Vorige week schreven we over het einde van het stadhuis van Middelburg. Niet het echte stadhuis natuurlijk, maar de chocolade variant, die in de winkel van Olala Chocola Middelburg stond. We vroegen jullie namens Kelly vervolgens van welk Middelburgs monument zij na Pasen een chocolade replica zou moeten maken.
De stemmen zijn geteld. De grote winnaar is De Oostkerk, met 49 stemmen. De Lange Jan eindigde op de tweede plaats, met 23 stemmen, gevolgd door de Kloveniersdoelen, met drie stemmen.
Er werden ook nog 12 andere bouwwerken genoemd, van de Spijkerbrug tot de Koepoort. Opmerkelijke suggesties waren de Meanderflat, Tanja en het LUL-gebouw.
Bedankt allemaal. Kelly heeft er een mooie uitdaging, denken we. Zie daar maar eens chocola van te maken!
Uit de Encyclopedie van Zeeland van ZB Bibliotheek van Zeeland:
Silhouetbepalend voor Middelburg is ook de Oostkerk (1644-1667), product van nieuwe economische bloei en daaruit voort vloeiende bevolkingsaanwas. Voor Middelburg was het de eerste kerk die geheel naar de eisen van de protestantse eredienst werd gebouwd. De magistraat verstrekte de op dracht aan de Haagse architect Bartholomeus Drijfhout, die zich moest laten adviseren door zijn stadgenoot Pieter Post, persoonlijk bouwheer van Frederik Hendrik. Samen ontwierpen de architecten een gebouw met een achthoekig grondplan.
Drijfhout overleed echter toen de fundering amper was gelegd. De Leidse architect Arent van ‘s-Gravesande nam de opdracht over, maar kreeg moeilijkheden met het gemeentebestuur over de bekroning van de koepel. ‘s-Gravesande wilde een open lantaren, het gemeentebestuur een klokketoren. Nog voor het conflict was beslist overleed ‘s-Gravesande (1662). De bouw was toen echter al zover gevorderd, dat de opvolger van ’s Gravesande, Louis Jolijt de prachtig geconstrueerde kap mocht afmaken met een lantaren.
Het gemeentebestuur kreeg ook zijn zin: tegen de achterkant van de kerk werd een klokkentoren gebouwd, met een door Joh. Burgerhuys gegoten bourdon. De klok wordt niet meer geluid wegens bouwvalligheid van de toren. Restauratie wordt over wogen. Aldus ontstond een monumentaal classicistisch gebouw met typisch barokke versieringen (geraamte boven de ingang), dat zowel in- als uitwendig indrukwekkend is.