Geplaatst op 11 augustus 2020

Zij zijn De Stad: de Yildirim Beyazit Moskee door de lens van Sam Sampat

Begin deze zomer werden we gebeld door Sam Sampat. Ze vertelde ons dat ze, als studente fotografie, graag een Middelburgse fotoreportage voor ons platform zou maken. Het onderwerp van deze schoolopdracht mochten we zelf kiezen, al gaf Sam wel aan dat ze graag foto’s maakt vanuit een sociaal-maatschappelijke invalshoek.

Een paar dagen later maakten we kennis op het terras van De Herberg. Sam liet een paar prachtige foto’s zien die ze eerder maakte in onder meer Oost-Europa. We bespraken enkele mogelijkheden en kwamen al vrij snel uit bij Yildirim Beyazit Camii Middelburg, de Yildirim Beyazit Moskee aan het Zwin. De moskee bezochten we zelf weliswaar al eens, maar dat was tijdens de jaarlijkse ‘kermes’ en open dag. Dan is iedereen welkom om alles te bekijken, maar je ziet dan niet hoe de moskee dagelijks wordt gebruikt. Via Mehmet Kavsitli brachten we Sam in contact met voorzitter Bilal Eken, die een reportage prima vond.

Dit is een selectie uit de foto’s. We vinden ze super!

Sam schrijft:

“Ik heb geprobeerd om de sfeer in de moskee vast te leggen, rustig en serieus maar toch ook wel gezellig. Er wordt vers brood verkocht en er kan altijd koffie worden gedronken. Er is plaats voor iedereen en daarbij worden ook de coronamaatregelen in het achterhoofd gehouden.

Ik heb de voorzitter ook gevraagd of hij een verbinding voelt met Middelburg. Zijn antwoord was dat hij zeker een verbinding voelt, zo vond hij het erg jammer dat de kermis dit jaar niet kon doorgaan. Er komen namelijk ook veel mensen een kijkje nemen in de moskee als ze op het terrein aanwezig zijn, dat zorgt weer voor extra verbinding.”

Meer over de moskee op www.yildirimbeyazit.nl/over-ons.html
Sam is te vinden via www.instagram.com/sodamnsam/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg