“Kijken jullie nog terug op het jaar?” Toen iemand dat vorige week vroeg antwoordden we dat we het eigenlijk niet van plan waren. We hadden net een paar dagen gewerkt aan het jaarboek van de Middelburgse & Veerse Bode, dat in januari verschijnt.
Maar we gaan er toch maar weer voor. Zoals ieder jaar merken we ook nu weer dat veel gebeurtenissen alweer zijn weggezakt. Alleen al bij het bladeren door de berichten van januari mompelen we doorlopend “oh ja, dat speelde toen ook!” Je kunt dus nog 12 berichten verwachten, over 2022. Als je een hekel hebt aan jaaroverzichten moet je die berichten maar gewoon skippen.
We keken ook natuurlijk ook naar de cijfertjes. Voor ons gevoel is er van forse groei geen sprake meer, maar Wij zijn De Stad heeft nog altijd veel dynamiek.
Facebook is nog steeds ons meest interactieve platform. Met meer dan 24.000 volgers ook het grootste. De meeste berichten ‘bereiken’ tussen de 10 en 20.000 mensen. De groep op Facebook is veel kleiner, maar heeft inmiddels ook meer dan 4000 leden. Daar kunnen mensen ook zelf berichten delen.
Er waren in totaal 275.000 ‘acties’ van volgers, waarvan 37.000 opmerkingen. Van het aantal vragen dat we kregen hebben we geen overzicht, maar het is dagelijkse kost, over de meest uiteenlopende, maar vaak wel Middelburgse onderwerpen.
Op Instagram zijn er nu 18.300 volgers. De interactie onder berichten is kleiner dan op Facebook, maar de zogenoemde stories van het platform geven wel een extra slinger aan het getal. We worden dagelijks door allerlei lokale accounts getagt. Veel van die stories delen we gewoon, zolang het maar niet al te commercieel wordt. We delen liever verhalen dan advertenties.
De website wijzijndestad.com, tot slot, zou je kunnen zien als het moederschip. De plek waar we de verhalen van de socials bewaren. Sinds 1 januari publiceerden we er 771 berichten, met duizenden fotootjes van de iPhone. Volgens Google Analytics werden er dit jaar 2.158.047 pagina’s bekeken door 335.000 gebruikers in 533.500 sessies. De gemiddelde verblijftijd is 1,2 minuten.
We zijn ook present op LinkedIn, YouTube en Twitter. Die platformen fungeren echter vooral als doorgeefluik of als ‘back-up’. In het komende jaar hopen we met het Zeeuws Archief verder te praten over de duurzame opslag van alle content sinds 2014. Dan hebben we het over meer dan 50.000 afbeeldingen bij meer dan 6000 berichten.
Foto 2: Rolf de Feijter