array(1) {
  [0]=>
  int(13735)
}

Zij zijn De Stad: Stefanie van Boven

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier, en in de Middelburgse & Veerse Bode: Stefanie van Boven. Middelburg is haar thuis, maar dat is niet altijd zo geweest…

Zeg eens eerlijk: weet jij veel van het eiland Antigua? Ik in ieder geval niet. Ja, dat het ergens in de Caribische Zee ligt, maar waar precies? Tot voor kort had ik geen flauw idee. Daar kwam verandering in toen de Middelburgse Stefanie van Boven me over haar leven vertelde en uitlegde dat ze een belangrijk deel daarvan, van haar negende tot haar zestiende levensjaar, op het eiland heeft gewoond.

Nu weet ik tenminste dat Antigua niet ver van Puerto Rico ligt en pas in 1981 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Als Stefanie vertelt over de bewoners en cultuur vertelt krijg je een beetje het gevoel dat Antigua een modern pirateneiland is. Dat is misschien onterecht, maar feit is wel dat er op het eiland nog steeds vrij veel schimmige figuren wonen en werken, van hele rijke tot wat minder welgestelde.

Dát Stefanie al zo jong op het eiland belandde kwam doordat ze samen met haar zusje werd meegenomen door haar moeder, die verliefd was geworden op een Amsterdamse juwelier die naar Antigua verhuisde om er in stukken grond te gaan handelen. Natuurlijk was de verhuizing van Assen, waar Stefanie is geboren, naar een ander land, met een andere taal en cultuur, een hele stap voor iedereen. Maar het was ook een stap die het einde markeerde van een periode waar Stefanie weliswaar makkelijk over praat, maar die dat zeker niet was. “Houd het er in je stukje maar op dat de rechter mijn vader niet voor niets verbood ons nog langer te zien.” Zeven jaar eerder waren de ouders van Stefanie al gescheiden. Ze was toen twee.

De eerste periode op Antigua was ook niet zo makkelijk. “Ik voelde me soms best een beetje eenzaam, vooral omdat ik nog geen woord Engels kon. Ik zat toen op een Canadese privéschool. Daar ontmoette ik de Engelse Frannie, die me de taal leerde. Ze werd mijn hartsvriendin. Na vier jaar ging ze echter terug naar Engeland. Niet veel later ging ik naar een andere school. Die school was tof, maar ook veel strenger. We liepen er ook echt in van die schooluniformen, met Schotse rokjes en van die kousen enzo.”

In die periode, ontmoet Stefanie haar eerste vriendje, een rijkeluiszoon die haar laat kennismaken met het Caribische leven van mensen met veel geld. Op de feestjes van zijn ouders duiken zelfs beroemdheden als Eric Clapton op. Als vriendinnetje mag Stefanie uiteraard ook rijden in de dure auto’s van het gezin. Het is spannend allemaal. In dezelfde periode komt ze, mede door lokale vriendinnetjes, ook in aanraking met de échte cultuur van Antigua. Het eiland begint zowaar als een thuis te voelen.

Juist in die periode loopt ook de relatie tussen Stefanies moeder en de Amsterdammer stuk. Stefanie verhuist dan tijdelijk naar een zus in Groningen om daar de middelbare school af te maken en trekt een jaar later in bij haar moeder, die ondertussen is verhuisd naar Middelburg, omdat ze na alle omzwervingen weer graag in de buurt van haar Zeeuwse familie wil wonen.

Nu, zes jaar later, kijkt Stefanie wéér terug op een bewogen periode. Ze volgde een opleiding horecamanagement en was een paar jaar lang een van de gezichten van café-restaurant Vriendschap aan de Markt. Ze kreeg een relatie met Freek, een bekend gezicht uit de Middelburgse horeca, met wie ze nóg eens naar Antigua vertrok om te wonen en werken. Sinds vorig jaar zomer zijn ze terug in de Zeeuwse hoofdstad. Stefanie is nu bedrijfleidster in de succesvolle zaak De Juf, op het Damplein. Zou ze nu eindelijk haar draai hebben gevonden?

Als je het haar vraagt lacht Stefanie haar mooiste lach. “Weet je, ik ben nog maar drieëntwintig maar ik heb best al veel meegemaakt, al zeg ik het zelf. Mooie, maar ook heftige dingen. Ik krijg nu pas, of moet ik zeggen nu al, het gevoel dat ik begin te landen. Natuurlijk horen daar ook confrontaties met jezelf en je omgeving bij, maar ik vind het heel fijn om in Middelburg te wonen en werken. Het is tof in De Juf en ik zie ook echt een toekomst voor me met Freek. Of dat ook betekent dat ik hier voorgoed zal blijven wonen durf ik niet te zeggen. Ik reis ook zo graag! Maar dat kan je natuurlijk ook gewoon doen met Middelburg als thuisbasis. Toch?”

Twijfelt ze daar nu even? Ik vraag het door mijn wenkbrauwen op te trekken. Ze ziet het en lacht dan weer: “Het voelt goed hoor. Ik zal niet snel zeggen dat ik me écht gebonden voel in dat opzicht, maar hier kan ik mezelf zijn, hier voel ik me thuis. Ja, Antigua en Middelburg zijn mijn thuis”

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Lange Delft 3, waar ooit De Gruyter was gevestigd
Lange Delft 3, waar ooit De Gruyter was gevestigd

De verbouwing van Lange Delft 3 is in volle gang. Vandaag stuurde Michel van de Linde deze foto. “Koffie – thee – Cacao”, staat er. We konden niet meteen bedenken […]

19 mrt 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De aftrap van de Kinderkunstweek bij de Acaciahof
De aftrap van de Kinderkunstweek bij de Acaciahof

We waren er even een paar dagen tussenuit en jeetje: wat zagen we op afstand veel gebeuren in Middelburg. Er werden panden verkocht, winkels heropend en allerlei leuke dingen georganiseerd. […]

20 mrt 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Verkocht met herbestemming: woningen in het voormalige Nan King
Verkocht met herbestemming: woningen in het voormalige Nan King

Het is al behoorlijk lang geleden dat we schreven over ontwikkelingen op en rondom de Varkensmarkt in Middelburg. Dat is niet voor niets. Er zijn dingen die we al máánden […]

20 mrt 2019