Geplaatst op 29 juni 2020

Zoeken naar oud-Middelburg in 1.5 miljoen nieuwe pagina’s van Delpher

We schreven al vaker over onze voorliefde voor gedigitaliseerde historische dag- en weekbladen. Je kunt veel tijd verspillen aan het bladeren door al die kranten en tijdschriften van weleer, maar als je op de goede manier zoekt, dan stuit je soms op de mooiste dingen.

De Koninklijke Bibliotheek schreef vorige week dat er bijna 50.000 nieuwe tijdschriftafleveringen zijn toegevoegd aan Delpher, de website met ruim 100 miljoen pagina’s uit historische boeken, kranten en tijdschriften.

“Het gaat deze keer vooral om edities van verschillende katholieke en joodse tijdschriften uit de 19e en 20e eeuw. Hiermee wordt een indrukwekkend beeld geschetst van de verzuiling van de toenmalige Nederlandse samenleving. In totaal bestaat de nieuwe toevoeging uit maar liefst 1.5 miljoen pagina’s uit 288 tijdschrifttitels.”

Kijk, dan zijn we meteen wakker. Bij toevoegingen van deze omvang kun je er donder op zeggen dat er ook ‘nieuwe’ artikelen en beelden van historisch Middelburg op zullen duiken.

Een eerste verkenning bevestigde ons vermoeden. Als je via www.delpher.nl/nl/tijdschriften/ zoekt op ‘Middelburg’ krijg je meer dan 80.000 treffers. Dat is niet echt werkbaar, maar gelukkig kun je links onderin het scherm bij ‘Toevoegingen in Delpher’ de datum 20 juni 2020 aanvinken. Dan krijg je alleen treffers uit de recent toegevoegde tijdschriften in beeld. Maar dan nog kun je lang zoet zijn, want er blijven zo nog meer dan 6000 zoekresultaten over.

Je merkt echter al vrij snel welke tijdschriften interessant zijn voor jou en welke niet. Er zitten heel veel blaadjes tussen van allerlei Katholieke en Joodse subclubjes. Zulke titels zijn vooral interessant als je – bijvoorbeeld -meer wilt weten van de bekende Middelburgse middenstandsfamilie Boasson, of van de activiteiten van de kerken hier.

Wij vonden nu de leukste dingen in oude nummers van ‘Vrije Geluiden’, de toenmalige gids van de VPRO. Ook het tijdschrift ‘Opgang’ vinden we mooi, met heerlijke, lyrische beschrijvingen van onze stad en de ringrijderij in de jaren 20.

Een paar voorbeelden:

resolver.kb.nl/resolve?urn=MMNIBG01:005283005:00001

resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKDC07:006745025:00015

resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKDC07:006743023:00002

Enfin, voor de liefhebbers, zullen we maar zeggen.

Het persbericht van de KB:

www.kb.nl/nieuws/2020/grote-hoeveelheid-joodse-en-katholieke-tijdschriften-toegevoegd-aan-delpher

De lijst met aanwinsten:

www.kb.nl/kbhtml/delpher/documentatie/tijdchriftenreleasedelpherjuni2020.pdf

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/nieuwe-middelburgse-pareltjes-in-delpher/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg