array(16) {
 [0]=>
 int(41645)
 [1]=>
 int(41639)
 [2]=>
 int(41646)
 [3]=>
 int(41632)
 [4]=>
 int(41634)
 [5]=>
 int(41640)
 [6]=>
 int(41631)
 [7]=>
 int(41635)
 [8]=>
 int(41636)
 [9]=>
 int(41637)
 [10]=>
 int(41633)
 [11]=>
 int(41638)
 [12]=>
 int(41641)
 [13]=>
 int(41642)
 [14]=>
 int(41643)
 [15]=>
 int(41644)
}

Wij zijn De Stad 2020: de nieuwtjes

Januari

In januari werd de komst van Cityhotel Wood aan Achter de Houttuinen aangekondigd. Het hotel zou in de zomer inderdaad openen. Aan de dependance in de Stationsstraat wordt momenteel hard gewerkt. Tamara en collega’s kondigden een nieuwe zaak in de Nieuwe Burg. Café De Croone kwam in beeld. Levenslicht werd onthuld. Middelburgers.nl werd gered. Expresszo gaf aan te gaan stoppen (maar werd gelukkig al vrij snel overgenomen). De opnames voor de Slag om De Schelde was een van de gesprekken van de dag, die maand. De afronding van plan Molenwater kwam in zicht, met boomplantmomentjes, bijvoorbeeld.

Februari

Steps verdween. Didi sloot. En ook Shop for Geek moest de handdoek in de ring gooien. Daar stond tegenover dat Rooz werd aangekondigd, By Bauk opende, Modern Body Studio Angie héropende en dat ook het Zeeuws Veilinghuis een mooi nieuw onderkomen vond in de stad.

Maart

Maart stond vooral in het teken van alle gebeurtenissen en maatregelen rondom het coronavirus. We merkten al heel snel dat het een zeer gevoelig onderwerp was, dat veel emotionele reacties opriep. Uiteindelijk kozen wij ervoor om alleen de noodzakelijke informatie te delen. We hadden gewoon niet zo veel zin in welles en nietes. Er was al chagrijn genoeg. Maar de maatregelen hadden een ongekende weerslag, op van alles en nog wat. Los daarvan gebeurde er nog een hoop. De Vergulde Driehoek stopte, Klein-Azië en Marjolijn van Son ook. Maar Spar City Middelburg werd juist geopend, Reynaert & Co en Klein Café Cliché werden aangekondigd. InMiddels heropende in de Segeersstraat, en Mies in Tref. Trends ging open in de Geerepassage, de nieuwe eigenaars van Expresszo werden voorgesteld én de Stationsbrug kwam terug naar huis.

April

April was een gekke maand, met niet al te veel nieuwtjes. Wonden werden gelikt, verbouwingen en opknapbeurten gestart en initiatieven werden genomen. We schreven vooral over dat soort dingen. We gingen op bezoek bij tien horecabedrijven in, en mee met de Alpaca’s en draaiorgelman naar verzorgingshuizen. We legden graag verbindingen t.b.v. mooie plannen voor de horeca. Winkels begonnen met bezorgdiensten, er werd her en der gekookt. En verder? Il Pranzo heropende met de nieuwe eigenaar, Rainbow Copy stopte, Laura’s foodbar ging van start en De Zeeuwse Broodjes Service verhuisde van binnenstad naar Dauwendaele.

Mei

Man Bijt Hond kwam naar de stad. Het lukte de slechtvalken eindelijk om kroost ter wereld en ter toren te brengen. De Eetkamer kondigde aan te gaan stoppen na 27 jaar. Score ging dicht en de Rabobank verhuisde naar ZB. De terrasplannen werden grotendeels goedgekeurd. Moves Concept opende, net als Chi Nagelstudio.

Juni

De terrassen gingen weer open. Dan weet je het weer wel. Inhalen moesten we. Ondernemers kregen het weer drukker. Toeristen vonden hun weg weer naar Zeeland. Da Silvano verhuisde van Geerepassage naar Lange Noordstraat, Skin Atelier opende in de Langeviele.

Juli

Kado Bar werd geopend in de Lange Delft en Het Lokaal op het Zusterplein. Lieve Hemel verhuisde naar Klein Vlaanderen, Ensuite Lifestyle ging open op het Damplein. Toko San stopte ermee, NZA New Zealand Auckland ging open op de Markt. De Oostkerk kreeg een tijdelijk restaurant, Wij zijn De Stad een nieuwe toekomst.

