array(2) {
  [0]=>
  int(10296)
  [1]=>
  int(53515)
}

Zij zijn De Stad: Yücel Yurdem

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Yucel Yurdem, de eigenaar van Pizza Amore. Hij woont sinds 1993 in Middelburg, leerde eerst Nederlands en werkte sindsdien keihard, maar ook stap voor stap, aan zijn ondernemerschap. Hij is De Stad!

”De zaak is nu een succes, maar daar hebben we hard voor moeten werken hoor!” Yücel Yurdem (1977) is een rustige en bescheiden man, maar als het gaat om zijn zaak, Pizza Amore op de Vlasmarkt in Middelburg, verandert zijn toon soms een beetje. Hij is zeer betrokken bij de grillroom en pizzeria die hij in 2011 begon en hij is trots op de dingen die hij en zijn familie sindsdien bereikt hebben. En geloof het inderdaad maar, dat er hard gewerkt wordt. Behalve uitbater van de grillroom is Yücel ook docent bij Scalda. Hij werkt zeker tachtig uur per week en vaste vrije dagen heeft hij niet.

Het mooie is dat je er als klant nooit iets van merkt, dat Yücel zulke lange dagen maakt. Hij oogt maar zelden vermoeid en hij is altijd even vriendelijk en vrolijk. Ook als je op een drukke vrijdag- of zaterdagnacht, als de pizzeria vol uitgaanspubliek zit, een broodje shoarma bestelt, maakt hij tijd voor je vrij. Als het werk het toelaat is hij zelfs niet te beroerd om met je te bomen over onderwerpen als de geschiedenis van het Koerdische volk. Als docent legt Yücel graag dingen uit, desnoods midden in de nacht. Hoe krijgt hij dat toch voor elkaar?

Yücel lacht, als ik hem die vraag stel. “Ik heb altijd een brede interesse gehad en ik was vroeger al een gedreven leerling. Ik ben geboren en opgegroeid in Batman, een stad in Zuidoost-Turkije. Op de MBO-opleiding die ik daar volgde kreeg ik een eervolle vermelding voor al mijn inzet. Daar ben ik nog steeds trots op.”

Yücel denkt met plezier terug aan zijn jeugd. Batman, een stad die ongeveer 350.000 – vooral Koerdische – inwoners telt, is voor altijd in zijn hart gesloten. Er woont nog veel familie en hij heeft er veel vrienden. Toch besloot hij in 1993, toen hij nog minderjarig was, zijn vader en oudere broer achterna te reizen naar Middelburg. Op die leeftijd kon dat zonder in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort. De beslissing om te verhuizen nam hij niet zomaar. Zijn vader was jaren eerder al naar Nederland vertrokken, om te gaan werken bij de Vitrite, maar zijn moeder zag emigratie niet zitten.

Dat Yücel uiteindelijk wél koos voor een nieuw avontuur had alles te maken met economische perspectieven. “In Turkije heb je meestal een kruiwagen nodig om ergens binnen te komen, in Nederland heeft iedereen met gelijkwaardige diploma’s dezelfde kansen op een baan. Dat gaf voor mij de doorslag. Dat het in die tijd erg onrustig was in het gebied waar ik ben opgegroeid speelde ook een rol. Begin jaren 90 werden er dagelijks mensen doodgeschoten in Batman.”

Zodra Yücel in Nederland is besluit hij eerst de taal te leren. “Dat vond ik belangrijk, ja. Ik volgde zes maanden lang een cursus aan de voormalige ROC en deed vervolgens een verkorte MBO-opleiding ondernemersmanagement. Na het behalen van mijn diploma in 2000 kon ik meteen aan de slag als filiaalmanager bij de Marca in Vlissingen, later stapte ik over naar Cool Cat. Ik vond het leuk werk, maar toen ik in 2011 de kans kreeg de grillroom over te nemen twijfelde ik geen moment. Als eigenaar van een zaak doe je feitelijk hetzelfde als een filiaalmanager, met dat verschil dat de winst voor jezelf is, en niet voor je werkgever. Waarom zou je het dan niet doen? Ik wilde sowieso altijd al een eigen zaak beginnen.”

Volgens Yücel was de begintijd best moeilijk, maar hij zette door en bouwde Pizza Amore geleidelijk uit tot de populaire zaak die het nu is. Het pand dat hij aanvankelijk huurde kocht hij een paar jaar geleden, en liet hij grondig verbouwen. Hij investeert regelmatig in nieuwe apparatuur. De drie broers van Yücel werken ook in de grillroom, maar zijn vrouw Gulseran niet. “Ze komt wel uit een ondernemende familie hoor, daar niet van, maar we zijn wat dat betreft best traditioneel. Ze is huisvrouw en zorgt voor onze drie kinderen. Maar reken maar dat ik ook dol ben op het gezinsleven. Nu is de tijd er nog niet rijp voor, maar op de langere termijn ga ik misschien wel op zoek naar een nieuwe uitdaging, die het mogelijk maakt dat ik meer tijd aan m’n gezin kan besteden. Dat wil ik graag. Ik ben nooit zo’n uitgaanstype geweest, ik opereer liever een beetje op de achtergrond. Behalve op de werkvloer dan toch, haha.”

Aan ambities geen gebrek bij Yücel maar grote veranderingen in zijn leven verwacht hij nog niet meteen. “Ik heb het echt naar mijn zin hier in Middelburg. Als ik na een dagje buiten de provincie weer terugrijd en Roosendaal voorbij ben, dan word ik helemaal blij. We hebben hier alles in Zeeland: een prachtige omgeving, een mooie stad en alles is makkelijk bereikbaar. En vergeet niet: ik voel me hier ook echt thuis, en merk dat ik welkom ben. Dat ligt ook aan jezelf natuurlijk. Als je respect hebt voor iedereen krijg je dat respect ook terug. Ik zou wel gek zijn om hier weg te gaan. Er is hier voor mij nog meer dan genoeg te doen!”

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Oproep: breng je stem uit op 'de beuk met de moeilijke voeten'
Oproep: breng je stem uit op ‘de beuk met de moeilijke voeten’

Een mailtje van Johan Antheunisse! “Beste mensen, ik heb meegedaan met een verkiezing voor een Middelburgse boom, voor de De Boom van het jaar 2019. Hij staat in de tuin […]

3 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De planning van de werkzaamheden aan de Stationsbrug in Middelburg
De planning van de werkzaamheden aan de Stationsbrug in Middelburg

Omdat je het maar kunt weten: de werkzaamheden aan en rondom de Stationsbrug in Middelburg gaan vandaag écht beginnen! Projectleider Schipper schrijft: Planning werkzaamheden in september * Op dinsdag 3 […]

3 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Ria van der Meijden naar het WK Tennis voor supersenioren
Ria van der Meijden naar het WK Tennis voor supersenioren

Ria is De Stad! Vorige week hoorden we waaien dat Ria van der Meijden volgende week naar het WK Tennis voor superseniorenteams gaat, in Kroatië. Ze speelt bij MLTC maar […]

4 sep 2019