array(20) {
 [0]=>
 int(41678)
 [1]=>
 int(41667)
 [2]=>
 int(41674)
 [3]=>
 int(41668)
 [4]=>
 int(41665)
 [5]=>
 int(41664)
 [6]=>
 int(41666)
 [7]=>
 int(41669)
 [8]=>
 int(41670)
 [9]=>
 int(41671)
 [10]=>
 int(41672)
 [11]=>
 int(41673)
 [12]=>
 int(41675)
 [13]=>
 int(41676)
 [14]=>
 int(41677)
 [15]=>
 int(41679)
 [16]=>
 int(41680)
 [17]=>
 int(41681)
 [18]=>
 int(41682)
 [19]=>
 int(41683)
}

Wij waren De Stad in 2020: hartverwarmende initiatieven

Over de narigheid die 2020 bracht valt genoeg te schrijven, maar dat geldt ook zeker voor alle mooie en lieve initiatieven die afgelopen jaar werden genomen, door al die goede mensen die weigerden bij de pakken neer te gaan zitten, maar juist liever kozen voor acties, nieuwe samenwerkingen en spontane oproepen.

Een positieve start

Het begon al meteen in maart, toen we zelf nog druk bezig waren met de afronding van Wij zijn De Actie, de jaarlijkse verloting van prachtige geschenken van Middelburgse ondernemers. In die eerste week van de lockdown zagen we straattekeningen vol hartjes, muzikanten en dj’s online optredens verzorgen, en galeries die hun etalages aanboden als expositieruimte voor kinderen. Niet veel later dook er een website op twee dames met de naam Jet, voor gratis praktisch en juridisch advies in rare tijden. Ondernemers die ondernemers belangeloos helpen: daar gaat een mooi signaal van uit.

Al snel gebeurde er veel meer. Het landelijke initiatief Berenjacht ging ook van start in Middelburg en werd een succes, tot genoegen van veel kinderen en hun ouders. Sommige horecabedrijven kozen, vaak ook met succes, voor crowdfundingscampagnes, maar stilzitten deed vrijwel geen enkele ondernemer. De ene na de andere bezorgdienst werd in het leven geroepen en een enkele tijdelijk werkloze medewerker wierp zich met scooter en al op als onbezoldigd bezorger.

Muziek, aandacht en beweging

Verder speelden van meet af aan talloze bands voor de bewoners van verzorgingstehuizen, en werden sommige instellingen ook bezocht door Peter Jan Dekker met zijn draaiorgel en door de Zeeuwse Alpaca’s. De bewoners vonden het prachtig. Vanaf de balkons werden zakjes met kleingeld naar beneden gegooid en de knuffelbare dieren krégen die aaitjes volop. Aan sport en beweging werd ook gedacht. Niet alleen voor de bewoners van zorginstellingen trouwens. Een groep Middelburgse vrijwilligers werkte ook hard door aan de oplevering van MTB-parcours De Belt. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, door fietsliefhebbers. Een beetje warmte in koude tijden.

Lichtjes in de duisternis

Vermeldenswaardig is ook zeker alles wat er in 2020 op stadsniveau gebeurde rondom licht en geluid. In maart was de lichtshow #Lightthesky nog heel bescheiden van opzet maar in de wintermaanden gebeurde er opeens van alles. De ondernemersvereniging zorgde voor vrolijk versierde bomen en straten in het centrum, aangevuld met een enorm, verlicht rendier in de Nieuwe Burg. Half december ging ook een dagelijks lichtshow vanaf de Lange Jan van start, niet lang daarna gevolgd door sfeerverlichting op verzoek vanuit de koepel van de Oostkerk. Er werd ook nog eens een speurtocht vol lichtjes opgezet door een groep ondernemers en vrijwilligers: de Alfabet Lichtjes Expeditie. De meeste Middelburgers vinden het prachtig. Beelden van al die verlichting worden massaal gedeeld, online. Een beetje licht in de duisternis.

Online initiatieven waren er ook heel veel. Van Help de Horeca en Beat The Bucket, en Bewegen met Middelburgse Buurtcoaches tot De Lucht in voor Zeeland en de online Muziekquiz van Funkynes: het is te veel om op te noemen.

Op naar de zomer

In de maanden erna zagen we onderwijsmedewerkers in de bloemetjes gezet worden, drones overvliegen om steunbetuigingen te registreren, eten gekookt worden voor de zorg, foto’s vanachter het raam genomen worden, en video’s vanaf de straat. Het Zeeuws Archief kwam met een oproep. Die organisatie wil de herinneringen aan de coronacrisis graag bewaren. De ZB lanceerde ondertussen de afhaalbieb.

