array(1) {
  [0]=>
  int(13414)
}

Zij zijn De Stad: Sunna Neuféglise

Zij is De Stad! In samenwerking met de Middelburgse & Veerse Bode publiceren we, zowel hier als in de krant, wekelijks een portret van een Middelburger, onder de noemer ‘Zij zijn De Stad’. We hopen dit jaar nog veel te mogen kletsen met zowel bekende als minder bekende Middelburgers. Da’s leuk man! Deze week: Sunna Neuféglise.

In Middelburg staat ze iedere week lekker te schoffelen in haar moestuintje. In het Italiaanse Narni loopt ze als first lady in de jaarlijkse parade van de stad. In Middelburg zie je haar nu eens helpen met een muurschildering, dan weer met het schenken van drankjes op een feestje. In Amsterdam en andere steden poseert ze geduldig voor reclamespotjes en -campagnes van bijvoorbeeld Andrélon en Vacansoleil.

Voor een buitenstaander lijkt het misschien of de actrice en model Sunna Neuféglise leeft in een wereld vol tegenstellingen, maar zelf ervaart ze dat niet zo. “Het zijn nu eenmaal de dingen die ik doe. Ik ben gelukkig in Zeeland, ben dol op mijn familie en ik hou van mijn woonplaats Middelburg, maar er is ook die Sunna van het podium, die overal ter wereld bezig zou kunnen zijn. Dat is mijn werk. Het zijn verschillende levens, maar ze bijten elkaar niet. Ze zorgen juist voor de balans die ik altijd zoek.”

Hoewel Sunna al een paar jaar in Middelburg had gewerkt, onder meer als barvrouw, leerde ik haar vorig jaar pas kennen. Via Instagram nota bene. Ze viel op door diverse lokale fotoshoots die ze daar deelde. Het verbaasde me dat iemand met 48.000 volgers dat deed. Toen ik nog eens goed keek ontdekte ik dat ze een Middelburgse was. Dat was genoeg reden om een keer met haar af te spreken. Ze legde toen uit dat ze er altijd al van had gedroomd om actrice te worden (het liefst in een groots Frans of Engels kostuumdrama) en dat ze op haar twintigste besloot om er ook echt voor te gaan.

Ze volgde Theaterschool De Trap en kwam vervolgens terecht op allerlei sets. Ze speelde in films, video’s en series en ze werd model in vele campagnes, van zowel regionale als (inter-) nationale bedrijven. Van Sebastian Den Herder en Film by the Sea tot Levi’s. Een paar maanden sprak ik haar nog eens, vanwege haar rol in de film Kras Lot van Jesse de Vries, waarin ook Hans van der Togt en Heddy Lester speelden.

Die film, die in november in première ging, heeft nog geen directe spin-off gehad voor Sunna, maar in die paar maanden is er wel weer van alles gebeurd. Zo is ze sinds 1 januari presentatrice van het programma Evenement van de week, van Omroep Zeeland. Dat zal ze in ieder geval een jaar lang doen, in opdracht van productiehuis CCXL Media.

Binnenkort gaat ook ‘Love Machines’ in première, van de Poolse regisseur Michał Materna, zoon van de acteur Krzysztof Materna. Sunna speelt de vrouwelijke hoofdrol in deze film, die zich grotendeels in Amsterdam afspeelt. De opnames vond ze behoorlijk heftig. “Via een Nederlands castingbureau werd ik gevraagd voor de vrouwelijke hoofdrol. Het is een Poolstalige film, maar ik speel een prostituee op de Wallen, die vooral Engels en Frans praat, en zelfs een zinnetje Nederlands. Dat was toch wel even wat anders.

De naaktscenes vielen me nog mee, want dat gaat heel netjes op de set. Ik was steeds half bedekt en van mijn tegenspeler had ik ook niet veel te vrezen. Die valt niet op vrouwen. Maar de opnames op de Wallen zelf waren wel heftig, vond ik. Ik zat ’s avonds in een echt peeskamertje. Dat kamertje was van tevoren helemaal schoongemaakt, maar dan nog is de vibe van zo’n ruimte heel apart. En dan die sfeer er omheen! De huurbaas was erg vrouwonvriendelijk en ongeduldig. Ik sprak met een echte prostituee uit Bosnië. Schrijnende verhalen! En dan nog al die passanten die tijdens de opnames vroegen hoeveel ik kostte. Zelfs toen ik aangaf er alleen te zitten voor een film gingen sommigen door. “Na de film dan?” Dat geloof je toch niet?”

Ik geloof haar wel. Ik vind de avonturen van Sunna razend interessant en de tegenstellingen in haar leven intrigerend. Maar door al die afwisseling vind ik het lastig om vast te stellen wat de ambities van Sunna nu precies zijn. “Als kind riep ik altijd dat ik prinses wilde worden. En moeder. Op dit moment is een rol in een groot kostuumdrama echter mijn grootste wens.”

Of die droom ooit gaat uitkomen voor Sunna kan niemand voorspellen, maar ze kán het, dat weet ik zeker.

Dit artikel is vandaag ook te lezen in de papieren editie van De Bode, vanaf morgen ook via https://www.internetbode.nl/regio/middelburg.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal In beeld: de Middelburgse Markt tussen 1970 en 1990
In beeld: de Middelburgse Markt tussen 1970 en 1990

Wij zijn de geschiedenis! Beelden van de Markt in Middelburg, uit de periode 1970-1990. De foto’s werden gemaakt door o.a. Jan Simonse, Jaap Wolterbeek, Jacqueline Midavaine en Wim Helm, plus […]

20 feb 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe bestemming voor Achter het Hofplein 43
Een nieuwe bestemming voor Achter het Hofplein 43

Oooh, wat waren wij al lang nieuwsgierig naar de nieuwe bestemming van Achter het Hofplein 43, die voormalige bibliotheek van het oude museum van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen! […]

20 feb 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Jody Deijnen Photography valt in de internationale prijzen
Jody Deijnen Photography valt in de internationale prijzen

Hoe cool is dit? De Middelburgse geboortefotografe Jody Deijnen, van Jody Deijnen Photography, is in de prijzen gevallen bij de prestigieuze, internationale fotowedstrijd ‘Birth Becomes Her’. Voor die wedstrijd sturen […]

20 feb 2019