array(4) {
  [0]=>
  int(6936)
  [1]=>
  int(6937)
  [2]=>
  int(6938)
  [3]=>
  int(6939)
}

Zij zijn De Stad: vijf Middelburgse winkeliers

Geen reguliere aflevering van de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week. Deze keer hier en in de Middelburgse & Veerse Bode vijf Middelburgse ondernemers uit de binnenstad van Middelburg.

 

De coronacrisis heeft de wereld op z’n kop gezet. Het is voor iedereen een moeilijke periode, ook voor alle ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Sommige winkels in Middelburg zijn tijdelijk gesloten, maar de meeste zijn nog open. Hoe ervaren de winkeliers die nog open zijn deze periode, waarin er iedere dag nieuwe ontwikkelingen zijn, waarin het wemelt van onzekerheden en waarin er steeds geïmproviseerd moet worden? Vorige week vroeg ik vijf Middelburgse winkeliers of ze er lang over na moesten denken om hun winkels open te houden, of ze niet bang waren om dat te doen én of ze er veel reacties op hebben gehad. 

Frank Bijleveld (VIEW49 en voorzitter van de Vereniging Ondernemers Middelburg) 

“Nee, ik heb niet getwijfeld over wel of niet open blijven, voor mij  zijn de mededelingen van de landelijke overheid en het RIVM leidend in die beslissing. Ik ben ook niet bang om de deur open te houden. Als we samen alle adviezen van overheidswege opvolgen is het goed te doen. Daarnaast is het voor veel ondernemers fijn dat de voordeur van de voorzitter van de VOM openstaat.

 

Reacties krijg ik heel veel, dat is ook logisch. Collega-ondernemers maken zich grote zorgen. Natuurlijk kan ik die niet volledig wegnemen, maar af en toe een tip, of een luisterend oor, is soms al genoeg. Van de mensen die nog in stad zijn en die ik op gepaste afstand spreek krijg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties. Iedereen heeft te doen met heel ondernemend Middelburg. Sommigen spreken de hoop uit dat de consument na de crisis lokaal blijft kopen.”

 

Forianne Magnus (Fromagerie Forianne) 

“Wij hebben er niet lang over na hoeven denken nee, omdat we in de foodsector zitten. Onze lunchroom is uiteraard wel gesloten, en ook wij hebben minder klanten dan normaal, maar gelukkig weten veel vaste klanten ons nog steeds te vinden. Zij willen ons graag blijven steunen, en wij vinden het fijn om er voor hen te kunnen zijn. Bang om de deuren open te houden zijn we niet. Het team van de Fromagerie is verstandig en onze klanten zijn dat ook. En áls iemand even vergeet afstand te houden, dan sturen we gewoon een beetje bij. Dat gaat prima. Of we we er veel reacties op hebben gekregen? Reken maar! Die zijn vooral positief, gelukkig.” 
 

Peter en Miranda Hendrickx (Jamin (Middelburg)

 

“Wij hebben er goed en lang over nagedacht ja, en we hebben er uiteindelijk voor gekozen om open te blijven. Omdat we een vrij kleine winkel hebben, hebben we wel besloten de winkel niet meer toegankelijk te maken, we verkopen nu alles via het loket dat we normaal gesproken alleen voor de ijsverkoop gebruiken. Voor de deur hebben een kraampje gezet, dat de toegang blokkeert. Dat werkt heel goed. Omdat we het op deze manier kunnen doen zijn we niet bang iets verkeerd te doen. We voldoen aan alle voorschriften zo.

 


Reacties zijn er genoeg ja. Tot nu toe hebben we maar één negatieve gehad, van een klant die de huidige opstelling en alle maatregelen maar overdreven vond. Zo hoefde het voor haar niet meer. Er zijn ook heel andere reacties, soms hele emotionele zelfs. Vanochtend kwam hier een mevrouw voor een paasei van chocolade. Opeens begon ze te huilen. Dat ei was voor haar moeder, die net honderd was geworden. Ze was verdrietig omdat ze haar moeder niet mag bezoeken door de maatregelen. Toen ik dat hoorde schoot ik ook vol.”

 


Jeffrey de Kam (SoLow Middelburg)

 

“Natuurlijk weeg je persoonlijk allerlei dingen af, maar als bedrijfsleider van de winkel volg ik de aanwijzingen die ik krijg van het hoofdkantoor. Het management volgt de richtlijnen van het RIVM. Zolang het instituut niet beslist dat alle winkels die geen primaire levensbehoeften verkopen dicht moeten, blijven wij open. Wel is het zo dat onze medewerkers de keuze hebben om wel of niet te komen werken als we ons onveilig voelen. We zijn verplicht thuis te blijven als we verkouden zijn of bij andere mogelijke symptomen.

 

Bang om om open te zijn ben ik niet, nee. We houden ons aan de minimale afstand van anderhalve meter tussen klant en medewerkers, er staan op de vloer bij de kassa’s lijnen waar klanten achter moeten blijven zodat die afstand gehandhaafd blijft. Ook stimuleren we contactloos betalen. Verder hebben we de mogelijkheid om handschoenen aan te doen, en reinigen we de balie, de pinautomaat en de kass’s na vijf klanten steeds met alcoholhoudende doekjes. De komende week gaan we de veiligheidsmaatregelen verder aanscherpen. Er komen schermen bij de kassa’s om de cassières te beschermen, en klanten moeten hun producten zelf scannen. Contante betalingen zijn niet meer toegestaan. Alles moet via de pin. 

Bij ons geen reacties. Omdat onze winkel net verhuisde naar een nieuw pand waren we een week gesloten. Pas op 21 maart zijn we weer heropend.”

 

Foto Frank Bijleveld: Scherp Fotografie.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Corona-update: digitale initiatieven in Middelburg en omstreken
Corona-update: digitale initiatieven in Middelburg en omstreken

We krijgen veel berichtjes over lokale en regionale initiatieven, via alle kanalen. Het is mooi om te zien dat er juist nu veel wordt nagedacht over alternatieve vormen van samenwerking, […]

24 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Ben en Marjan Willemsen over de geschiedenis van restaurant De Gespleten Arent
Ben en Marjan Willemsen over de geschiedenis van restaurant De Gespleten Arent

Zoals gisteren aangekondigd: een mooi interview met de oud-eigenaars van restaurant De Gespleten Arent, Ben en Marjan Willemsen, door Jacqueline Willemsen-de Kort. Mét maar liefst 39 foto’s van toen, uit […]

24 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De Stationsbrug komt naar huis
De Stationsbrug komt naar huis

Of zoals Bob Rijnaard het formuleert: “Het spul komt weer naar huis!” Dat gebeurt op 30 maart. Op 10 april wordt de brug weer in gebruik genomen. https://www.zeeland.nl/actueel/de–komt-terug-naar-middelburg Overigens: “Om […]

24 mrt 2020