array(3) {
  [0]=>
  int(11031)
  [1]=>
  int(17849)
  [2]=>
  int(45681)
}

Zij zijn De Stad: Marcel Klootwijk

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Marcel Klootwijk.

De ene dag verwondert hij zich over de aanwezigheid van de Grote burgemeester in ons land, de andere schrijft hij over een waarneming van Chileense flamingo’s bij de Oesterdam, of over zwervende heidelibellen die hij aantrof tijdens zijn werk in een meeuwenkolonie. Ik volg Marcel Klootwijk (1978) al enkele jaren op Facebook en Twitter, waar hij onder zijn eigen naam en met de account @Vogelsinbeeld berichten deelt over bijzondere vogels, excursies naar natuurgebieden en zijn werk voor Stichting Het Zeeuwse Landschap. Zijn berichten intrigeren me, maar ontmoet had ik hem nog nooit. De hoogste tijd voor een afspraakje!

Als ik Marcel vraag naar zijn afkomst en jeugd steekt hij zonder aarzeling van wal. Hij legt uit hoe hij opgroeide in Grijpskerke, maar al op jonge leeftijd veel naar Middelburg trok. Vogels kijken (“Vogels kijk je, vliegtuigen spot je”) doet hij al sinds zijn elfde. “Dat begon in de tuin van mijn opa, die ook op het dorp woonde. Die voerde alle vogels in de omgeving dagelijks, en hij had ook een verrekijker en een vogelboek. Ik vond dat prachtig en kocht al snel mijn eerste eigen verrekijker. Natuurlijk deed ik ook andere dingen in die tijd, maar als het even kon trok ik er op de vrije woensdagmiddagen op uit om vogels te observeren. Zelfs toen ik op korfbal zat kon ik het niet laten. Ik lette meer op de zwaluwen in de lucht dan op de bal. Heel lang heb ik die sport dus niet beoefend, nee.”

Maar een wereldvreemde vogelaar is hij beslist niet. In de laatste jaren van de HAVO gaat hij veel uit. In de winter naar Middelburgse cafés als Rockdesert en Plexat, in de zomer naar Kafe Domburg. In Domburg werkt hij ook, in de bakkerij van Labruyère. Na de HAVO gaat hij Watermanagement studeren aan de HZ in Vlissingen, tegelijkertijd werkt hij ruim zeven jaar, met veel plezier, in de keuken en de bediening van Brasserie De Huifkar Middelburg.

Aanvankelijk lijkt het er niet op dat Marcel grootse plannen heeft met zijn HBO-diploma. De vaste banen die hij tussen 2007 en 2018 heeft hebben meer te maken met zijn passie voor fotografie dan met aquatische ecotechnologie. Hij werkt als verkoper en later als manager bij Foto Verschuren in Middelburg, en op de afdeling foto en video van MediaMarkt. Naast zijn werk doet hij wel veel andere dingen, als (natuur-) fotograaf en als ecoloog. Zo is hij gids bij Delta Safari, een organisatie die natuurreizen organiseert, zit hij in vogelwerkgroepen en is hij districtscoördinator bij Sovon Vogelonderzoek Nederland, de organisatie die het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt.

In 2018 gooit hij het roer om. Hij stopt als verkoper en gaat aan de slag als ZZP’er. Voor verschillende organisaties doet hij broedvogelkartering en -monitoring, en onderzoek naar de gevleugelde slachtoffers van windmolens. Sinds kort combineert hij zijn werk als ZZP’er met een deeltijdbetrekking als communicatiemedewerker bij Het Zeeuwse Landschap. Die combinatie bevalt hem uitstekend. “Al het werk dat ik nu doe sluit aan bij mijn persoonlijke interesses en eerlijk is eerlijk: een beetje vastigheid is ook wel zo prettig. We hebben tenslotte een eigen huis en er is een kleine op komst bovendien. Maar het werken als zelfstandige is natuurlijk ook heel fijn, al moet ik toegeven dat het in mijn geval wel iets eenzamer is dan het werken in de horeca of retail.”

Als hij vertelt over zijn werk en zijn passies besef ik dat deze man veel meer gezichten heeft dan ik vooraf had kunnen bedenken. Desondanks gaat mijn interesse vooral uit naar zijn werk als vogelexpert en fotograaf. Juist omdat hij online zo veel interessante informatie en mooie beelden deelt beschouw ik Marcel als dé autoriteit op het gebied van vogels in Zeeland. Je kunt hem er alles over vragen. Toch?

Om het zeker te weten stel ik hem een paar willekeurige vragen over Middelburgse vogels, zoals de slechtvalken in de Lange Jan, de vele kauwtjes in stad en het ooievaarsnest net erbuiten. Marcel heeft inderdaad bij alle vragen een antwoord paraat. Als bonus vertelt hij nog iets over de Zeeuwse Kwakken in Park Toorenvliedt en over de parkieten in het Amaliapark. Ik wist niet eens dat ze bestonden. Dat is nu precies de reden waarom ik deze man zo interessant vind: ik leer veel van hem, ook nu weer.

Pas als ik even later een foto van hem maak valt me op dat vogels zelfs terugkomen in zijn kleding. De blouse die hij draagt heeft een motief van zwaluwen. Dan weet ik het écht zeker. Marcel Klootwijk is een liefhebber van de zuiverste soort.

Het werk van Marcel is onder meer te bekijken op https://www.vogelsinbeeld.nl.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Gezocht: een naam voor het winkelcentrum aan de Pottenbakkerssingel
Gezocht: een naam voor het winkelcentrum aan de Pottenbakkerssingel

Even dachten we dat Winkelcentrum Middelburg de nieuwe naam zou worden van het pand van de Albert Heijn aan de Pottenbakkerssingel, maar dat is dus niet zo. Vandaag roept de […]

9 jul 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Bouwspeelplaats Middelburg: ook in 2019 weer een feest!
Bouwspeelplaats Middelburg: ook in 2019 weer een feest!

Wat een mooi kinderfeest is Bouwspeelplaats Middelburg 2019 weer! Lachende en joelende kinderen. Trotse en vrolijke ouders. Verfspetters en kromme spijkers. Een muziekje hier, een potje voetbal daar. Wij werden […]

10 jul 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De restauratie van de tuinmuur van Pand 's-Hertogenbosch in Middelburg
De restauratie van de tuinmuur van Pand ‘s-Hertogenbosch in Middelburg

In augustus vorig jaar schreef De Faam Walcheren al over de problemen met de tuinmuur van pand ‘s-Hertogenbosch aan de Vlasmarkt, waar nu Sjakie’s chocolademuseum is gevestigd. Door de langdurige […]

10 jul 2019