array(4) {
  [0]=>
  int(25765)
  [1]=>
  int(25766)
  [2]=>
  int(25767)
  [3]=>
  int(25768)
}

Zij zijn De Stad: Margaretha Gieles

Het is waar: áls er in het café al wordt gesproken over paranormale of occulte onderwerpen, dan is het meestal met een lacherige ondertoon. Ik doe vaak vrolijk mee, en haal steevast uitspraken aan van Walter de Rochebrune, het typetje dat in de jaren tachtig werd gespeeld door Wim de Bie. “U meneer! Uw aura is nog agressiever dan dat van mijn moeder”. Na al die jaren kan ik nog steeds grinniken om de humor van toen, maar dat betekent beslist niet dat ik het bovennatuurlijke niet serieus neem. Als twintiger verslónd ik boeken over het onderwerp. Als ik de bibliotheek bezocht in die tijd liep ik altijd eerst naar de kasten met de SISO-rubriek 420: Psychologie en occulte wetenschappen. Het mystieke, het transcendente, het psychelische: het intrigeert me al van jongs af aan.

Mede daarom vond ik het best spannend, dat ik voor deze serie een afspraak had met Margaretha Gieles (1960). Ik kwam met Margaretha (“noem me maar gewoon Marga”) in contact door een aankondiging op Facebook, van een ‘meet & greet’ met haar, bij boekhandel De Drvkkery. Marga presenteerde daar afgelopen zaterdag haar nieuwste boek ‘Kleurpraat’, een boek met een kaartenset die je, op basis van de methode chakrakleurdiagnostiek (CKD, inzicht geven in jezelf. Mij leek het interessant om daar verslag van te doen, maar als coronamaatregel werd besloten er een online sessie van te maken. Daarom vroeg ik haar of ze ook openstond voor een persoonlijke ontmoeting in haar praktijk. “Maar natuurlijk! Je bent van harte welkom!”

Toen ik, een dag voor de meet & greet, de praktijk betrad, kon ik een glimlach niet onderdrukken. Een tuinhuis! Van een associatie met de Rochebrune kon echter geen sprake zijn. Marga mag dan paragnost, medium en de grondlegster van de methode chakrakleurdiagnostiek (CKD) zijn: ze is ook ‘gewoon Marga’: een Middelburgse moeder die met twee benen op de grond staat, die nuchter is, en die graag in de tuin werkt of een drankje drinkt op een terras. Dát is vooral wat ze uitstraalt als je met haar praat. Het is in ieder geval wat ze uitstraalde tijdens óns gesprek, al kan dat natuurlijk ook zijn geweest omdat Marga die middag haar verhaal deed als auteur. Want een echte schrijfster is ze óók. ‘Kleurpraat’ is haar zevende boek en zeker niet haar laatste. “Ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd, die moet ik gewoon uitschrijven!”

Marga is van oorsprong geen Zeeuwse. Ze kwam in 1960 ter wereld in Bergen op Zoom, als de jongste van vier kinderen. Vader was een Bergse kunstenaar, moeder werkte in de zorg. Tijdens vakanties was het gezin Gieles regelmatig te vinden in Valkenisse. Marga: “je zou kunnen zeggen dat ik de liefde voor Zeeland toen al begon te voelen. Ik was altijd jaloers op jullie, omdat wij na een weekje weer naar huis moesten en jullie allemaal een jaar lang mochten blijven. Dat was toch niet eerlijk? Maar ik ging pas echt voor de bijl toen ik 21 was. Ik deed het conservatorium in Tilburg en gaf les aan de muziekschool in Middelburg. ik vond de stad echt fantastisch. Drie jaar later kwam ik terug. Ik was nog een beetje zoekende toen. Ik besloot te stoppen met muziek, omdat ik graag iets wilde doen in de verzorging. Een baantje als receptioniste bij het Gasthuis in Middelburg was mijn opstapje, maar de wereld van ziekenhuizen beviel me uiteindelijk ook niet zo goed. Ik was dan ook maar al te blij toen ik de kans kreeg om als doktersassistente aan de slag te gaan. Dat werk heb ik jaren met veel plezier gedaan. Uit Middelburg wilde ik nooit meer weg. Ik had mijn thuis gevonden.”

Het was in die periode dat Marga’s heldervoelendheid zich weer krachtig manifesteerde. Als jong meisje had ze al vaak gemerkt dat ze meer zag en voelde dan de meeste andere mensen, maar ze begreep toen nog niet wat er preciés aan de hand was. Ze wilde eigenlijk alleen maar ‘normaal’ zijn. Ze lás wel boeken die over haar ervaringen gingen, maar ze sprak er liever niet over. Dat veranderde in Middelburg. Uit de biografie op haar website:

Terwijl ik in de wachtkamer tussen de patiënten zat voelde ik exact aan wat de mensen mankeerden en gemankeerd hadden. Op een bepaald moment werd de gevoeligheid echter zo hevig, dat ik er ook in mijn dagelijks leven last van kreeg. De tijd was aangebroken om ermee om te leren gaan. Ik melde me aan bij de NVGN in Amsterdam en volgde een driejarige training tot paranormaal therapeut. In 1995 startte ik een praktijk in Middelburg.

Dat Marga inmiddels vijfentwintig jaar werkervaring heeft merk je aan alles. Terwijl ze uitlegt dat ze ‘Kleurpraat’ vooral schreef om de methode chakrakleurdiagnostiek laagdrempeliger te maken laat ze me zeven kaarten trekken en gaat ze in op allerlei zaken die een grote rol spelen in mijn persoonlijk leven. Ze doet het bijna terloops, maar het werkt. Ik merk dat de rollen opeens zijn omgedraaid. Zíj́ stelt de vragen. Het zijn goede vragen bovendien, want ik hoor mezelf dingen vertellen die ik normaal gesproken alleen deel met mensen die ik wat beter ken. Het feit dat het haar zo eenvoudig lukt maakt me uiteraard nieuwsgierig naar alle andere dingen die Marga doet, naar hoe het zit met die helderziendheid, aura’s en aanverwante zaken. Maar we besluiten ter plekke dat we dát bewaren voor een volgende keer. “We spreken volgend jaar nog wel eens af, op een Middelburgs terrasje. Dan neem ik alle tijd om je meer te vertellen”.

De kleurpraat voorbij. Ik kijk ernaar uit!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Gymzaalnostalgie, De Straat en de Open Dag van Major7 Music Teachers
Gymzaalnostalgie, De Straat en de Open Dag van Major7 Music Teachers

Sjaak Lammers en zijn lief Anic Lammers timmeren al een tijdje aan de weg met hun muziekacademie Major7 -Music Teachers: een Middelburgse opleiding, met nationale ambities. We hadden al langer […]

27 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Slag om de Schelde wint Zeeuwse Boekenprijs 2020
Slag om de Schelde wint Zeeuwse Boekenprijs 2020

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 is bekend! Vanavond, dinsdagavond 27 oktober, is in ZB door Commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman de Zeeuwse Boekenprijs 2020 bekendgemaakt. […]

27 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Help de Horeca - Een soort van oproep
Help de Horeca – Een soort van oproep

HELP DE HORECA – EEN SOORT VAN OPROEP De Middelburgers die ons een beetje kennen weten het wel: wij zijn echte horecaliefhebbers. We houden er kantoor. We horen daar de […]

28 okt 2020