array(1) {
  [0]=>
  int(5093)
}

Zij zijn De Stad: Henk Daalhuizen

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze keer Henk Daalhuizen, die we twee weken geleden ook al troffen in de Spanjaardstraat, tijdens het bezoek aan het pand van Gerben Rodts (rechts op de foto). Dat was een mooie gelegenheid om meteen nog een afspraak te maken met ‘Henkie’, om een beetje te kletsen over zíjn band met Middelburg.

Hij is er dan wel niet geboren, maar de betrokkenheid van Henk Daalhuizen (1967) bij de stad Middelburg is groot. Hij is, al dan niet in gezelschap van zijn vrouw Sandra en de kinderen, een geziene gast op de Middelburgse terrassen, hij zit in het bestuur van organisaties als de Nacht van de Nacht Middelburg en met zijn bedrijf De Hypotheekshop sponsort hij al jarenlang allerlei lokale organisaties en initiatieven, zoals de IJsbaan van Middelburg Winterstad.

Waar komt die betrokkenheid vandaan? Voor Henk is het de normaalste zaak van de wereld. “Ik ben geboren in Vlissingen, maar daar heb ik uiteindelijk maar twee jaar gewoond, daarna verhuisden we naar Koudekerke. Daar groeide ik op. Middelburg kwam in beeld toen ik naar de middelbare school moest. Ik koos voor de Stedelijke Scholengemeenschap (SSGM) in de Sint Pieterstraat, en later voor de MEAO aan het Delta College. Ik wóónde dan wel in Koudekerke, maar ik was vooral te vinden in Middelburg, zo simpel is dat.

Betrokkenheid bij organisaties of evenementen ontstaat meestal spontaan, je rolt er als het ware vanzelf in. Bij mij begon dat al op vrij jonge leeftijd, halverwege de jaren tachtig. Ik was dol op muziek en mede daardoor raakte ik betrokken bij jeugdsoos Hofplein, in het oude bibliotheekje van de Protestantse Gemeente Middelburg, aan Achter het Hofplein. In die periode waren in zowat alle wijken van de stad wel van zulke jeugdsozen te vinden. Ik zat nog gewoon op school, maar was wel penningmeester van de soos. Dat vond ik leuk om te doen.

In dezelfde periode was ik actief als DJ. Onder het pseudoniem Frank van Dijk draaide ik non-stop bij Radio Popular. We hadden de ambitie om dé zender voor Walcheren te worden, maar werden lang beschouwd als piratenzender. Daarom zonden we uit vanuit Watervliet in België, net over de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Daar had je andere wet- en regelgeving, zodat we ons publiek toch konden bereiken.

Vergaderen deden we wel op het eiland, in discotheek De Hooizolder. Op de website Veere Dronk staat nog een foto van een groepje medewerkers van toen, in 1985. We staan daar bij mijn eerste auto, zo’n knalgele Opel Kadett. Muziek kocht ik lokaal in, onder meer bij Sjiep Hifi in de Langeviele in Middelburg. Hele bakken vol met 12” singles nam ik mee. Het waren mooie jaren hoor!”

Het had ook anders kunnen lopen, tussen Henk en de stad Middelburg. De naam Daalhuizen was in het verleden onlosmakelijk verbonden met de stad Vlissingen. Henks overgrootvader en opa stonden er bekend als olie- en kolenhandelaars, Henk Daalhuizen senior als een voetballer die in de jaren zestig furore maakte in het eerste van VC Vlissingen. Henk: “het is ook zeker niet zo dat ik iets tegen Vlissingen heb, integendeel. Ik heb er zelf jarenlang gewerkt bij de Rabobank, vanaf 1989. Pas toen ik in 2008 in De Hypotheekshop stapte kwam héél mijn leven in het teken van Middelburg te staan.”

Diezelfde Hypotheekshop heeft wel het een en ander veranderd in het leven van Henk, of van Henkie, want zó noemen veel vrienden en bekenden hem meestal. Een levensgenieter is hij nog steeds, maar als directeur van een onderneming met vestigingen in Middelburg, Goes, Zierikzee, Ouddorp, Roosendaal en Fijnaart is hij veel met zijn werk bezig. Dat merk je, als je met hem op het terras zit. Er komen doorlopend berichtjes binnen die even beantwoord moeten worden. Zelfs als zijn telefoon ondersteboven op tafel ligt ontgaat hem maar weinig: ook via zijn smartwatch zie hij alles binnenrollen. “Tsja, ik blijf graag op de hoogte van alles en ik ben ook nog eens een groot liefhebber van gadgets.” Lachend: “dat is soms best een gevaarlijke combinatie, ja.”

Het deert Henk verder niet. Hij houdt van zijn werk en zijn bedrijf, daarom lopen de werkzaamheden soms ook door zijn privéleven heen. Natuurlijk: soms ontkomt Henk niet aan vergaderingen, of aan een wat formelere manier van communiceren, maar als je het mij vraagt werkt Henk het liefst zoals ik dat zelf ook doe. De afspraak voor dit artikel plant hij maar wat graag op het terras van zijn lievelingszaak, café-restaurant Zanzibar. Zijn lief Sandra schuift ook gewoon gezellig aan. Terwijl hij vrolijk en enthousiast over zijn leven vertelt groet hij de ene na de andere voorbijganger. Zo nu en dan beantwoordt hij tussendoor wat appjes. Hij weet hoe je het nuttige met het aangename combineert, hoe je de positieve energie erin houdt.

Precies dat maakt Henk Henkie, een gepassioneerde ondernemer, die nooit vergeet te genieten.

Gerelateerd:

Genieten in de Spanjaardstraat: op bezoek bij een klant van Hypotheekshop Middelburg

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM, Stomerij en Wasserij Methorst!
Welkom bij de VOM, Stomerij en Wasserij Methorst!

Top! Ook Stomerij en Wasserij Methorst in de Gorstraat heeft zich aangesloten bij de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM). Eigenaar Dylan Methorst ging er een paar maanden geleden al voor, midden […]

14 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Primeurtje: Kruidvat Lange Geere gaat bezorgen in Middelburg
Primeurtje: Kruidvat Lange Geere gaat bezorgen in Middelburg

Een leuk primeurtje voor Kruidvat Lange Geere! Sinds kort bezorgt het team van die winkel alle artikelen ook aan huis, als je voor een tientje of meer bestelt. Je zou […]

14 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Nieuw initiatief: de Guided City Bike Tour Middelburg
Nieuw initiatief: de Guided City Bike Tour Middelburg

Over de afgelopen periode kun je veel zeggen, maar feit is ook dat er veel nieuwe initiatieven zijn genomen, en veel mensen op een andere manier zijn gaan ondernemen. Dat […]

15 jul 2020