array(3) {
  [0]=>
  int(8784)
  [1]=>
  int(77313)
  [2]=>
  int(77314)
}

Zij zijn De Stad: Michael van Oostende

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Michael van Oostende. Na eerder al een boek te hebben uitgegeven timmert hij nu aan de weg met het mooie, multimediale project ‘Levenslust. Daar kun je meer over lezen op Michaelvanoostende.nl. De bijbehorende, Middelburgse video’s publiceert hij een voor een op zijn YouTube-kanaal.

Ik schreeuw verdomme man we hadden het beloofd
deze vrije vogel zit gevangen in mijn hoofd

Is Michael van Oostende (1990) een rapper? Een dichter? Een schrijver? Misschien doet het er niet eens toe. Op zijn website michaelvanoostende.nl vat hij het zelf zo samen: Ik ben Michael van Oostende, 29 jaar, afkomstig uit het prachtige Middelburg en als uit de hand gelopen hobby ben ik schrijver. Ik schrijf verhalen, gedichten, een klein beetje toneel en ik maak hiphopmuziek.

Dat dus. Het zijn precies de dingen die je ziet en hoort als je de intrigerende video’s van Michaels nieuwste project ‘Levenslust’ bekijkt. Toen ik twee weken geleden werd geattendeerd op de clip ‘Het verhaal van een huismus’ bekeek ik die een paar keer. Je ziet Michael als jonge, nette Middelburger aan het Kanaal door Walcheren zitten. Met een flesje bier naast zich, en Kerouacs boek On The Road, mijmert hij, half pratend, half rappend, over de tijd dat hij daar nog diep in de nacht met vrienden zat. Onder het genot van biertjes en jointjes keken ze naar alle mensen in maatpakken, op weg naar hun werk.

Rappende huisvader
Een paar jaar later is Michael zélf zo’n man, met een fatsoenlijke baan en nette kleding. Die man omschrijft hij op zijn YouTube-kanaal als een rappende huisvader die af en toe nog krampachtig zijn best doet om een beetje rock en roll te zijn. Die omschrijving maakte me nieuwsgierig naar de man achter het project. Een afspraakje op een Middelburgs terras dus!

Michael legt zijn project graag uit. “Bij mij lopen dingen altijd uit de hand. Daar is dit project een goed voorbeeld van. Vanaf mijn veertiende was ik veel bezig met rappen en het schrijven van teksten. Soms trad ik ook op, onder de naam Mic-L, maar om nu te zeggen dat ik een succesvolle rapper was: niet echt, nee. Ik vond het op zeker moment ook niet meer goed bij mezelf passen. Ik ontgroeide het, al ben ik wel altijd blijven schrijven. Twee jaar geleden begon het echter toch weer te kriebelen en heb ik de draad weer opgepakt.

Maar mijn leven is nu heel anders dan toen. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en een vaste baan als accountmanager. Ik zit nu in een fase dat ik nadenk over het leven van een bijna-dertiger, over jong willen blijven versus ouder worden. Dát is de basis van het project ‘Levenslust’. Het is geen quarterlife crisis hoor; het gaat meer over de schijnbare tegenstelling tussen het terugverlangen naar lange, wilde nachten en het koesteren van het gezinsleven. Vandaar ook die tagline ‘de rappende huisvader’. En vandaar ook de Middelburgse beelden en locaties die ik gebruik in het boek, de teksten en de video’s.”

Geloof
Het verhaal van Michael is helder, maar hoe was de aanloop naar dit alles dan? Hoe groeide hij op? Michael: “Ik woon vanaf mijn achtste in Middelburg. Van mijn eerste levensjaren, in Ede, herinner ik me niet veel meer.” Lachend: “eigenlijk begon mijn leven pas echt toen ik in Zeeland kwam wonen.” Dan weer serieuzer: “ik ben opgegroeid in Dauwendaele, in een Evangelisch Christelijk gezin. De opvoeding was niet streng ofzo, maar het geloof speelde altijd een belangrijke rol.

Lange tijd was ik zelf ook een echte gelovige, maar naarmate ik ouder werd sloop er steeds meer twijfel in. Dat is een geleidelijk proces. Uiteindelijk kwam het definitieve zetje om het geloof los te laten misschien wel van dominee Klaas Hendrikse, die het boek ‘Geloven in een god die niet bestaat’ uitgaf. Dat boek was voor mij in ieder geval de reden om de kerk te verlaten en daar zelf een boek over te schrijven, ‘Uit de hemel komt geen hagelslag’. Bij de presentatie van dat boek, in Stadsklooster Simpelhuys, was Klaas een van de sprekers. Heel tof.”

Michael is nu niet gelovig meer, maar het geloof komt hier en daar nog steeds terug in zijn werk. “Ik had me voorgenomen er niets meer over te schrijven in ‘Levenslust’, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Ik herken me wel in de woorden van Tonnie ‘Broeder’ Dieleman. Die zei zoiets als: “Ik ben ongeneeslijk gefascineerd door het hogere.” Dat heb ik ook wel. Dat gaat door, zelfs als je er afscheid van hebt genomen. Het is ook gewoon een mooie, onuitputtelijke bron van goede verhalen, vergis je niet.”

Logisch geheel
Ik neem het graag van hem aan. Michael mag dan overkomen als een vat vol tegenstellingen, om een of andere reden straalt deze jonge man ook veel balans uit. Hij onderzoekt zichzelf continu en vertelt zijn verhaal op een moderne manier, multimediaal. Dat hij alles in eigen beheer doet, alleen met hulp van vrienden, maakt het helemaal af. De CD, het boek, de video’s: ze vormen gewoon een logisch geheel. Dan kan hij wel rappen over ‘kandelaars die branden waar de zijne is gedoofd’, voorlopig brandt zijn artistieke fakkel als nooit tevoren, en laat hij die vrije vogel lekker rondfladderen in de stad.

Presentatie Boek en CD Levenslust: 13 februari, Kaffee ’t Hof Middelburg.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Cityhotel Wood in Middelburg opent eind april, krijgt dependance in de Stationsstraat
Cityhotel Wood in Middelburg opent eind april, krijgt dependance in de Stationsstraat

Eind april 2020 opent aan Achter de Houttuinen 8 in Middelburg Cityhotel Wood. Met de exploitanten, Bennie en Eva Van de Parel, maakten we afgelopen zomer kennis. Gisteren, bijna een […]

21 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Schiele
Schiele

Dat we zo goed als totale nitwits zijn als het gaat om kunst is geen geheim meer, maar soms doen we pogingen he, om dingen te leren. De manier waarop […]

22 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De Achterkant van de Stad, september 2019-januari 2020
De Achterkant van de Stad, september 2019-januari 2020

Zie jij waar het is?   De achterkant van De Stad, september 2019-januari 2020. Het gekke van deze verzameling is dat we de locaties van vier foto’s deze keer ook […]

22 jan 2020