Geplaatst op 12 februari 2019

Zij zijn De Stad: Derk Thijs

Hij is De Stad! In samenwerking met de Middelburgse & Veerse Bode publiceren we, zowel hier als in de krant, wekelijks een portret van een Middelburger, onder de noemer ‘Zij zijn De Stad’. We hopen dit jaar nog veel te mogen kletsen met zowel bekende als minder bekende Middelburgers. Da’s leuk man! Deze week: Derk Thijs.

Als Middelburgers van boven de veertig beginnen over stadsgenoot Derk Thijs, dan is de kans vrij groot dat zij het hebben over de Derk die in de jaren 70 furore maakte in de wereld van het windsurfen en die later zijn eigen surfplanken én roeifietsen op de markt bracht. Jongere Middelburgers kennen echter vooral zijn zoon Derk, die na een een paar jaar uit de stad en het land te zijn weggeweest nu weer aan de weg timmert in Zeeland. Als architect, maar ook als DJ.

Derk (1982) woonde en werkte tot twee jaar geleden in Zwitserland. Dat hij daar belandde was niet meer dan een samenloop van omstandigheden. Hij begon aanvankelijk aan een studie in Utrecht, die hij bij nader inzien toch niet zo spannend vond. Dingen maken vindt hij nu eenmaal interessanter dan dingen uitleggen. Daarom verkaste hij al na een jaar naar de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waar hij in 2008 zijn bachelor Architectuur behaalde. Vervolgens oriënteerde hij zich wereldwijd op een goede plek om zijn master te doen. Dat werd uiteindelijk de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich.

Het was nooit de intentie om ook na de studie in Zwitserland te blijven wonen maar in 2010 ging de Nederlandse bouwwereld gebukt onder de crisis, terwijl de zaken in Zwitserland juist prima gingen. “In Zwitserland wonen nu eenmaal veel mensen met geld, die investeerden veel in vastgoed in die tijd.” Derk werkte twee jaar voor een groot architectenbureau, om vervolgens verder te gaan als zelfstandig architect én als parttime docent Meetkunde aan de universiteit van Luzern. Ook dat bracht niet wat Derk had gehoopt. Na een goed gesprek met zijn Duitse vriendin Vanessa besloot het stel samen met hun zoontje Boi (terug) naar Nederland te verhuizen.

In Middelburg was het ook weer even zoeken naar de juiste afslag, maar die is nu gevonden. Samen met Vanessa startte hij architectenbureau Thijsgutberlet architecten, dat is gevestigd in de Latijnse Schoolstraat. Zijn eerste opdrachten kreeg Derk vooral van gevestigde namen in het Zeeuwse die hij zelf goed kent, zoals Ron Kodde en zijn stiefvader, kunstenaar William Verstraeten, maar in het afgelopen jaar kwamen daar diverse projecten bij die hij in z’n eentje doet. Het bevalt hem uitstekend, al is hij de eerste om toe te geven dat hij soms wel erg veel met zijn werk bezig is. “Ik werk graag en hard. Zestig uur per week is geen uitzondering. Ik vind kwaliteit erg belangrijk en ga ook daarom helemaal op in projecten. Dat neem ik nogal serieus ja, maar wel met alle plezier hoor!”

Die toewijding aan zijn werk maakt nieuwsgierig naar die andere bezigheid van Derk: de avonden waarop hij tijdens allerlei Middelburgse feestjes in de horeca is te zien en te horen is als DJ Dierlijk. Valt dat goed te combineren met zijn drukke leven als architect en vader van een jonge zoon? “Dat lukt prima hoor. Ik draai nu minder dan vroeger. Ik begon al als DJ Dierlijk tijdens mijn studie in Delft en ben dat altijd blijven doen onder die naam, zelfs in Zwitserland. Het is altijd een uitlaatklep voor mij geweest. Het fijnste van plaatjes draaien vind ik de onmiddelijke feedback. Je ziet altijd meteen of het publiek reageert op de muziek of niet. Dat is toch heerlijk? In Amsterdam en Zürich waren de zalen waar ik stond wel een stuk groter. Daar draaide ik bijvoorbeeld in tenten als Studio 80 of Club Hive. Toen was het ook echt een bijverdienste, nu doe ik het meestal voor de lol.”

Het lijkt er inderdaad op dat Derk in Middelburg zijn draai nu écht heeft gevonden. Als er nog twijfels zijn, zijn het er niet zo gek veel. “Het is fijn om terug te zijn in Zeeland en weer zo dicht bij alle familie te wonen. Het is te gek om Boi zo vrolijk bij opa op bezoek te zien gaan. Dat is kwaliteit van leven!”

Vanaf vandaag staat dit artikel ook in de papieren krant, morgen ook op www.internetbode.nl.


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg