array(2) {
  [0]=>
  int(8387)
  [1]=>
  int(8388)
}

Zij zijn De Stad: Petar Kruit

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Petar Kruit.

“Petar? Hoor ik dat goed? Moet dat niet Peter zijn?” Nee hoor, het is echt Petar, dat is een Slavische variant op die naam.” Petar Kruit (1989) is zo Nederlands als het maar zijn kan. Hij groeide op in Heukelum, een plaatsje in de buurt van Gorinchem. Maar als het gaat over zijn -in Nederland- ongebruikelijke voornaam vertelt hij graag iets over zijn afkomst.

“Daar heb ik een mooi verhaal over! Mijn opa was een Bulgaar, mijn oma een Kroatische. In de jaren vijftig sloegen ze op de vlucht voor de communisten en kwamen ze terecht in een vluchtelingenkamp in de Italiaanse stad Triëst, een voormalig concentratiekamp van de fascisten. Ze begonnen in dat kamp een klein winkeltje. Toen ze in 1953 hoorden van de watersnoodramp in Zeeland zetten ze een actie op touw om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Dat geld stuurden ze later naar Nederland. Bij wijze van dank werden ze een jaar later uitgenodigd door de Nederlandse overheid, om in Nederland te komen wonen. Via een actie van de VPRO, ‘een ton voor Triëst’ werd hun komst naar hier mogelijk gemaakt. Google daar maar eens op, er zijn nog beelden van.”

Ik zie en hoor dat Petar dít verhaal met plezier vertelt, maar ik merk ook al snel dat hij verder niet veel met het verleden bezig is. Aan zijn jeugd in Heukelum, en aan zijn schooltijd in Leerdam, gaat hij in twee minuten voorbij. Petar kijkt liever naar het heden, dat voor hem pas echt begon toen hij, rond zijn achttiende, naar Zeeland kwam. Het ging in die periode niet heel lekker met hem. Zeeland ervoer hij als een verademing. Rond 2007 vond hij een woning in Middelburg, een studentenflat in Dauwendaele, en ging hij aan de slag in de horeca.

Hij werkte in een sauna en in diverse restaurants, waaronder Kaffee ’t Hof in Middelburg. Petar: “die tijd in de horeca was prachtig hoor, ik genoot er echt van, maar ik werkte uiteindelijk wel te lang en te veel, zelfs toen ik een keer op mijn stuitje was gevallen en mijn rust had moeten nemen. Dat deed ik echter niet, waardoor ik op een gegeven moment letterlijk door m’n hoeven zakte. Ik heb vervolgens twee jaar moeten revalideren. Dat was geen pretje.”

Maar juist dit voorval zorgde voor een ommezwaai in Petars leven. Tijdens de revalidatie besloot hij meer te gaan doen met al zijn creatieve bezigheden. Zijn hele leven lang had hij al een passie voor het maken van muziek, video’s en animaties. Waarom zou hij dáár zijn werk dan niet van maken? Hij verdiepte zijn kennis door talloze video’s op YouTube te kijken én door kortstondig een opleiding te volgen. Petar: “ik was supergretig om nieuwe kennis op te doen, maar van die opleiding stak ik niet zo gek veel op. Dat vond mijn docent ook. Die zei op een gegeven moment: “wat doe je hier eigenlijk? Je weet dit allemaal al.” Toen ben ik er maar mee gestopt. Eigenlijk is de praktijk nog de beste leerschool.”

En juist op die praktijk heeft Petar zich nu helemaal gestort. Met zijn eigen bedrijf heeft hij zijn draai gevonden bij verschillende opdrachtgevers. Zo werkt hij voor het Zeeuwse videobedrijf Nuformer uit Burgh-Haamstede, dat onder meer 3D-projecties op gebouwen maakt en dat enige tijd geleden in het nieuws was met een projectie tijdens de Amerikaanse Superbowl, en maakt hij ook video’s in z’n eentje, zoals de fraaie, korte documentaire over het Zeeuwse Schuurmuseum in Biggekerke, die je kunt bekijken op Petars website, petarkruit.com.

Op de site zie je dat Petar niet alleen in video is gespecialiseerd. Ook op grafisch gebied voert hij opdrachten uit, meestal met het ontwikkelen van nieuwe huisstijlen als doel. Dat deed hij onder meer voor een Amerikaanse kunstgalerie. Verder doet hij veel op muziekgebied, al is dat niet de meest lucratieve tak van zijn bedrijf. Petar: “het geld dat we daarmee verdienen gaat meestal terug in de pot, voor nieuwe projecten. Maar het is wel heel tof om te doen. In m’n studio in Nieuw-Middelburg werk ik altijd aan nieuwe tracks, dat doe ik al jaren. Ik werk veel samen met Kymer McGyver, een rapper uit Gilze. Hij gebruikt mijn beats in een paar nummers. Volgend jaar komt er een nieuw album uit, en in april staan we in het voorprogramma van Def P, als die op tour gaat. Ik sta dan zelf overigens niet op het podium hoor, dat is niet zo mijn ding. Ik leg alles vast op film.”

De ommezwaai van twee jaar geleden heeft Petar veel goeds gebracht. Hij heeft z’n leven prima op de rails. Hij is gelukkig met zijn lief Ankie, met wie hij ook wil trouwen en een gezin wil stichten. Hij kan leven van zijn werk als ZZP’er en hij geniet ook van zijn werk, van ál zijn werk. Dat was voorheen wel eens anders. Lachend: “Noem dat gerust Petar 2.0.”

https://www.petarkruit.com

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/tag/zij-zijn-de-stad/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Over Stukafest Middelburg 2020 en de verhuizing van Bluesclub The Lane
Over Stukafest Middelburg 2020 en de verhuizing van Bluesclub The Lane

Een leuk nieuwtje voor liefhebbers van Blues: Middelburg heeft vanaf volgende maand een nieuw, terugkerend evenement op dinsdagavond, namelijk gratis optredens van bekende bluesacts in Bar American. Kees Petiet, die […]

11 feb 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Winkels Didi sluiten definitief
Winkels Didi sluiten definitief

Au. Het doek is alsnog gevallen voor kledingketen Didi. Alle winkels worden binnenkort gesloten, ook die in Middelburg, Goes en Terneuzen. Dat is droevig nieuws voor alle medewerkers en andere […]

11 feb 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg in puin: de foto's van C.P. Snijders
Middelburg in puin: de foto’s van C.P. Snijders

“Middelburg als maanlandschap, met kraters waar eens trotse overheidsgebouwen stonden en ruïnes in plaats van winkelstraten en pleinen. Dat is het beeld dat fotograaf Corneel Pieter Snijders in de zomer […]

12 feb 2020