Augustus

Diep in de zomer van 2020 werd Middelburg opgeschrikt door een paar akelige gebeurtenissen. Een daarvan was de schietpartij achter de Markt, op 26 augustus. Wij blijven meestal ver weg bij dat soort nieuws, behalve als de binnenstad er door in rep en roer was. Dat was ook nu het geval. De traumahelikopter landde midden op de Markt, recht voor het stadhuis. Een bizar unicum.

Verder die maand: de opening van El Mosquito en Vivet Bowls in de Sint Janstraat, en de eerste winkel van Fruitshop in Middelburg, in winkelcentrum Tref. Café de Koning maakte juist bekend te zullen gaan stoppen, net als Bar American. Daar komt een uitbreiding van Bomont op de Markt. Dat nieuws deed veel stof opwaaien. Het berichtje werd tienduizenden keren gelezen, en er waren veel reacties. Het verdwijnen van een instituut.

September

Wam Denim opende in de Lange Delft, de Detectorshop ging open op het Zusterplein. Eclectisch Wonen verhuisde naar de Lange Noordstraat, de Loskade werd een tijdelijke openluchtgalerie. En café Desafinado? Dat kreeg een nieuwe naam en huisstijl.

Oktober

CM Personal Finance & Kuub Makelaars openden een Middelburgs kantoor in de Korte Geere. Supermarkt Alhaik werd geopend in de Gravenstraat. De Kijkkamer kreeg een nieuwe eigenaar. De eerste paal van de nieuwbouw van Zeeuwse werd geslagen. LP Guitars ging open in de Vlissingsestraat. Stoom stopte. De nog in aanbouw zijnde campus in het oude Deltakantoor werd in gebruik genomen. Mooi kondigde aan te gaan stoppen, net als Sprintphoto. José maakte de naam van haar nieuwe café in de Herenstraat alvast bekend.

November

Nog meer veranderingen: Velosport heropende in de Brakstraat. Chocolate Lovers Exclusive stopte. Dat laatste gold ook voor The Athlete’s Food en Miss Etam. Ook deze maand gelukkig voldoende compensatie. Welkom in Middelburg, Dirkx Mineralen, kleinste bios ooit, Stukje bij Stukje, Allyourz, en Suited Designer Outlet! Jinc Optiek verhuisde naar de Langeviele, Wij zijn De Stad kreeg een mooie nieuwe website. Hatsikidee!

December

Plenty Sisters werd aangekondigd. En kapsalon Gwenn. Het Bodenhuis kreeg een nieuwe bestemming. De Alfabet Lichtjes Expeditie werd opgezet, en lichtshows vanuit en vanaf de Oostkerk en Lange Jan. Lunchroom Dustoch mocht toch open blijven. Joris’ Kerstboom kwam in stilte naar de stad en Intervence staakte op de Markt. Tof Conceptstore stopte per direct maar de nieuwe Aldi in de Griffioen ging open, terwijl Coco Shoe Store verklapte welke uitbreidingsplannen zij hebben.

We kunnen beslist niet beweren dat alles hetzelfde is gebleven in 2020, of dat er alleen maar goed nieuws was. We vrezen eerlijk gezegd een beetje dat de meeste ellende nog moet komen. Toch hebben we een positief gevoel bij de flexibiliteit die veel mensen hebben, en bij alle initiatieven die worden genomen. Daar komen we nog afzonderlijk op terug. We zien ook dat de leegstand in de binnenstad nog steeds beperkt is. Zeker, er vallen regelmatig gaten, maar panden worden toch ook steeds weer ingevuld. We hopen oprecht dat dit volgend jaar zo zal blijven.

Volgende verhalen

Afbeelding #009 voor het verhaal Een uitstapje naar Middelburg, juli 1923
Een uitstapje naar Middelburg, juli 1923

We hebben het al te vaak geroepen: we zijn dól op oude familie-albums met foto’s van Middelburg. Natuurlijk gaat er niks boven de kwaliteit en omvang van alle beeldbanken waar […]

26 dec 2020
Afbeelding #014 voor het verhaal Wij waren De Stad in 2020: hartverwarmende initiatieven
Wij waren De Stad in 2020: hartverwarmende initiatieven

Over de narigheid die 2020 bracht valt genoeg te schrijven, maar dat geldt ook zeker voor alle mooie en lieve initiatieven die afgelopen jaar werden genomen, door al die goede […]

27 dec 2020
Meer Middelburgse beelden toegevoegd aan Trugkieke op YouTube

Voor de liefhebbers die het zelf niét in gaten houden en de oude afleveringen van Trugkieke nog niet zagen: er zijn door Omroep Zeeland in de afgelopen weer behoorlijk veel […]

27 dec 2020