array(3) {
  [0]=>
  int(43689)
  [1]=>
  int(43691)
  [2]=>
  int(43690)
}

Wim van Gorsel over het fotoboek ‘Zeeland 1950-1975 – Aolles wier anders’

Vanaf deze week is het boek ‘Aolles wier anders’ verkrijgbaar in de boekhandel, een prachtig fotoboek over de Zeeuwse wederopbouw in de periode 1950-1975.

In dit filmpje, van een maand geleden, vertelt auteur Wim van Gorsel meer over het boek, dat is uitgegeven door WBOOKS. Wim is werkzaam bij de afdeling Kennisdiensten en collecties van ZB.

Hij legt uit dat we aan de hand van meer dan honderd foto’s in zwart-wit en in kleur, terugkijken naar belangrijke veranderingen in de jaren van wederopbouw. De geschiedenis van de provincie komt zo nog dichterbij. Zeer verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals de watersnood, landbouw en visserij, transport en verkeer, middenstand, industrie en nijverheid, feesten, sport, vrije tijd en jongeren.

Wim: “De ontwikkeling van de toeristische sector viel samen met het Deltaplan en de verbetering van de infrastructuur die de provincie uit haar isolement haalde, maar dat laatste zorgde er ook voor dat de Zeeuwse streekdracht geleidelijk verdween. Door al deze ontwikkelingen veranderde het dagelijks leven in rap tempo. Alles werd anders, of op zijn Zeeuws: aolles wier anders.

Veel vanzelfsprekendheden uit de tegenwoordige tijd, of het nu om technische uitvindingen gaat of om sociaal gedrag, vloeien voort uit veranderingen die in die periode in gang zijn gezet. Te denken valt bijvoorbeeld aan de komst van de automatische wasmachine, de voor iedereen betaalbare auto en de televisie. De eerste televisies zorgden voor een sensatie. Mensen stonden ’s avonds voor het raam bij bezitters van een ‘beeldbuis’ om dit wonder te aanschouwen.”

De foto’s in het boek zijn grotendeels afkomstig uit de Beeldbank van ZB. Uit ongeveer 90.000 foto’s uit de periode 1950-1975 heeft Wim samen met een redactiecommissie per onderwerp een keuze gemaakt van tien tot vijftien foto’s.

Het boek wordt vandaag, donderdag 18 maart om 19:30 via een videogesprek gepresenteerd vanuit boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Het interview van deze presentatie is daarna ook online terug te zien.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Karel van Dalen
Middelburg: ongevaarlijk gastvrij

We weten niet wie Coos van der Spek is, maar sinds 10 minuten weten we wel dat hij leuke verhalen schrijft op de website van Ikzoekeenmotor.nl. In de serie ‘Coos […]

18 mrt 2021
Afbeelding #023 voor het verhaal Soms veegt de lage winterzon…Middelburg op Instagram, februari-maart 2021
Soms veegt de lage winterzon…Middelburg op Instagram, februari-maart 2021

Soms veegt de lage winterzon een gouden vleug langs de gevels als herinnering aan de tijd waarin Middelburg oprees en geen zee te hoog was om het tijdsbeeld te bepalen. […]

18 mrt 2021
Afbeelding #013 voor het verhaal Starvorm en Poerstamper Bouw nieuwe bewoners van Stadsschuur 12 in Middelburg
Starvorm en Poerstamper Bouw nieuwe bewoners van Stadsschuur 12 in Middelburg

Geloof het of niet: tot vorige week hadden wij er nog nooit bij stilgestaan dat (de) Stadsschuur niet alleen een gebouw is, maar ook een straatje. Dat ontdekten we toen […]

19 mrt 2021