array(1) {
  [0]=>
  int(12603)
}

Zij zijn De Stad: Raven Struijk

Hij is De Stad! Deze week in de serie ‘Zij zijn De Stad’ hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Raven Struijk alias Raven Ill Proceeja!

“Ik dacht dat je het nooit zou vragen!” Dat Raven Struijk (1980) snel en met een knipoog zou reageren op mijn verzoek om een interview verbaast me niets. Ik weet niet eens zo gek veel van hem, maar ik ken hem toch al zeker vijfentwintig jaar en ik volg hem online lang genoeg om te weten dat hij meestal vlot en gevat reageert. Twee dagen later zitten we samen op het terras van Cafe de Geere, een café waar Raven in het verleden werkte. Omdat we juist daar zitten is de Middelburgse horeca ook meteen het eerste gespreksonderwerp. Herinner ik het me als oud-barman goed, dat hij er behoorlijk vroeg bij was in het uitgaansleven?

Raven lacht. “Dat klopt wel ja. De horeca trok me al op jonge leeftijd. Ik was als puber een handjevol hoor. Veel kattenkwaad. En ik was veel in de stad te vinden. Ik kwam graag in Midgard en Rockdesert, later werd Underground in de Reigerstraat mijn stamcafé. De eigenaresse, Fanny Hagens, gaf hiphop een podium in de stad. Daar was ik als rapper blij mee natuurlijk.” Het is een mooi bruggetje naar de andere dingen die Raven deed en nog steeds doet. Ook op muziekgebied was hij er vroeg bij. Als twaalfjarig rapte hij al, sinds 1994 schrijft hij zijn eigen nummers. Onder zijn artiestennaam Ill Proceeja bracht hij eind 2018 nog een nieuw album uit, met de titel ‘Raven’.

Ik weet dat zijn muziek door hiphopliefhebbers erg gewaardeerd wordt, maar hoe belangrijk is het voor hem zelf eigenlijk nog, na al die jaren? “Nou, hiphop is echt m’n grote passie hoor, maar het is helaas nooit gelukt om er een volledig inkomen uit te halen. En omdat de huur nu eenmaal betaald moet worden ontkom je niet aan het stellen van prioriteiten. Ik beleef nog steeds veel plezier aan optredens en het maken van nieuwe nummers, maar mijn gezin gaat voor. Verder steek ik ook nog steeds veel tijd in Taekwondo Middelburg en heb ik sinds kort mijn eigen bedrijf, R-Wingz. Er gaan maar vierentwintig uur in een dag hè?”

Oh ja, taekwon-do. Daar was Raven dan eens niét vroeg bij – hij begon er pas mee toen hij tweeëntwintig was – maar hij blinkt er wel al jaren in uit. Hij won vele prijzen en is meervoudig Nederlands kampioen. Nu zijn dochter van zeven de sport ook beoefent kijkt hij natuurlijk niet toe vanaf de zijlijn. Zo nu en dan deelt zijn vriendin Leoni foto’s van de twee, als ze samen aan het sparren zijn. Het zijn stoere, maar ook vertederende beelden.

Als Raven erover vertelt komt bij mij als vanzelf de vraag op of hij veel is veranderd door zijn rol als vader. Lijkt het maar zo, of is hij wat rustiger geworden? Raven knikt. “Mijn kinderen hebben een man in mij wakkergemaakt die ik zelf nog niet kende. Ik doe de dingen die altijd heb gedaan nog steeds, én met plezier, maar ik wil wel mijn verantwoordelijkheid nemen. Vroeger deed ik andere dingen met mijn geld, nu geeft het vooral voldoening als ik besef dat ik werk om leuke dingen te kunnen doen met m’n gezin.”

Het klinkt bijna braaf. Ik krijg de indruk dat Raven, nu hij bijna veertig is, in rustiger vaarwater zit dan voorheen en er ook beslist geen moeite mee heeft. Zo is het waarschijnlijk ook, maar als hij meer vertelt over zijn eigen bedrijf ben ik toch niet meer zo zeker van dat rustigere aspect. Met R-Wingz heeft hij zich gespecialiseerd in het werken op grote hoogten. Hij werkte tien jaar lang als glazenwasser. In die functie deed hij veel ervaring op en behaalde hij gaandeweg steeds meer certificaten op het gebied van technologisch onderhoud en veiligheid.

Nu verhuurt hij zichzelf onder meer aan bedrijven die windmolenparken op zee beheren. Hij vindt het heerlijk werk. “Het is een mooi specialisme hoor! Je ziet veel moois als je op hoogte werkt. Vooral abseilen vind ik geweldig. Ik hoop altijd nog eens te worden ingehuurd door de Gemeente Middelburg, voor een klus op de Lange Jan. Een keer abseilen vanaf die toren staat hoog op mijn bucketlist!”

Ik vind het mooie wens van een geboren en getogen Middelburger, die eind jaren 90 boven het Middelburgse NS-station woonde. In zijn raps en online uitingen wil Raven nog wel eens stevig uithalen naar Nederlandse schijntolerantie en meer van dingen. Maar hij kan me nog meer vertellen. Raven is een bikkel, maar wel een bikkel met een groot hart. Voor zijn gezin, de muziek, de sport én voor zijn stad.

Of om een songtitel van hem te gebruiken: stoppen is geen optie!

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/tag/zij-zijn-de-stad/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Urban Heroes verhuist naar voormalige sauna aan de Dam
Urban Heroes verhuist naar voormalige sauna aan de Dam

Toen we twee weken geleden schreven over de nieuwe bestemming voor het pand van de voormalige Sauna aan de Dam verwachtten we van alles, maar niet dat dat zó veel […]

21 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe editie van Middelburg Winkelstad
Een nieuwe editie van Middelburg Winkelstad

Vorige week kwam niet alleen de mooie glossy ‘Wij zijn De Horeca’ uit; Drukkerij Meulenberg B.V. kwam ook weer met een nieuwe editie van het boekje ‘Middelburg Winkelstad’, die inmiddels […]

21 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Oud-mariniers Hans en Dennis over COM Zeeland, Veteranendag 2019 en die ene verhuizing
Oud-mariniers Hans en Dennis over COM Zeeland, Veteranendag 2019 en die ene verhuizing

De website van Stadsfeesten Middelburg, van 7 t/m 10 juni, is sinds afgelopen zondag in de lucht, met daarop al een groot deel van het programma. En dat programma is […]

22 mei 2019