array(1) {
  [0]=>
  int(13275)
}

Zij zijn De Stad: Thomas Lina

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Thomas Lina. Hij woont hier nog niet zo heel lang, maar hij is wel als een blok gevallen voor onze stad!

Het ligt voor de hand om voor deze rubriek vooral te schrijven over Middelburgers die zijn geboren en getogen in de stad, en dan nog het liefst binnen de vesten, maar er zijn natuurlijk ook talloze mensen die pas veel later in Middelburg zijn gaan wonen. Muzikant Thomas Lina (1973) is daar een goed voorbeeld van. Hij is geboren in Breda, groeide op in het dorp Prinsenbeek en woonde zeven jaar lang met zijn vrouw en zoontje in Amsterdam. Twee jaar geleden verhuisde het gezin, behoorlijk spontaan, naar de Spanjaardstraat in Middelburg. Dat gegeven maakt nieuwsgierig. Wat bracht het gezin naar Zeeland?

Eigenlijk zit ik met Thomas op een Middelburgs terras om met hem te praten over zijn nieuwe EP, The Late Night Show, maar als Thomas begint over verhuizing van een paar jaar geleden wil ik daar eerst meer over horen. Als nieuwe Middelburger volgt Thomas het nieuws van Wij zijn De Stad en mede daardoor begrijpt hij mijn nieuwsgierigheid meteen. Hij legt uit dat hij en zijn vrouw op zeker moment gewoon weg wilden uit de grote stad. De belangrijkste reden daarvoor was de wens dat hun toen zevenjarige zoontje op zou kunnen groeien in een wat minder hectische omgeving.

Thomas: “dát we zouden gaan verhuizen stond vast, maar we hadden aanvankelijk geen flauw idee waarheen. We hebben gekeken naar dorpen in de omgeving van Amsterdam, overwogen natuurlijk ook om terug te gaan naar Brabant maar we kozen uiteindelijk voor Middelburg. In het verleden waren we al regelmatig op vakantie geweest in de provincie Zeeland; daar bewaarden we sowieso goede herinneringen aan. Toen we weer eens op bezoek waren hier begon mijn vrouw opeens over Middelburg.

Daar zijn we toen gewoon eens rond gaan kijken, en lekker op een terras gaan zitten. Dat voelde allemaal erg goed. We vonden de stad erg mooi én levendig. De aanwezigheid van een treinstation was ook een belangrijk plusplunt voor ons. In de winter zijn we nog eens teruggegaan. Het voelde nog steeds heel goed. Toen besloten we daadwerkelijk een huis te kopen. We wonen hier nu twee jaar en zijn nog steeds heel blij met ons besluit van toen.”

Thomas oogt en klinkt als een rustige man. Als hij praat merk ik dat ik hem inschat als iemand die je waarschijnlijk niet vaak zult betrappen op ondoordachte of impulsieve dingen. Van die gedachte kom ik terug als hij verder vertelt. De verhuizing naar Middelburg blijkt niet de enige geforceerde verandering in het leven van de muzikant te zijn. In februari nam hij, na een dienstverband van elf jaar, ontslag als docent Bestuursrecht, Europees recht en Omgevingsrecht bij een Hogeschool. Om zijn hoofd eens goed leeg te kunnen maken. Om bakens te verzetten. En om zich even volledig te kunnen richten op het maken van muziek.

Dát doet Thomas al zijn hele leven. In het verleden speelde hij in verschillende bands, waarvan Rosemary’s Sons waarschijnlijk de bekendste is. Die Bredase band bracht meerdere albums uit en speelde onder meer samen met Ilse De Lange (ze is te zien in de clip van het nummer ‘Shine’). Thomas speelde vooral als toetsenist maar leerde gaandeweg ook (bas-) gitaar spelen.

Op The Late Night Show bespeelt hij al die instrumenten dan ook zelf, en zingt hij, ondersteund door twee backingvocalisten en drummer J. Goossens. Het is de tweede soloplaat van Thomas, na het debuut The Painter, dat eind 2016 uitkwam. Hogeschoolmagazine Punt. omschreef die plaat als ‘een intiem solodebuut van een Avansdocent’. De release van The Late Night Show was op vrijdag 29 maart. Het album, dat vijf nummers telt, is verkrijgbaar als CD, maar ook via alle bekende streamingkanalen.

Thomas zegt zelf dat hij het album zonder enige pretenties heeft gemaakt. Hij wilde vooral zijn eigen muzikale ideeën uitwerken zonder die met een band te moeten overleggen. Daarom werkte hij deze keer met ingehuurde muzikanten. Aan optreden denkt hij niet echt, al sluit hij ook niet uit dat het er nog van gaat komen. Het grootste punt is dat er voor optredens ook weer een band moet worden samengesteld. Het kán maar het is zeker geen must.

Die benadering past eigenlijk wel bij de levensfase waarin Thomas zich nu bevindt: hij ziet gewoon wel wat er op hem afkomt. Het zou mooi zijn als de CD goed loopt en leidt tot nieuwe ontwikkelingen maar hij vindt het ook niet erg als daar geen sprake van zal blijken te zijn. Het ging hem vooral om het maken van die plaat. “Dat proces is gewoon heel tof.” Bij de zoektocht -voor zover daar al sprake van is – naar een nieuwe baan staat hij daar niet anders in. Hij sluit niet uit dat hij ooit weer in het onderwijs belandt maar hij is als jurist ook niet te beroerd om laag- of ongeschoold werk te doen. Een ding weet hij echter wel: hij blijft wel in Middelburg. Dat is zijn nieuwe thuis.

Website en muziek Thomas Lina:

https://thomaslina.nl/
https://open.spotify.com/artist/2V6YWOskIGXbZef2uyHE2r

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/tag/zij-zijn-de-stad/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Geopend op de Markt: De IJswinckel Middelburg
Geopend op de Markt: De IJswinckel Middelburg

Kort nadat we eind januari aankondigden dat De IJswinckel Middelburg zou gaan openen in de kiosk op de Markt dronken we in Seventy-Seven een bakje met de chef marketing van […]

3 apr 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Pop-up Bookstore heropent in de voormalige Verspassage in de Langeviele
Pop-up Bookstore heropent in de voormalige Verspassage in de Langeviele

Er is een nieuwe invulling voor de Verspassage aan Langeviele 14! Aanstaande zaterdag heropent de Pop-up Bookstore daar. Die tijdelijke winkel was eerder gevestigd in de Gravenstraat. Er ging lange […]

3 apr 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Max Moda heropend aan Gravenstraat 3 in Middelburg
Max Moda heropend aan Gravenstraat 3 in Middelburg

In oktober kondigden we het al aan: Max Moda Middelburg zou gaan verhuizen van de Pottenbakkerssingel naar Gravenstraat 3, het pand waar in het verleden onder meer De Vlijt Linnen […]

4 apr 2019