array(1) {
  [0]=>
  int(14415)
}

Zij zijn De Stad: Stefan Siwabessy

Een nieuwe serie! In samenwerking met de Middelburgse & Veerse Bode publiceren we, zowel hier als in de krant, wekelijks een portret van een Middelburger, onder de noemer ‘Zij zijn De Stad’. We hopen dit jaar nog veel te mogen kletsen met zowel bekende als minder bekende Middelburgers. Da’s leuk man! We trappen deze week af, met Stefan Siwabessy.

Geen praatjesmaker
Middelburger Stefan Siwabessy (1976) is geen praatjesmaker. Dat merk je meteen als je met hem zit te praten. Als gitarist en bandleider van Waylon Music maakt hij al tien jaar lang veel bijzondere dingen mee. Als ik hem half december spreek is hij nog aan het bijkomen van twee shows in een afgeladen Ahoy Rotterdam, waar de band hoogtepunten uit de Radio Veronica Top 1000 Allertijden vertolkte.

Maar tegen mijn verwachting in begint Stefan dáár dus niet over. Al na een paar minuten hebben we het over Stefans jeugd, over zijn drijfveren en vooral ook over de mensen die hem inspireerden om te doen wat hij allemaal doet. Stefan is niet alleen muzikant; sinds een jaar of vijf timmert hij ook aan de weg als kunstenaar, met werken die een combinatie zijn van fotografie en schilderkunst.

“Ik wist al op jonge leeftijd dat ik iets met muziek wilde doen en ik ben er uiteindelijk ook al vroeg voor gegaan. Als zesjarig ventje zat ik op de wc al eigen melodietjes te verzinnen, met de band Doe Maar als grote inspiratiebron. Ik leerde gitaar spelen toen ik elf was. Maar ik leerde ook al heel jong dat je soms ook andere wegen kunt bewandelen. Je leeft maar één keer, daarom moet je gewoon doen wat je moet doen. Doorzettingsvermogen is alles, maar als iets niet kan of lukt moet je gewoon eens iets anders proberen.”

Aanpassen en doorzetten
Stefan legt uit dat hij tot dat inzicht kwam op zijn vijftiende, toen zijn moeder overleed. Een verdrietige, maar ook een leerzame periode. Stefan vond een knipselmap die zijn moeder al die jaren had bijgehouden van pa Siwabessy, een zeer verdienstelijke voetballer. Stefan wist er natuurlijk wel iéts van, maar omdat zijn vader bescheidenheid hoog in het vaandel heeft lang niet alles.

Door al die knipsels ging hij zijn vader beschouwen als een held én als een voorbeeld op het gebied van aanpassingsvermogen. Toen zijn vader rond z’n vijfentwintigste namelijk besefte dat hij, door allerlei omstandigheden, toch geen profvoetballer zou worden, hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werd hij professioneel fotograaf. Dat bleef hij tot z’n pensioen.

Pa Siwabessy leerde zijn zoon ook om door te zetten. De schoolprestaties van Stefan hadden ernstig te lijden onder de gebeurtenissen maar hij wilde nog steeds graag muzikant worden. Pa steunde hem daarin. Uiteindelijk behaalde Stefan zijn diploma toch, met een vakkenpakket dat voldoende was voor toelating tot het conservatorium. Daarna zou Stefan twintig jaar buiten Zeeland wonen. Eerst vijftien jaar in Breda, daarna nog vijf jaar in Amsterdam.

Muziek, kunst en gezin
Al die jaren was hij bijna fulltime bezig met muziek, zowel als muzikant als docent aan de Herman Brood Academie in Utrecht. En sinds tien jaar dus als bandleider van Waylon. In die rol zijn veel van zijn dromen uit zijn jeugd uitgekomen. “Ja, te gek toch? Als je ambitieus bent wil je steeds een beetje verder, steeds door dat plafond gaan. Die eerste uitverkochte zaal, dan een keer in Paradiso, dan een keer in een uitverkocht Ahoy. Het is te gek om dat allemaal mee te maken.”

Maar heeft Stefan het nu dan allemaal wel gezien en gedaan, muzikaal? Integendeel, maar in 2012 begon het wel een beetje te knagen, daar in Amsterdam. Hij begon te verlangen naar een stevige basis. Huisje, boompje en beestje kwamen in beeld. Geheel in zijn eigen geest sloeg Stefan meteen toe: via Facebook leerde hij Marcia Smeding kennen, met wie hij niet veel later ging samenwonen in Zeeland. Marcia was binnen de kortste keren zwanger, letterlijk al tijdens het tweede kennismakingsbezoek aan de schoonfamilie. Dat was niet helemaal zo gepland, maar Stefan en Marcia vonden het fantastisch allemaal. Ze zijn in de wolken met hun dochter Nova Sue.

Of het gezinsleven Stefan heeft veranderd is moeilijk vast te stellen, maar feit is wel dat het nu niet meer om muziek alléén draait. Hij treedt nog zeer regelmatig op en geeft nog steeds les maar er is nu toch meer rust en zekerheid. De afslag naar de beeldende kunst is daar misschien wel het bewijs van. Ook hier was pa Siwabessy weer een inspiratiebron met zijn fotografie. Stefan gaf er zijn eigen draai aan.

Foto’s zijn het uitgangspunt, maar met verf en andere materialen maakt hij er collages van met een geheel eigen karakter. En met succes: hij exposeert en verkoopt zijn werken regelmatig. Dat kun je niet los zien van talent uiteraard, maar waarschijnlijk ook niet van het genoemde doorzettings- en aanpassingsvermogen.

Dit artikel verschijnt ook in de Bode van deze week.

Meer over de kunst van Stefan op de pagina Stefan Siwabessy Art.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM, Groenten- en Fruithandel Dekker & Zn!
Welkom bij de VOM, Groenten- en Fruithandel Dekker & Zn!

Ze staan al 55 jaar op Weekmarkt Middelburg. Waar opa Dekker ooit begon en zijn zoon het later overnam is het nu weer zíjn zoon, Lou Dekker, die als de […]

23 jan 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Morgen inzameling #WijzijnDeActie2019
Morgen inzameling #WijzijnDeActie2019

Ondernemers opgelet: morgen gaan we inzamelen voor #WijzijnDeActie. Met Caljouw Rademaker Verhuizingen beginnen we rond 10.00 uur bij Kloveniersdoelen. Geen idee hoe snel we die meer dan 100 adressen kunnen […]

23 jan 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Welke Arbo? Werk aan de Lange Jan en Malle Betje in 1986
Welke Arbo? Werk aan de Lange Jan en Malle Betje in 1986

Wat een leuke inzending van Mascha van der Hiele! Ze schrijft ons over haar schoonvader, die ze nooit heeft gekend. Wijlen Adrie Schrier hielp in 1986 namens Schildersbedrijf van Iwaarden […]

24 jan 2019