“Zoek elkaar op en praat fatsoenlijk met elkaar. Er is misschien meer mogelijk dan je denkt!”
Met die woorden sloten de collega’s van Zo Goes vorige week een bericht af dat ging over de relatie tussen ondernemers en de verhuurders van bedrijfspanden. Een prima suggestie, vonden we.
Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat de discussie over de economische perspectieven voor ondernemers aanzwelt. Google even op combinaties als ‘economie + coronacrisis’ of zet de televisie aan: dan weet je genoeg.
Ook in Middelburg wordt er veel over gesproken. Het is lastig om daar nu al iets zinnigs over te zeggen. De een heeft vertrouwen in de steunmaatregelen van de overheid, de ander juist niet. Sommigen wachten de ontwikkelingen af, anderen zoeken zelf naar oplossingen.
We kunnen en willen er niet over oordelen. Als het gaat om omzetten, en winst en verlies, is niets wat het lijkt. Bijna niemand praat er graag over, zelfs niet als het water aan de lippen staat.
En de lokale huurders en verhuurders? Ook wat dat betreft zijn er wisselende geluiden. We spraken een verhuurder die in sommige gevallen water bij de wijn doet en hoorden over een ander dat die al zijn huurprijzen tijdelijk gehalveerd heeft. Dat doet bijvoorbeeld ook Heineken, bij panden die het bedrijf zelf in bezit heeft.
Maar we hoorden ook over verhuurders die geen sjoege geven. Daar meteen iets over roepen is ook niet fair. Dan moet je gewoon eerst alle ins en outs kennen. Maar gisteren vertelde een ondernemer ook over verhuurders die deze maand gewoon doorindexeren en de huur nu zelfs verhogen. Dát is wel gek toch? Dan weet je bijna zeker dat er problemen komen.
Ook daarom delen we toch een paar links, als economische nitwits. Je kunt niet vaak genoeg benadrukken dat we het samen moeten doen. Toen, nu, en straks.
Komen ze:
‘Zo kunnen huurders en verhuurders elkaar misschien vinden‘.
‘Oproep aan alle huurders en verhuurders van winkelruimte in Nederland.’
‘Heineken scheldt halve maand huur kwijt van huurders eigen panden.’
Foto etalage Bert van Wijk: Joke Petiet