array(7) {
 [0]=>
 int(41717)
 [1]=>
 int(41716)
 [2]=>
 int(41720)
 [3]=>
 int(41718)
 [4]=>
 int(41722)
 [5]=>
 int(41721)
 [6]=>
 int(41719)
}

Wij zijn De Stad 2020: Kunst en Cultuur

Kwamen we ook een beetje toe aan kunst en cultuur in Middelburg, in 2020? Toch wel, al was de agenda akelig leeg, tussen maart en december. Bijna geen concerten of andere optredens: dat scheelt een slok op een borrel.

Januari

Het jaar begon voortvarend, met het bezoekje aan kunstenaarscollectief MAS/GHL in de Gravenstraat. Meerdere geestverwanten in één klap: Nanda Runge, Kees Wijker, Anne-marie van Sprang, Kees van de Ven, Koen Beekman en Femke Gerestein. Diezelfde maand namen we ook een kijkje bij het PromsConcert van Lions Club Walcheren, maakten we kennis met Michael van Oostende en genoten we van het verhaal van stadsorganiste Margaretha Christina de Jong. En vergeet Schiele niet he! Wie zeg je? Schiele!

Februari

In februari spraken we met filmmaker Petar Kruit en kondigden we blij aan dat Bluesclub The Lane van Oostburg naar Middelburg zou gaan verhuizen. Dát kwam nauwelijks uit de verf in het coronajaar. Ook in Bar American nauwelijks optredens dit jaar, het was niet anders. Verder bezochten we de filmset van de korte film Grit en het nieuwe onderkomen van het Zeeuws Veilinghuis, aan de Kleverskerkseweg.

Maart

Wat in Middelburg kan, dat kan niet‘. Een geweldig interessant proefschrift van Christian Blaha, over een bijzondere tijd. Tegencultuur, altijd goed! Verder een bezoekje aan de Kinderkunstweek in ZB, genieten van het filmpje van Gianni en aandacht voor Zeeland DJ Collective.

April en mei

Op bezoek bij Beeldhouwatelier Arnestein, ZB in vier minuten, het coronaproject van het Zeeuws Archief en de mooie geschiedenissen van het Anatomisch Theater in Middelburg en het NAP-Peilmerk in de gevel van het Stadhuis.

We hadden het over het boek ‘Mensen en Monumenten in Middelburg, van Jacques Cats, maakten de reeks ‘Zeeu(uw)post’ structureel, en werden rondgeleid door Atelier Muze-Musje. Muziek scoorden we bij de livestream van Cap, het mooie evenement Havendorp Live, waar we zelf ook aan meewerkten, bij Young Villian en bij RoMi Cage, die creatief aan de slag gingen met verzoeknummers. Ronduit klote was het verhaal van Marijn.

Juni en juli

De Kunst- en Cultuurroute kwam terug. Janno den Engelsman ging op zoek naar cultuurdoelen en Marjan Ruiter vertelde over de heropening van het Zeeuws Museum, in een aangepaste opzet. Op hetzelfde Abdijplein was er ook muziek, tijdens de BLM-demo die maand.

De start van Keti Koti in ZB, de lancering van Happy Stones, de doorstart van Cultuurhuis Kuiperspoort, de opening van het Lokaal, kunst van Hans Bommeljé in Klein Café Cliché en al die fraaie kunstwerken op de Houtkaai: er was weer volop beweging op kunstgebied, in Middelburg.

Augustus en september

Op bezoek bij Atelier Lutz, chillen bij Fuzztone, de opening van een expo en een café, klapbankjes op het Molenwater en lof voor het buitenonderwijs van UCR.

Het stadhuis kreeg een scherm op proef, een beeld voor Lipperhey kwam in beeld. Het Zeeuws Archief maakte digitaliseren op verzoek gratis, de Loskade werd een Boulevard van Schoonheid en Troost. Er was weer een Klokhuis Meet Up. We maakten kennis met Het Zeeuwse Licht.

Oktober, november en december

Juliana zocht leden. Toshy exposeerde in Middelburg. Breakout stelde zich voor. Le Penseur kreeg een nieuw muurdicht. Middelburg speelde een rol in de Moderne Verenigde Naties én organiseerde US Election Night Zeeland. Club Cinema werd geopend.

Op Volle Retouren, twee dagen lang. De Lange Jan speelde een eerbetoon aan Danny Vera. Scholieren schreven lieve brieven. Omroep Zeeland zond lokale en regionale documentaires uit.

Het was raar, zonder al die festivals en kleinere shows en evenementen, maar we hebben het bijna achter de rug. We hopen oprecht dat de evenementen-, kunst- en cultuursector vanaf januari weer kan gaan bloeien, in plaats van bloeden. Het is de hoogste tijd.

Volgende verhalen

Afbeelding #010 voor het verhaal De Achterkant van De Stad, november-december 2020
De Achterkant van De Stad, november-december 2020

De laatste in de serie ‘De Achterkant van De Stad‘ van dit jaar. Een paar makkelijke, vooral omdat we ze vanaf dezelfde plek namen (maar te leuk vinden om niét […]

30 dec 2020
Afbeelding #016 voor het verhaal De transformatie van Nieuwstraat 37A in Middelburg
De transformatie van Nieuwstraat 37A in Middelburg

Met Wietse Kroes maakten we in 2016 voor het eerst kennis, vanwege zijn betrokkenheid bij de Middelburgse Watersportdagen. Afgelopen zomer spraken we hem weer eens. Hij vertelde toen dat hij […]

30 dec 2020
Afbeelding #005 voor het verhaal Wij zijn De Stad 2020: maar we hebben ook gelachen
Wij zijn De Stad 2020: maar we hebben ook gelachen

“Maar we hebben wel gelachen!” Was er ruimte voor humor in 2020? Reken maar! Het was weliswaar geen jaar voor groots opgezette 1 april-grappen of voor té leuke acts op […]

30 dec 2020