In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze keer Bram Mvambanu. Velen kennen hem als rapper Cycz (hier op Facebook Cyclo Zuidzijde). We maakten afgelopen zaterdag kennis met hem op het terras van De Herberg. Een mooi gesprek werd het!
Na een uurtje praten met Middelburger Bram Mvambanu (1993), artiestennaam Cycz, ben je geneigd om vast te stellen dat deze man voor meerdere keerpunten in zijn leven staat. Op muzikaal gebied, maar ook als het gaat om wonen, werken en de liefde. Als ik hem vraag of hij dat zelf ook zo ziet knikt hij bevestigend. “Er staan allerlei deuren op een kier ja. Over twee jaar kan alles weer helemaal anders zijn.”
Bram straalt in alles uit dat hij het wel een prettig vooruitzicht vindt, al die nieuwe dingen. Hij heeft ook beslist geen moeite met structuur en discipline, maar hij is op zijn best als er een beetje druk op de ketel staat en hij de kans krijgt om zichzelf te bewijzen. “Er is niks mis met stabiliteit, maar ik houd ook van chaos, van een dynamische omgeving.” Hij zegt het grijnzend. Aan veranderingen dan ook geen gebrek, in het leven van Bram. Als kind van Angolese ouders kwam hij ter wereld in Oostburg, woonde hij vervolgens vijf jaar in Biervliet, waarna het gezin Mvambanu in Middelburg belandde, in Reyershove. In Middelburg-Zuid groeide hij op, daar ligt zijn hart.
Een liefde voor het leven? Weer knikt Bram. “Ja, dat zit echt wel diep bij mij, ik heb er veel meegemaakt. Er was eigenlijk niks voor ons te doen, we hadden geen verenigingsgebouw waar we konden zijn, dus we hingen vooral veel rond op straat. Eerst op het veldje bij de Spinhuisweg, later bij de skatebaan van het Meiveld. We waren geen lieverdjes, maar ook geen criminelen. Ik heb op latere leeftijd nog wel regelmatig mijn excuses gemaakt bij sommige mensen. Waarom? Omdat ik op de lagere school een echte pestkop kon zijn. Een klier met een goed hart weliswaar, maar toch: soms ging ik te ver.”
Nu, op zijn zesentwintigste, woont Bram nog steeds in Zuid, bij zijn ouders. Als ik hem vraag of al zijn generatiegenoten zo lang thuis blijven wonen lacht hij. “Lang niet allemaal hoor. Dat ik weer thuis woon heeft zo z’n redenen. Tijdens m’n studie International Business aan de HZ woonde en werkte ik in Amsterdam en Brussel. Mijn minor deed ik in Spanje. Dat beviel prima, maar voor nu is het goed om weer even thuis te zijn. Ik heb nog een zus en twee jongere broertjes. Die zijn alles voor me. Je zou kunnen zeggen dat ik een soort ondersteunende rol heb. Zeker met de jongste, die is twaalf, heb ik een speciale band. Ik ben een broer, maar door het leeftijdsverschil ook een beetje een vaderfiguur. Ik vind het supertof om te zien dat ze het allebei zo goed doen, en niet de fouten maken die ik soms wél maakte. Maar misschien ga ik binnenkort wel in Amsterdam wonen. Daar woont m’n vriendin ook en daar is de muziekscene groter. Ik werk echter in Breda. Andere opties houd ik dus ook open.”
Het antwoord op de vraag waar hij uiteindelijk gaat wonen hangt misschien ook af van de dingen die staan te gebeuren op muzikaal gebied. Onder de naam Cycz (voorheen Cyclo B) timmert Bram al een paar jaar flink aan de weg als rapper. In augustus mag hij opnames maken bij het muziekprogramma 101Barz (officieel), van BNN. Hij heeft er veel zin in: “dat is de eredivisie van de Nederlandse hiphop. Het kan een springplank zijn naar de rest van Nederland. Rappers als Lijpe, Snelle en Boef zijn er bijvoorbeeld doorgebroken. Te gek toch?” Het zou inderdaad een mooie volgende stap zijn in de muzikale loopbaan van Cycz, die ergens rond z’n twaalfde begon, met het meezingen van tracks van rappers als Lange Frans en Baas B. Bram: “op een gegeven moment hoor je dan dingen en denk je “hee, dat kan ik ook” of “man, dat kan ik zelf beter”. Zo ben ik er geleidelijk ingerold.”
Nu, bijna vijftien jaar, is een gevestigde naam in het Zeeuwse, met een paar veelgestreamde tracks op Spotify. Je hoeft er niet veel moeite voor te doen om te ontdekken dat Cycz beslist geen eenzijdige rapper is. Zeker: hij heeft ook tracks over de welbekende ‘bitches’ en het verdienen van veel geld, maar hij geeft ook workshops, wordt regelmatig gevraagd als spreker én hij brengt graag de boodschap over aan jongere gasten dat er meer is dan stoere teksten alleen. “Het mag ook best eens over andere dingen gaan. Over de liefde voor je ouders, respect voor andere mensen en over het belang van het afmaken van je opleiding bijvoorbeeld. Ik wil zeker geen moraalridder zijn hoor, niemand is perfect. Ik vind het vooral tof om jonge gasten te motiveren. Je kunt het straatleven ook waarderen zonder het te verheerlijken, al moet je nooit vergeten dat het voor sommige jongens de enige realiteit is.”
Het mooie is dat Cycz die opvatting sinds een maand of zeven ook heeft gekoppeld aan zijn werk. Door zijn studie dacht hij lang dat hij recruiter zou worden, maar als ZZP’er is hij nu ook gastdocent voor jongeren die in gesloten inrichtingen zitten. Het werk ligt hem zo goed dat hij het graag wil blijven combineren met zijn muzikale ambities. “Het is gewoon tof als je bij jongeren die als onhandelbaar te boek staan tóch een ingang vindt, omdat je dezelfde taal spreekt en je echt voelt wat ze meemaken of hebben meegemaakt.”
Zo vlecht Bram alles in elkaar. Zijn liefde voor de stad en zijn maatjes uit de wijk vertaalt hij net zo makkelijk naar teksten als zijn respect voor zijn ouders en zijn zorg voor anderen. Hij is altijd op zoek naar nieuwe wegen, maar verloochent zijn afkomst nooit. Zelfs als hij Zeeland verlaat blijft hij de Middelburger die hij is. “Deze stad heeft gewoon een chille vibe, man!”
Cycz is onder meer te vinden op Spotify en YouTube. Op Instagram is hij @cyczz.