Maar natuurlijk gaan we ook dit jaar weer terugblikken op de twaalf maanden die (bijna) achter ons liggen. Hoe bizar en naar 2020 ook was: Wij zijn De Stad draaide eigenlijk gewoon door, er waren maar weinig dagen dat we niét door de stad liepen. Dagen waarop we niets publiceerden waren er al helemaal niet.
We wilden alles gewoon met eigen ogen zien, juist omdat feiten en meningen dit jaar meer dan ooit door elkaar liepen, zowel off- als online. Dan is het belangrijk dat je voor jezelf vaststelt wat er werkelijk gebeurt. We wilden ook gewoon blijven vastleggen. Het is een jaar waar we nog vaak op terug zullen kijken in de toekomst.
Ook bij het terugkijken focussen we vooral op de dingen die we mooi en positief vonden. Die tralala-factor is sommigen een gruwel, maar dat is dan maar zo. Als je de nadruk legt op onzekerheid, verdeeldheid en vingerwijzen, dan vliegt alles zó uit de bocht, zeker dit jaar. Dat schiet gewoon niet op, daar valt alles alleen nog maar sneller door uit elkaar. Dát proberen we te vermijden, ook al is het soms tegen beter weten in. Want laten we wel zijn: er is genoeg om je over op te winden, méér dan genoeg.
Gaan wij niet doen hier, of in ieder geval zo min mogelijk. Er zijn andere platformen genoeg, voor de liefhebbers. In een korte serie delen we liever een paar dingen waar we zelf met verwondering, een glimlach of zelfs een schaterlach op terugkijken. Dát geheugen frissen we liever nog even op, voordat we lichtelijk verdwaasd 2021 inrollen. Het is uiteraard niets meer dan een kleine greep, uit de meer dan 800 berichten we dit jaar hier en op wijzijndestad.com publiceerden. We herhalen ook heel veel moois niét.
We vinden het in ieder geval tof om te zien dat de belangstelling voor Wij zijn De Stad er nog steeds is. De groei op Facebook vlakt af, maar toch: recent zagen de teller van mensen die de pagina volgen door de 20.000 gaan. Het aantal duimpjes blijft iets achter, maar nadert die grens ook.
De account op Instagram groeit nog wel gestaag: die heeft inmiddels meer dan 13.000 volgers. Zulke aantallen zeggen natuurlijk niets over de betrokkenheid, maar we weten dat die ook nog steeds prima is. Zo’n bericht als dat over de waarschijnlijke terugkeer van Xenos, van eerder deze week, bereikt op Facebook alleen al meer dan 20.000 mensen. Dat is geen kattenpies, vinden we zelf. De website heeft twee weken nodig, voor zulke aantallen. Maar dié krijgt vanaf komend jaar veel meer aandacht, daar liggen namelijk ook nog veel mogelijkheden. Voorwaarts!