Wie heeft er een goed idee om het personeelsprobleem in Middelburg op te lossen?
Kennen jullie dat? Dat je mensen graag zou willen helpen, maar dat je niet goed kunt verzinnen hoe?
Wij hebben dat een beetje als het gaat om de enorme personeelstekorten in Middelburg. Veel ondernemers zitten met de handen in het haar, omdat ze simpelweg niet voldoende mensen kunnen vinden. We dachten aanvankelijk dat dit probleem vooral speelt in de horeca, maar voor de retail is het helaas niet anders: het wemelt van de vacatures en het duurt vaak weken, soms maanden voordat er eens iemand reageert.
We denken al een tijdje na over een mogelijke helpende hand die we zouden kunnen bieden, als platform, maar veel verder dan het delen van talloze vacatures via Instagram en de Facebookgroep zijn we nog niet gekomen.
Maar er moet toch iets te verzinnen zijn? Dit probleem heeft veel impact. De meeste ondernemers zijn nog bezig met herstellen van de corona-ellende en zien zich nu geconfronteerd met nieuwe beperkingen. Neem nu Tamara Bosman, van onder meer Sharon’s Bath Bakery in de Nieuwe Burg. Vorige week waren we bij haar op bezoek. Ze vertelde dat ze de winkel regelmatig een dagje dicht moet houden omdat ze te weinig mensen heeft. En zij is beslist niet de enige winkel met dat probleem. In de horeca gebeurt het ook bij sommige zaken. De een houdt de zaak een dag per week dicht om het team niet over te belasten, de ander houdt het terras veel kleiner dan is toegestaan, zodat de kwaliteit van de bediening op peil blijft.
Roepen dat ‘de lonen eerst maar eens omhoog moeten’ is in veel gevallen niet fair. Veel van de ondernemers die we spreken betalen al hogere salarissen dan in het verleden, en zitten ruim boven de tarieven die cao’s voorschrijven. Daar zitten ook grenzen aan. Maar soms helpt het natuurlijk wel. Er zijn ook bedrijven in de stad die géén personele problemen hebben. Zo spraken we laatst Wanda Brasz van Brasserie De Huifkar Middelburg. Die hebben het team bij elkaar weten te houden door onder meer loonsverhogingen. Dat betekent óók dat het team zeer ervaren is en blijft. Dat merk je meteen, als je daar op het terras zit. Het is bijna wonderlijk, hoeveel werk een medewerker daar soepeltjes, in zijn of haar eentje verzet.
Wij weten verder niets van arbeidsbemiddeling maar we zien natuurlijk wel veel nieuwsberichten over personeelstekorten. Dit is tenslotte een landelijk probleem, voor een heleboel sectoren. Het ziet er niet naar uit dat het op korte termijn zal veranderen. Bij het CBS lazen we overigens ook dat Zeeland relatief gezien de sterkste groei van openstaande vacatures kende in Nederland, in het vierde kwartaal van 2021. We gingen binnen een jaar van 4,1 naar 7,9 duizend openstaande vacatures. Een toename van 93 procent !
We lezen ook over initiatieven elders, zoals in Hulst, waar ondernemers via het platform InUlst de krachten bundelen via oproepen op posters en een website. Zoiets kan hier natuurlijk ook, al dan niet in samenwerking met de Zeeuwse Vacaturebank: Vacatures in Zeeland. Bij RTL lazen we over de oplossingen van ’t Zusje in Terneuzen, die gaan over een wekelijkse borrel tot zeer flexibel solliciteren. Lees maar eens.
Er zijn natuurlijk ook allerlei rapporten en handreikingen. Maar wat werkt nu echt? En wat zouden wij kunnen doen om te helpen? Aandacht per afzonderlijk ondernemer is ondoenlijk. Daarvoor zijn er gewoon té veel vacatures.
Ideeën zijn welkom!