array(1) {
  [0]=>
  int(9455)
}

Zij zijn De Stad: Esther Jansen

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in Middelburgse & Veerse Bode: Esther Jansen van Winkel Zus & Zo, een zaak in tweedehands kinder- en zwangerschapskleding in Dauwendaele. Een schaterende kennismaking met haar én haar zus Ellen, die op de Veersesingel Kinderopvang Zoet & Zo runt.

”De gemiddelde Duitser die hier op vakantie is weet nog meer van de stad dan wij!” Esther en Ellen Jansen schateren, als ik verbaasd opmerk dat ze een bekende straat in Middelburg allebei niet blijken te kennen. “En dat terwijl we hier toch al ruim twintig jaar wonen!” Even denk ik dat ze menen wat ze zeggen, maar als we verder praten begrijp ik dat de twee zussen wel degelijk veel weten over Middelburg; ze kennen alleen niet alle straatnamen uit het hoofd.

Maar hoe zijn de twee eigenlijk in Middelburg beland, ooit? Esther legt het me graag uit. Ik sprak met haar af om meer te weten te komen over de vrouw die in oktober een winkel in tweedehands kinderkleding opende in Winkelcentrum Dauwendaele. Ik had verwacht dat ze zelf ook in die wijk zou wonen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Samen met Ellen kocht ze dertien jaar geleden het karakteristieke pand aan Veersesingel 242, op de hoek met de Zacharias Jansenstraat.

Esther: “ik had zelf al een huis op Nieuwland, maar Ellen wilde dolgraag een kinderopvang beginnen. Dit pand, met die aanbouw, was daar erg geschikt voor, maar ook wat groot voor haar alleen. Toen besloten we het samen te kopen en allebei op onze eigen verdieping te gaan wonen. Dertien jaar later bevalt dat nog steeds prima. En dat terwijl we als kinderen toch altijd behoorlijk veel strijd hadden met elkaar. Mooi he, hoe dingen kunnen veranderen?”

Als ze verder vertelt begrijp ik dat ze met veranderingen wel raad weet. Als ze vertelt over de vele verhuizingen die ze zowel als kind en als volwassene meemaakte, wordt duidelijk dat Esther eraan gewend is om steeds iets nieuws te doen. Ze komt in 1972 ter wereld in het Limburgse Geleen, maar de familie Jansen verhuist zes jaar later voor het werk van pa naar Hoogerheide. Als Esther zestien is scheiden haar ouders, waarop zij en Ellen met pa meeverhuizen naar het Zeeuwse dorp Waarde. Juist in die periode pubert Esther er flink op los. Ze rondt uiteindelijk nog wel een schildersopleiding af. “Maar daar heb ik nooit iets mee gedaan hoor. Ik heb een hekel aan schilderen.”

Op haar achttiende gaat Esther op zichzelf wonen en werkt ze onder meer als secretaresse. Als ze op zeker moment in de uitzendbranche belandt vindt ze haar draai, al werkt en woont ze steeds ergens anders, onder meer in Apeldoorn en Almere. Nadat ze eigen uitzendbureau is begonnen verkast ze naar Schotland. Esther: “ik ben verliefd op dat land. Ik woonde er twee jaar, echt ‘in the middle of nowhere’. Ik bedacht dat ik mijn werk ook wel op afstand kon doen, via internet. Dat was ook zo, maar nieuwe klanten haal je niet zo gemakkelijk binnen, als je zo afgelegen woont. Daarom koos ik er uiteindelijk voor om terug te gaan naar Zeeland.”

Ooit gaat ze misschien weer naar Schotland, om er een eigen Bed and Breakfast te starten, maar voor nu is ze blij dat ze hier is. Ze mag dan van oorsprong geen Zeeuwse zijn, ze ziet Middelburg wel als een thuishaven. Ze houdt van de stad. “Het is hier heerlijk rustig. Eerlijk gezegd zou het van mij zelfs nóg rustiger mogen. Dat vond ik in Schotland ook zo fijn. Anderzijds is het ook tof dat je hier lekker tussen de mensen bent, en mensen je herkennen, als je met de honden op straat loopt.”

Het lijkt erop dat Esther nog wel een poosje in Middelburg zal blijven. Ze geeft grif toe dat ze makkelijk schepen achter zich verbrandt maar ze is nu rustiger dan vroeger, én met Zus & Zo heeft ze een nieuwe uitdaging die haar uitstekend bevalt. Esther: “door een of ander televisieprogramma kwam ik tot het besef dat er behoefte is aan kinder- en zwangerschapskleding die behalve mooi en leuk ook betaalbaar is. Zo ontstond het idee voor Zus & Zo. De kleding die ik verkoop ziet er zó goed uit dat veel mensen aanvankelijk dachten dat ik alleen nieuwe producten heb. Daarom heb ik de aanduiding ‘tweedehands’ er nu ook op de gevel bij laten zetten. Ik merk meteen het verschil: de doelgroep stapt de winkel nu wél binnen.

Wat dat betreft is het winkelcentrum in Dauwendaele ook een prima plek voor een zaak als de mijne. Ik wilde ook best een winkel openen in de binnenstad, maar de huurprijzen daar zijn een veelvoud van die in het winkelcentrum. Dat is natuurlijk ook zo omdat lang onduidelijk was of er nieuwbouw zou komen op deze plek. Dat is nu weer even uit beeld. Ik vind dat wel best. Zo kan ik Zus & Zo mooi verder uitbouwen. Met m’n werk in de uitzendbranche ben ik in ieder geval nu helemaal gestopt. Dat is een goed teken, toch?”

Dat is het zeker. Ik ken Esther niet goed genoeg om meteen te geloven dat ze hier, deze keer, wél jaren zal blijven, maar ze werkt hard aan een basis die de kans erop groter maakt. Wie weet!

https://www.winkelzusenzo.nl

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij Buijs Stofferingen in Middelburg
Op bezoek bij Buijs Stofferingen in Middelburg

Daisy Buijs, de eigenaresse van Buijs stofferingen aan de Kleverskerkseweg, is een van de eerste ondernemers die gebruik heeft gemaakt van de nieuwe mogelijkheid om ‘Vriend van de VOM’ te worden. Als […]

3 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Drie extra koopzondagen in Middelburg, in december!
Drie extra koopzondagen in Middelburg, in december!

Omdat we er best veel vragen over krijgen even een dienstmededeling: er zijn deze maand drie extra koopzondagen in Middelburg, namelijk op 15, 22 en 29 december. Die gaan natuurlijk […]

3 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Twijfelen over Dikke Bertha en Dikke Marie
Twijfelen over Dikke Bertha en Dikke Marie

Vandaag werden we betrokken in een mooie discussie tussen Dennis But en Marcel Besuijen. Ze hadden het over de bijnaam van de De Oostkerk. De een beweerde dat het “Dikke Bertha” […]

3 dec 2019