array(1) {
  [0]=>
  int(5231)
}

Zij zijn De Stad: Femke Bartelse

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Femke Bartelse, van Webit4U. Ze is wat je zou kunnen noemen een kersverse Middelburgse.

Ik geloof niet dat ik voor deze rubriek ooit iemand sprak die nog maar zo kort in Middelburg woont, maar ondanks het feit dat Femke Bartelse (1974) pas enkele weken geleden naar Zeeland kwam weet ze het zeker: zij en haar lief Ronald Vintges willen hier niet meer weg. Ze vinden Middelburg fantastisch. Dát het stel hier belandde was echter wel meer een samenloop van omstandigheden dan een zorgvuldig geplande verhuizing. Femke en Ronald nemen het leven zoals het is en passen zich snel aan. Na bijna elf jaar in Thailand te hebben gewoond en gewerkt hebben ze dat wel geleerd.

Helemaal nieuw is Zeeland niet voor Femke. Haar vader is een Zeeuw. Ze kwam zelf ter wereld in het Zwitserse Bern, waar haar vader toen werkte, om na drie jaar te verhuizen naar het dorpje Vries, in Drenthe. Ze had er een prima jeugd, maar al te veel vertelt ze er niet over. “Vries is een sympathiek dorp waar ik tot mijn zeventiende woonde. Omdat mijn vader een eigen bedrijf had en ik uitblonk in tennis werd ik altijd een beetje gezien als een kakker. Hoe anders was dat toen ik voor mijn studie op kamers ging in Den Haag. Daar zagen veel mensen me juist als een provinciaaltje. Zo gaan die dingen.”

De studie in Den Haag, HBO Toerisme & Organisatie, rondde ze in 1991 af, om vervolgens nóg een HBO-opleiding te doorlopen in Amsterdam: Human Resources en Organisatie Management. Haar kostje leek gekocht. Tussen 1993 en 2005 werkte ze als HR consultant en -manager voor diverse grotere bedrijven. Femke was goed in dat wat ze deed, maar het knaagde. “Soms besef je dat de wereld waarin je bent beland toch niet de jouwe is. Dan is het tijd om iets anders te gaan doen.”

Naar een nieuwe weg hoefde ze niet lang te zoeken. Binnen haar loopbaan was IT-management sowieso al een steeds grotere rol gaan spelen. Femke: “automatisering had mijn interesse altijd al, maar dankzij Ronald ging er ook steeds meer mee doen. Ik leerde hem kennen in 1994. Als autodidact had hij al een schat aan ervaring, ook met de programmeertalen van het eerste uur. Al in 1996 deed hij me een eigen domeinnaam cadeau. Geleidelijk werd ik steeds handiger in het maken van websites en het beheren van de techniek erachter. Iedere keer als ik vast dreigde te lopen gaf Ronald me de handvatten die ik nodig had om verder te komen.

In 2005 zijn we voor onszelf begonnen, met bedrijven op het gebied van webontwikkeling, hosting en domeinnamen. We hadden toen ook onze eerste webwinkels, onder meer voor haarproducten en keukenapparatuur. De zaken gingen goed maar wéér begon het op een zeker moment te knagen, zowel bij mij als bij Ronald. We reisden veel en begonnen in te zien dat we ons werk eigenlijk overal ter wereld konden doen, zolang we maar de beschikking zouden hebben over een goede internetverbinding. In 2009 besloten we de sprong te maken en vertrokken we naar het prachtige Thaise eiland Koh Samui, waar we het bedrijf begonnen dat we nu nog steeds hebben: Web IT 4 U (toen nog onder de naam Samui IT Co.) Natuurlijk, het was er heel anders ondernemen, maar wát waren we blij dat we geëmigreerd waren. Veel geld verdienen is mooi, maar niet als daar een rotleven tegenover staat. In Thailand verdienden we minder, maar was het leven goed. Alleen al dat klimaat! Heerlijk!”

Het stel genoot met volle teugen van Thailand, vooral van de overweldigende natuur, de bevolking en het buitenleven. Waarom besloten ze dit jaar dan toch om terug te keren naar Nederland? Femke: “Thailand is een land met twee gezichten. Er is veel schoonheid, vrijheid en vriendelijkheid, maar ook veel bureaucratie en corruptie. Daar wen je nooit aan, al zijn er ook best grappige aspecten. Zo kun je maar een keer per dag een boete krijgen. Je hoeft maar met je prent te wapperen en je mag doorrijden na een overtreding. Raar maar waar. Maar dat is niet de reden geweest dat we zijn vertrokken. Het grootste probleem is het regime. Thailand verwelkomt buitenlanders nog steeds, maar liever Aziaten dan Westerlingen. Dat zorgde wat ons betreft voor te veel wrijving en problemen.

Middelburg kwam in beeld door onze vrienden Helena en John Schets. Die van De Notenexpres, ja. Zij nodigden ons uit om naar hier te komen. We kunnen voorlopig verblijven in een deel van hun woning aan het Molenwater. Zo kunnen we ons rustig oriënteren op een eigen woning, én op de Zeeuwse markt voor websites en hosting. We zetten het bedrijf hier gewoon voort en willen ons onderscheiden door persoonlijk contact, betaalbaarheid en veel nadruk op veiligheid en vindbaarheid van websites.

In die korte tijd dat we hier zijn hebben we al veel moois ontdekt, zowel in Middelburg zelf als op Walcheren. Wat is het hier prachtig! Nu is dat nog een beetje een vakantiegevoel, maar het voelt écht goed. Ondanks de crisis bruist de stad. De mensen zijn hartelijk en relaxed en tegelijkertijd ook heel ondernemend. Wij blijven!”

https://www.webit4u.net/

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/tag/zij-zijn-de-stad/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zes jaar Wij zijn De Stad Middelburg!
Zes jaar Wij zijn De Stad Middelburg!

Dat geloof je toch niet? Wij zijn De Stad – Middelburg bestaat deze week zes jaar! Het begon allemaal als experimentje, met alleen een Facebookpagina. In het eerste bericht deelden […]

21 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De godin van de liefde in de haven van Middelburg
De godin van de liefde in de haven van Middelburg

Wij zijn De Haven. Met dank aan RK Fotografie voor de foto’s (Aphrodite Haven Middelburg, juli 2020)

22 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Aftrap: de doorontwikkeling van Wij zijn De Stad
Aftrap: de doorontwikkeling van Wij zijn De Stad

Wij zijn van start! Gisteren hebben we in het kantoor van Square Fruit aan de Kinderdijk de aftrap gegeven voor het uitbouwen en herinrichten van de website van Wij zijn […]

23 jul 2020