Geplaatst op 12 januari 2016

Winkels van toen: Speelgoedhuis Oké in de Langeviele

Geweldig! Van Kine van Boeijen (meisjesnaam Walraven) kregen we dit weekend een stapeltje oude foto’s én folders van de winkel die haar ouders vroeger hadden op de hoek van de Langeviele en de Beddewijkstraat in Middelburg: Speelgoedhuis Oké. Kine vertelde dat haar vader Koos Walraven de zaak rond 1954 begon, aanvankelijk als handel in potten en pannen. De winkel heette toen nog Geschenkenhuis Oké.

Later werd het assortiment uitgebreid met speelgoed. Oké was onder meer gespecialiseerd in Meccano, LEGO, Marklintreinen, Dinky-Toys, Fischer-Technik en kleine stoommachines. Koos maakte zelfs naam als ‘poppendokter’; hij repareerde celluloidpoppen. Moeder Annie kocht de poppen in. Het magazijn van de winkel was tegenover de zaak, in de Beddewijkstraat. Drie verdiepingen vol voorraad. Dat pand, naast de huidige Brasserie Eiggenwijzz, bestaat nog steeds en wordt momenteel grondig verbouwd. Koos stopte met de winkel in 1983, om gezondheidsredenen. Twee jaar later overleed hij, veel te jong, op 61-jarige leeftijd.

Kine bewaart veel mooie herinneringen aan de periode dat zij daar met haar familie woonde. Ze vertelde lachend over de tijd dat zij met vriendinnen stiekem door de dakgoten van de huizen aan de Langeviele kroop, of als puber heimelijk op stap ging. Haar vriendinnetje Angelique Riemens, van bloemenhuis Orchidee op Plein 40, mocht eigenlijk niet weg, maar sloop gewoon onder het alarm van de winkel door.

Ze weet ook nog goed dat veel Middelburgse ondernemers in die tijd met elkaar bevriend waren. Verschillende families hadden vakantiehuizen in Oostkapelle. Het huis van de Walravens heette toen nog Burgvliet, tegenwoordig Hoge-Weide. Naast de families Walraven en Riemens hadden daar onder meer de familie Wattel (van het Middelburgse aannemersbedrijf), de familie Burger van de Chocolaterie, de familie Huissoon (nu Erik Intersport), de familie Poortvliet van het Wolhuis, en de familie de Rijke, bekend van de voetbal (en werkzaam bij Geschiere/Wattel panden. Zij waren De Stad!

Ondertussen genieten wij nog even van die speelgoedfolders uit de jaren 70. Dat soort spul kregen wij als kind dus voor Sinterklaas, het is echt waar 🙂

Bedankt voor het delen, Kine.

Tags:

Delen op