array(1) {
  [0]=>
  int(4754)
}

Zee(uw)post: de brief van C. Giese, van november 1780

‘Westinge meer schaade voor mijn is als proveit.’ C. Giese schrijft zijn vrouw dat hij klaar is met de vaart op West-Indië en terug naar huis komt.

In de reeks Zee(uw)post vertelt Johan Francke van de ZB deze keer vanuit de kloostergangen van de Abdij in Middelburg over de brief van C. Giese, van 19 november 1780.

C. Giese schreef de brief vanuit Curaçao aan zijn vrouw in Middelburg dat hij een week eerder, op 12 november, een brief van Halffman had ontvangen waaruit hij begrepen heeft dat het goed ging met zijn vrouw en kinderen. Hij betreurt het echter dat zij hem nog geen brief geschreven heeft, al weet hij dat zijn vrouw niet schrijven kan. Hij gaat ervan uit dat er wel een goede vriend of kennis moet zijn die dat wil doen, zoals Lieven de Sleper. Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat men hiervoor een bekende inschakelde of zelfs een professionele brievenschrijver.

Giese is benieuwd of zijn vrouw wel toekomt met de zestien gulden per maand die hij verdient. Hieruit blijkt dat Giese kennelijk vooraf een regeling heeft getroffen, zodat zijn vrouw direct een deel van zijn salaris van de reder ontvangt. Hij zal waarschijnlijk meer dan zestien gulden per maand hebben verdiend.

Giese verwacht in april of mei terug te zijn in Middelburg. Hij zal dan stoppen met varen, want de vaart op West-Indië heeft hem meer gekost dan het opgebracht heeft: ‘Westinge meer schaade voor mijn is als proveit.’ Hij meent dat als hij thuisgebleven was, hij daar werk genoeg gevonden had, want kennelijk oefende hij daar een ambacht uit. Hij spreekt erover opnieuw te moeten beginnen. Interessant is dat het onduidelijk is of Giese hier doelt op laagbetaalde arbeid aan boord of hier wellicht een verwijt aan de slavenhandel in doorklinkt en Giese ervan gruwt daarin werkzaam te zijn.

Giese heeft wellicht nog thuis kunnen komen, maar zijn brief niet. 
Op 20 december 1780 verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan de Republiek. Op 3 februari zou een Engelse vloot de Nederlandse bezittingen in West-Indië aanvallen. In de haven van Curaçao waren enkele Nederlandse marineschepen aanwezig, waardoor deze haven in Nederlandse handen bleef.

Video: op YouTube.

De brief is te vinden op https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost/book/a3ad6d01-5df8-f5b5-1faa-76624083d210/1
Duiding bij de brief: https://digitaal.dezb.nl/zeeuwpost-url/brief-context/zp-brief-context-00213

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Ad den Boeft
Zij zijn De Stad: Ad den Boeft

In de reeks ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Ad den Boeft. Eerder deze maand verscheen ‘Overeind’, zijn boek vol persoonlijke, en […]

16 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De nieuwe website van Wij zijn De Stad is live!
De nieuwe website van Wij zijn De Stad is live!

Sommige trouwe bezoekers van de website merkten het vrijdag al op: de nieuwe website van Wij zijn De Stad is gelanceerd. Hoera! Iedereen kan ‘m vanaf nu bekijken op https://wijzijndestad.com. […]

16 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Verloting: houten kerstballen met silhouetten van Middelburgse monumenten
Verloting: houten kerstballen met silhouetten van Middelburgse monumenten

Houten ballen? Bestaan die echt? Nou en of. Kijk dan toch: houten Kerstballen, dames en heren! Houten kerstballen met de silhouetten van Middelburgse monumenten! En wij verloten hier vijf setjes […]

17 nov 2020