De Nieuwe Kerk kwam in mei met een liefdevolle selfiespot. Muziekduo RoMi Cage ging verzoeknummers op maat leveren, online uiteraard. Ondertussen begon de Horeca van Middelburg serieus na te denken over de mogelijkheden na de heropening op 1 juni. Een feestje streamen is tof, maar het echte werk is toch beter. Winkeliers maakten hun eigen vrolijkheid en ruimden rommel op, we noemen maar een paar dingen. En het museum ging weer open!

Even bijkomen

De zomer was anders dan anders maar toch voelde het best ok, met geopende terrassen en veel toeristen. Schoolvakanties waren er, maar de zomerschool werd ook druk bezocht. De Rondvaarten en rondleidingen kwamen weer op gang, maar lang niet overal. De Loskade werd een boulevard, van schoonheid en troost.

In oktober wéér een lockdown voor de horeca. Deze golf zou anders worden dan de eerste. Veel meer bedrijven organiseerden dienstverlening rondom afhalen en bezorgen. We maakten er deze keer een speciale pagina voor, met steun van de RABO-bank. Sommige bedrijven hadden succes, maar de rek leer er ook een beetje uit te zijn. Het grote publiek werd de corona moe. Minder applaus voor de zorg, minder bestellingen of steun voor de horeca. Alsof de crisis begon te wennen. We overwogen zelf een campagne te starten, met konden het uiteindelijk overlaten aan Middelburg Helpt, een samenwerking tussen Motorclub Creeders, het Leger des Heils en een aantal Middelburgse horecabedrijven.

De Vereniging Ondernemers Middelburg varieerde dit jaar grappig op de jaarlijkse muntjesactie en lanceerde het Middelburgs Beursje, een kleine knip met vijf muntjes die kunnen worden uitgegeven bij meer dan 150 ondernemers in Middelburg. De verkoop ervan liep goed. Ook inzamelingen bleven lopen. 75 jaar vrijheid werd online gevierd.

Afscheid van een rotjaar

In december werd duidelijk dat Middelburg Winterstad definitief niet door zou gaan. Geen ijsbaan, geen terrassen. Sterker nog: de horeca bleef op slot. Voor het eerst in bijna veertig jaar geen viering van Kerstavond in Middelburg. Dat was even slikken, voor velen. Meer dan een beetje sfeerverlichting en wat creativiteit zat er gewoon niet in. Het Sinterklaasfeest beperkte zich tot de huislijke kring, en een online puzzelgedicht van Raymond van de Ven. Leuke hardloopevenementen voor grote groepen werden versnipperde activiteiten. December was wel een succesmaand voor Danny Vera, die behalve vader ook lijstaanvoerder werd van de top 2000. Reden genoeg voor de stadsbeiaardier om Rollercoaster te spelen in de Lange Jan.

Uiteindelijk gingen we de Kerst in met allerlei kleinschalige en grootschalige acties. We konden alle oproepen onmogelijk delen, maar zagen wel enorm veel positieve reacties op de oproep voor kaartjes voor Roosje, de sterren voor de sterren van het ADRZ en steun voor de motorrijdende kerstman. Hartverwarmend allemaal, maar gek genoeg ook een beetje droef stemmend. Het is gewoon fijner om met goede doelen bezig te zijn als de meeste mensen in een feestelijke stemming zijn.

Zo was het niet en zo zal het ook niet weer meteen zijn, in januari. Maar één ding is zeker: er is veel positiefs geprobeerd in 2020. Soms met succes, soms met wat minder succes. Maar dat maakt misschien niet eens zo veel uit. Het is gewoon fijn om te weten dat er nog meer dan genoeg mensen zijn die hun hart op de goede plek hebben, ook in Middelburg. Of zéker in Middelburg, whatever.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Ad Hanneman
Zij zijn De Stad: Ad Hanneman

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Ad Hanneman. ”De wéreld is mijn thuis! Dat zijn weliswaar niet mijn eigen […]

28 dec 2020
Afbeelding #008 voor het verhaal Kerstavond 2020 in met Visspecialisten Danny en Jordy van Schaik
Kerstavond 2020 in met Visspecialisten Danny en Jordy van Schaik

Normaal gesproken is 24 december een dag waarop Middelburg bruist. Tegen de achtergrond van Middelburg Winterstad doet de ene helft van de stad de laatste inkopen voor Kerst, terwijl de […]

28 dec 2020
Afbeelding #001 voor het verhaal Wij zijn De Stad 2020: Kunst en Cultuur
Wij zijn De Stad 2020: Kunst en Cultuur

Kwamen we ook een beetje toe aan kunst en cultuur in Middelburg, in 2020? Toch wel, al was de agenda akelig leeg, tussen maart en december. Bijna geen concerten of […]

29 dec 2020