijk zijn er nog een paar prominente panden beschikbaar, met name in de wat duurdere Lange Delft, maar we weten uit betrouwbare bronnen dat er in veel gevallen gegadigden zijn. Of waren. We weten namelijk ook dat er meerdere horeca-ondernemers zijn die dolgraag zouden willen beginnen in panden die ruimte hebben voor een groot aantal zitplaatsen. Zulke panden zijn schaars. Panden als die waar Cool Cat en Intertoys zaten zijn er wél geschikt voor, maar hebben niet het gewenste bestemmingsplan, en de Gemeente tornt daar liever niet aan.

Of het ook écht goed gaat met alle ondernemers is een andere vraag. We zien en horen veel, maar over omzetten en winst wordt minder vaak gesproken. Van sommige ondernemers weten we dat ze best moeite hebben het hoofd boven water te houden. Drukte in de stad betekent niet per se dat er ook veel geld wordt uitgegeven. Tegelijkertijd horen we ook veel positieve geluiden. Vanuit de horeca bijvoorbeeld, maar ook van de ondernemers die gewoon succesvolle formules hebben. Van Rituals (dat verhuisde naar de Lange Delft) tot Omoda (dat juist verhuisde naar de Langeviele).

Duidelijk is wel dat de drukte in de stad nauw samenhangt met alle evenementen die worden georganiseerd en dát zit gelukkig wel snor in onze stad. Alleen al in december namen we meer dan 130 evenementen en activiteiten op in de agenda van Wij zijn De Stad. Van Joris’ Kerstboom tot de eerste Santa Run. Van het Kerstevent tot de traditionele Middelburgse Kerstnacht. Er is letterlijk voor ieder wat wils. Dat moet Middelburg vooral blijven volhouden. Zulke dingen worden op internet namelijk niét verkocht.

Dat is dan ook precies de reden waarom de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) evenementen ondersteunt. En met alle leden en vrienden op zoek gaat naar middelen om de stad nog gezelliger te maken. We kunnen het belang van de vereniging ook daarom niet vaak genoeg benadrukken. Met de disclaimer dat het platform Wij zijn De Stad óók wordt betaald door de VOM, eerlijk is eerlijk.

Met nog vier dagen te gaan in dit jaar bedanken wij alvast alle ondernemers en andere Middelburgers, voor weer een mooi jaar. Jullie zijn allemaal De Stad. Wij zijn allemaal De Stad. We hopen dat we in 2020 weer veel mooie verhalen en portretten mogen en kunnen verzamelen. Vooral van ontmoetingen zoals die met de Bloemenman, Bram Moens en team Scherp worden we blij…en veel lezers/kijkers ook. Echte inkijkjes zijn gewoon tof. Meer van dat graag!

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Bianca Alewijnse
Zij zijn De Stad: Bianca Alewijnse

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier (en op 8 januari in de Middelburgse & Veerse Bode): Bianca Alewijnse-Joosse. Zij is De Stad!   ”Jij? Gepest?” Ik […]

29 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Uit de geschiedenis van Café Tympaan in Middelburg, 1993-2002
Uit de geschiedenis van Café Tympaan in Middelburg, 1993-2002

Zij waren De Stad, zij zíjn De Stad!   Oh, wat zijn we toch dol op de wat recentere geschiedenis van Middelburg. Die grappenmakers van Middelburg Dronk hebben via Ivo […]

30 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg 2019: zij waren De Stad
Middelburg 2019: zij waren De Stad

Nog eentje om het af te leren. Middelburg 2019, in 4 minuten, gegenereerd door de cloud. #wijwarendestad #zijwarendestad    

30 dec 2019